Εκταμίευση 300 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για το ΕΣΠΑ

Στην εκταμίευση δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ, από το δάνειο του ενός δισ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, προέβη την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας. Υλοποιείται έτσι η συμφωνία που υπογράφηκε στις 27 Αυγούστου, ύστερα από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ , αποσκοπώντας στο να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια για την κάλυψη του σκέλους της εθνικής συμμετοχής των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20.

Από τις τάξεις του υπουργείου Οικονομίας σχολιάστηκε ότι το μερίδιο της εκταμίευσης είναι διπλάσιο εκείνου που συνηθίζεται να προκαταβάλλεται, καθώς η ΕΤΕπ δέχθηκε την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα των προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε και η αύξηση κατά 50 εκατ. ευρώ του υφιστάμενου δανείου για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-13. Οι πόροι θα εκταμιευτούν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, ώστε να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των προγραμμάτων της συγκεκριμένης περιόδου.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος και ικανοποιημένος με τις εξελίξεις αυτές εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

Έχοντας ως βάση το έργο του προηγούμενου 8μηνου, είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε να ολοκληρωθούν με απόλυτη επιτυχία τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-13 και να ξεκινήσουν εκείνα της νέας προγραμματικής περιόδου, προσφέροντας στην οικονομία πολύτιμη ώθηση για να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Στόχος μας είναι, μέχρι το τέλος του έτους, να διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία μέσω του ΠΔΕ πόρους ύψους 4,5 δισ. ευρώ”.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε: “Ξεκινάμε ακριβώς από εκεί που σταματήσαμε, καθώς δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο. Η πρωτοβουλία που είχαμε λάβει ως Γενική Γραμματεία απέδωσε καρπούς, επιτρέποντας την άμεση εκταμίευση πόρων που η οικονομία έχει άμεση ανάγκη”.