Εκδήλωση για τη διασύνδεση ελληνικών νησιών και Τουρκίας

Εκδήλωση για τη διασύνδεση ελληνικών νησιών και Τουρκίας

Το φιλόδοξο σχέδιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να μετατρέψει τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο σε συγκοινωνιακούς κόμβους ανάμεσα στην Τουρκία και την ηπειρωτική Ελλάδα, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στη Σμύρνη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Επιμελητήριο της Σμύρνης με την υποστήριξη του Ελληνικού Προξενείου και του ΕΟΤ.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερώσει τον Τούρκο επισκέπτη ότι πέραν των υπαρχόντων πυλών εισόδου της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, άνοιξαν πρόσφατα τρεις ακόμη πύλες, στην Πέτρα, το Καρλόβασι, και το Πυθαγόρειο, όπου επιτρέπεται, με εύκολες διαδικασίες, η έκδοση βίζας για την Ελλάδα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τη δημιουργία πύλης εισόδου στο Πλωμάρι.

Επίσης, ότι μπαίνοντας στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο υπάρχει άνετα η δυνατότητα με ένα πλήρες συγκοινωνιακό δίκτυο να επισκέπτεται και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με προφανές αποτέλεσμα την παράταση παραμονής στα νησιά και τη διασπορά του τουριστικού οφέλους και στα μικρότερα νησιά. Τέλος, ότι μέσω των νησιών του Βορείου Αιγαίου ο επισκέπτης αποκτά πρόσβαση μέσω ενός πλήρους αεροπορικού- ακτοπλοϊκού δικτύου σε οποιοδήποτε άλλο νησί πέραν του Βορείου Αιγαίου καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου της Σμύρνης και παρόντες ήταν η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Νίκος Κωστόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος, εκπρόσωποι φορέων από το Βόρειο Αιγαίο, ενώ από τουρκικής πλευράς, πέραν του συνδιοργανωτή προέδρου του Επιμελητηρίου Εκρέμ Ντεμιρτάζ, παραβρέθηκαν οι δήμαρχο Σμύρνης και Εφέσου, δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του τουρισμού (ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων, οργανωτές εκδρομών κλπ.).
Για την υποστήριξη της παρουσίασης προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Βόρειο Αιγαίο, οι οποίες και εκπροσωπήθηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη τους.

Σε δηλώσεις της, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε ότι η εντυπωσιακή ανταπόκριση τόσων επαγγελματιών του τουρισμού, αλλά και κορυφαίων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης, αποτελεί την καλύτερη δικαίωση της σημαντικής αυτής προσπάθειας που έγινε και η οποία, όπως διαβεβαίωσε, θα έχει και συνέχεια.