Πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων συγκαλούν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας – Φωτορεπορτάζ (upd)

Μπλόκα φωτορεπορτάζ

Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων καλούν για τη μία μετά το μεσημέρι της Τρίτης, 24/1, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους. Η συνάντηση των εκπροσώπων των μπλόκων πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Εξάλλου στις 12:00 έχουν καλέσει στο μπλόκο της Νίκαιας εκπροσώπους φορέων προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να τους ενημερώσουν για τα προβλήματα του κλάδου.

Παράλληλα, κλείνουν και σήμερα τα Τέμπη από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 19:00 έως τις 21:00 καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα τους, σε συνέχεια της απόφασης που έλαβαν χθες οι εκπρόσωποι 30 μπλόκων που συναντήθηκαν στα Τέμπη.

Το ίδιο θα ισχύσει και για αύριο Δευτέρα ενώ την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί εκπρόσωποι όλων των μπλόκων προκειμένου να συντονίσουν περαιτέρω τη δράση τους και να εξετάσουν τα δεδομένα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα μετά την πρόθεση που εξέφρασε να συναντηθεί μαζί τους.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία για σήμερα και αύριο από ώρα 12:00 έως ώρα 14:00 και από ώρα 19:00 έως ώρα 21:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα του Π.Α.Θ.Ε. από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου και υποδεικνύονται εναλλακτικές διαδρομές.

Χθες το ypaithros.gr έγραφε:

Εξακολουθούν να προσέρχονται τρακτέρ στο μπλόκο Νίκαιας, τόσο από τα Φάρσαλα όσο και από την Καρδίτσα, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν πλέον τις 2.500 και με τους διοργανωτές να έχουν βάλει «στοίχημα» να μαζέψουν όλα τα τρακτέρ του κάμπου στη Νίκαια.

Στις 23/1 πραγματοποιήθηκαν από το πρωί συνελεύσεις των αγροτών που συμμετέχουν στο μπλόκο ενώ πανεργατικό συλλαλητήριο που είχε οργανώσει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης για το ασφαλιστικό εν τέλει κατέληξε στο μπλόκο Νίκαιας όπου οι συμμετέχοντες έκαναν πορεία και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Για τις 24/1 στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας καλούν τους μαζικούς φορείς όλης της Θεσσαλίας να παρευρεθούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του μπλόκου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και στα αιτήματα που προβάλλουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας.

Όπως επισημαίνουν οι αγρότες, το μπλόκο της Νίκαιας αποτελεί σημείο αναφοράς στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για την επιβίωσή της.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των τρακτέρ στο μπλόκο Νίκαιας και για λόγους ασφαλείας, η κυκλοφορία, σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομίας, εξακολουθεί να απαγορεύεται στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Μεγάλου Μοναστηρίου και διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων.

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το ypaithros.gr έγραφε:

Περισσότερα από 1.500 τρακτέρ βρίσκονται αυτή την ώρα στο κόμβο της Νίκαιας, ενώ στο σημείο δεν αποκλείονται να φθάσουν και άλλα 500. Αυτά επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ο Καρδιτσιώτης αγροσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας και ο πρώην νομάρχης Καρδίτσας Βασίλης Αναγνωστόπουλος που βρίσκονται στο στρατηγικής σημείο της περιοχής.

«Αυτά τα μέτρα είναι το τελικό χτύπημα για την αγροτιά» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπούτας, ενώ αναφερόμενος στους κυβερνώντες σημείωσε σαρκαστικά: «Ξέχασαν να βγάλουν ευχαριστήριο στην ΚΑΠ και στην Ε.Ε. γιατί μας μείωσε πέρσι και φέτος κατά 26% τις ενισχύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας εξήγησε πως αν τα μέτρα αυτά περάσουν, δεν πρόκειται να επιβιώσουν οι παραγωγοί. «Αυτή η κινητοποίηση, που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και κάθε προσδοκία δική μας, δείχνει ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε. Αν απλώναμε τα τρακτέρ θα μπορούσαμε να φτάσουμε από τα Τέμπη μέχρι τις Μικροθήβες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν αυτά τα δύο μέτρα έρθουν θα είναι η ταφόπλακα, και μέσα σε δύο χρόνια το 80% των αγροτών θα φύγει από την παραγωγή» επισήμανε ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Κυριάκος Λάμπρου

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αποφασίστηκε δίωρο κλείσιμο από τη 1 το μεσημέρι και η συνέχεια «θα κριθεί στην πορεία, ανάλογα με την εικόνα που θα επικρατεί στα άλλα μπλόκα της χώρας και κυρίως ανάλογα με το τι θα θέλουν οι παρευρισκόμενοι» όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο στήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2016, αριθμεί περισσότερα από 1.400 τρακτέρ και διαρκώς ενισχύεται.

Υπό κατάληψη βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων -περισσότερα από 700 τρακτέρ- και υπάρχει σκέψη «να γίνονται συμβολικοί αποκλεισμοί και των παρακαμπτηρίων οδών, αλλά από αύριο» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννης Παναγής.
Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και από τη 1 το μεσημέρι και μετά θα «γίνονται συμβολικοί» όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών καικ Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.
Πορεία διαμαρτυρίας από την πλατεία Ειρήνης, κέντρο του Κιλκίς, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αντιπεριφερειάρχη, πραγματοποίησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και άλλοι επαγγελματικοί φορείς.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τερζής, επισήμανε «στη συνέχεια θα ακολουθήσει γενική συνέλευση στο μπλόκο που έχει στηθεί στην είσοδο του Κιλκίς, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου για να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι».
Πορεία διαμαρτυρίας, με τη συνοδεία των τρακτέρ, πραγματοποίησαν στο κέντρο των Γιαννιτσών Πέλλας και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής, μαζί με άλλες επαγγελματικές ομάδες και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό τράπεζας, ενώ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Σύριζα στην περιοχή.

Όπως μας επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χαλκηδόνας Θόδωρος Νέλας, «εμείς οι του πρωτογενούς τομέα γυρνάμε στο μπλόκο μας, στην είσοδο της Χαλκηδόνας, και αποφασίζουμε τι θα πράξουμε. Οι συμβολικοί αποκλεισμοί να θεωρούνται σίγουρη εξέλιξη».
Δίωρο κλείσιμο στα διόδια των Μαλγάρων απο τις 12.30 το μεσημέρι, αποφάσισε το μπλόκο που αριθμεί περισσότερα από 600 τρακτέρ, με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βασίλη Καμανά, να σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η συνέχεια θα αποφασιστεί το τι θα ακολουθήσει».
Με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, -αυτήν την ώρα αποφασίζουν για την ακριβής ώρα του συμβολικού αποκλεισμού, σε συνεργασία με την Ελληνική αστυνομία, όπως και αυτοί στον κόμβο Μηλοτόπου Πέλλας.

Το μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 250 τρακτέρ, ενώ ενισχύεται διαρκώς και την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος» όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Το ypaithros.gr νωρίτερα έγραφε: 

 

Τρακτέρ θα κατευθυνθούν προς το μπλόκο της Νίκαιας

Προς το μπλόκο της Νίκαιας θα κατευθυνθούν σήμερα το πρωί τα τρακτέρ των αγροτικών συλλόγων Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας.
Πιο συγκεκριμένα, τα τρακτέρ της Καρδίτσας που βρίσκονται στην Ιτέα, θα αναχωρήσουν για το μπλόκο της Νίκαιας μετά τις 11, ενώ, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η ‘Ανοιξη» Απόστολος Θωμόπουλος, μετά τις 11 θα αναχωρήσουν τα τρακτέρ πάνω από την πόλη των Τρικάλων, από το Μεγαλοχώρι, τα οποία και θα συναντήσουν τα τρακτέρ της υπόλοιπης γεωγραφικής περιφέρειας που βρίσκονται στο Ζάρκο. Όλοι μαζί, προσθέτει ο κ. Θωμόπουλος θα κατευθυνθούμε προς το μπλόκο της Νίκαιας.

Λάρισα: Προς τον κόμβο της Νίκαιας θα κινηθούν αγρότες της Θεσσαλίας με τρακτέρ- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την αστυνομία

Στον κόμβο Νίκαιας θα λάβουν σήμερα θέση μάχης εκατοντάδες τρακτέρ αγροτών από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, υπό τον συντονισμό των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Τα τρακτέρ που θα κινηθούν από διαφορετικά σημεία προσυγκέντρωσης και των τριών νομών υπολογίζεται από τους διοργανωτές ότι θα φθάσουν στον κόμβο Νίκαιας μετά τις 2 το μεσημέρι.
Ωστόσο η Αστυνομία έχει από χθες εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία από τις 12 το μεσημέρια διακόπτεται η κυκλοφορία επί της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τον κόμβο Κιλελέρ και για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τα προσερχόμενα στον κόμβο τρακτέρ να τακτοποιηθούν και να λάβουν θέσεις εκατέρωθεν του οδοστρώματος.
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

1. Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

  • Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία, θα εκτρέπονται από τον κόμβο Βελεστίνου (Χ/Θ 312+000 της Π.Α.Θ.Ε) προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε. από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (Χ/Θ 351+000 της Π.Α.Θ.Ε.)
  • Τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά έως 3,5 τόνους θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κιλελέρ (Χ/Θ 329+400 της Π.Α.Θ.Ε.) προς την επαρχιακή οδό Νέου Περιβολίου – Κιλελέρ στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και από εκεί θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε. από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (Χ/Θ 351+000 της Π.Α.Θ.Ε.),

2. Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

  • Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται στον Κόμβο Πλατυκάμπου (351+000 της Π.Α.Θ.Ε.) προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε. από τον κόμβο Βελεστίνου (Χ/Θ 312+000 της Π.Α.Θ.Ε).
  • Όλα τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους θα εκτρέπονται στον Κόμβο Πλατυκάμπου (351+000 της Π.Α.Θ.Ε.) προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

Βόλος: Σε αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου προχωρούν οι αλιείς της Μαγνησίας

Σε πολύωρο αποκλεισμό του λιμανιού Βόλου θα προχωρήσουν σήμερα εκατοντάδες αλιείς του νομού Μαγνησίας μετά τη χθεσινή αναβολή της κινητοποίησης λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης που επικρατούσαν στην περιοχή.
Στο λιμάνι του Βόλου από χθες παρατάχθηκαν περισσότερα από 50 καΐκια, ωστόσο δεν μπόρεσαν να φθάσουν και να συμμεετάσχουν στον αποκλεισμό αλιείς από το Νότιο Πήλιο και το Τρίκερι λόγω του χιονιά.
Σήμερα, παρά την ηλιοφάνεια, επικρατεί δριμύ ψύχος, αλλά ο αποκλεισμός του λιμανιού θα πραγματοποιεί και είναι προγραμματισμένος για τις 10: 30 με τη συμμετοχή περισσότερων από 80 καϊκιών που θα συγκεντρωθούν συνολικά.

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους και σήμερα οι αγρότες

Με ενδυνάμωση των μπλόκων που έχουν στηθεί και γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν μετά τις 11 το πρωί, παραμένουν και σήμερα στα μπλόκα, που έχουν στήσει σε όλη την Ελλάδα, οι αγρότες.

Στο τελωνείου του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο που έχει στηθεί, από τις 15 Ιανουαρίου, αριθμεί περισσότερα από 1300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα σήμερα και «αναμένονται και άλλα», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος. Επίσης, ανέφερε ότι στη γενική συνέλευση που θα γίνει, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μορφή των σημερινών κινητοποιήσεων. «Το πιο πιθανό είναι να αποφασίσουμε κλείσιμο των συνόρων από τη 1 το μεσημέρι και μετά και επ’ αόριστον» εκτίμησε. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο έχει δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση έως το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλιώς όπως έλεγαν χθες «δεν θα φύγουμε από το σημείο».
Υπό κατάληψη τελεί η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννη Παναγή, να λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «δεν το κουνάμε από εδώ. Αντιθέτως ενισχύουμε το μπλόκο και συζητάμε και άλλου είδους κινητοποιήσεις».
Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και μετά τις 11 το πρωί θα γίνει γενική συνέλευση για να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι. «Δεν αποκλείεται να πάμε στο τελωνείο της Εξοχής και να το κλείσουμε» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.
«Ραντεβού» στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Κιλκίς, έδωσαν αγρότες και άλλοι επαγγελματικοί φορείς, και όλοι μαζί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσουν στο μπλόκο που έχει στηθεί επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Πεστριτσίου (είσοδο του Κιλκίς), προκειμένου να αποφασίσουν τι ακριβώς θα κάνουν σήμερα, όπως σημείωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τερζής.
Με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στην είσοδο της Χαλκδηδόνας -όπου πραγματοποιούνται διαρκώς συμβολικοί αποκλεισμοί- στα διόδια Μαλγάρων και στον κόμβο Μηλοτόπου Πέλλας.
Το μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 250 τρακτέρ, ενώ ενισχύεται διαρκώς και την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών

Iωάννινα: Κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων και αγροτών στην Ήπειρο

Δυναμικές κινητοποιήσεις, στην Πρέβεζα, προαναγγέλλει με σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Αύριο, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, στην οποία θα συμμετέχουν κτηνοτρόφοι και αλιείς. Κατά τη συγκέντρωση, θα αποφασιστεί σε ποια σημεία του νομού θα παρατάξουν τα τρακτέρ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσπρωτία, μετρούν δυνάμεις και όπως λένε τις επόμενες ημέρες θα βγουν αιφνιδιαστικά, στο λιμάνι και την Εγνατία.
Στην Άρτα, οι κτηνοτρόφοι, που έστησαν χθες το μεσημέρι μπλόκο στο Κομπότι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο, ενώ οργανώνονται για να μεταβούν στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, το Σάββατο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο κέντρο της πόλης.
Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση με τα τρακτέρ στο κέντρο των Ιωαννίνων, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, αποφάσισαν να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ενώ μέσα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουν συνάντηση για να αποφασίσουν τη μορφή διαμαρτυρίας τους στα Ιωάννινα.

Πελοπόννησος 

Τρίπολη: Ενισχύονται τα μπλόκα της Πελοποννήσου με τρακτέρ και δεύτερο μπλόκο στη Λακωνία. Αύριο στήνουν μπλόκο οι αγρότες της Κορινθίας στην παλαιά εθνική οδό για Πάτρα
Παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου Αργολίδας και του Βλαχιώτη Λακωνίας οι αγρότες της Πελοποννήσου, και σήμερα, από νωρίς το πρωί, ενισχύονται με τρακτέρ χωρίς καμπίνα, τα οποία χθες δεν μπορούσαν να βγουν στον δρόμο λόγω της βροχόπτωσης.
 
Στη Λακωνία έχει ξεκινήσει η μετακίνηση αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από την περιοχή της Μάνης προς την περιοχή της Λίμνης, λίγο έξω από το χωριό Αιγιές, προκειμένου να στήσουν δεύτερο μπλόκο, επί της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου.
 
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Μάνης, Δημήτρης Δημητριάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σήμερα το πρωί, ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα η κίνηση των τρακτέρ προς το σημείο του μπλόκου γίνονται εργασίες διευθέτησης του χώρου στην περιοχή της Λίμνης για να τα υποδεχτούν.
«Θα μείνουμε στο μπλόκο και δεν υποχωρούμε. Δεν έχουμε σκοπό να κλείσουμε την εθνική οδό προς το παρόν, γιατί δεν στοχεύουμε να ταλαιπωρήσουμε τους συγχωριανούς μας και τους επαγγελματίες. Μήνυμα στην κυβέρνηση και έξω θέλουμε να στείλουμε, ότι δεν θα ανεχτούμε τον αφανισμό μας και θα αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων» υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης.
 
Εν τω μεταξύ, στον δρόμο ετοιμάζονται να βγουν και οι αγρότες της Κορινθίας, με μπλόκο που θα δημιουργήσουν πλησίον του νέου μεγάλου εμπορικού κέντρου στην Κόρινθος.
 
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Συκιωνίων, Παναγιώτης Φιακάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, στο δημαρχείο Κιάτου, όπου συζήτησαν για τις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων από ζημιές που προκάλεσαν χαλαζοπτώσεις και τους ενημέρωσε ότι με μεγάλη πίεση μπορεί να δοθούν μέσα στον Φεβρουάριο. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε ότι σύντομα θα βγει πρόγραμμα χρηματοδότησης για τοποθέτηση αντιχαλαζικών δικτύων με ευνοϊκότερους όρους, προκειμένου να ενταχθούν αγρότες και να προφυλάξουν την παραγωγή τους.
 
Αναφορικά με την κινητοποιήσεις, ο κ. Φιακάς ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ενημέρωση των αγροτών στα ορεινά χωριά. Προχθές, στο αμφιθέατρο του δημαρχείου, στο Κιάτο, και χθες βράδυ σε μεγάλη συγκέντρωση αγροτών στο Ζευγολατιό, αποφασίστηκε να βγουν στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Αύριο, από τις 10:00, θα δημιουργήσουν μπλόκο πλησίον του νέου εμπορικού κέντρου Κορίνθου, στην παλιά Σωληνουργία, επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών.