Συλλαλητήρια κατά μονάδων ΑΠΕ στις τεχνητές λίμνες του Αχελώου

20/06/2024
2' διάβασμα
syllalitiria-kata-monadon-ape-stis-technites-limnes-tou-acheloou-324229
Συλλαλητήριο κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και λοιπών μονάδων ΑΠΕ στις τεχνητές λίμνες του Αχελώου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 στις 11.30 το πρωί, στη γέφυρα Τατάρνας με σύνθημα: «Σώστε τις Λίμνες του Αχελώου – όχι στο νέο ξεριζωμό».
Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα Ευρυτάνων και Αιτωλοακαρνάνων, έχει θυσιαστεί μια για πάντα  ένα τεράστιο τμήμα του θρυλικού ποταμού Αχελώου για την κατασκευή τριών αλλεπάλληλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών, ήτοι Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν ένα ενιαίο έργο συνολικής ισχύος 440+320+156= 916 MW, γεγονός που σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν έχει συμβεί έως τώρα.
 
Ερημοποίηση
«Πέραν της τεράστιας προσφοράς στον εξηλεκτρισμό της χώρας, τα φαραωνικά αυτά έργα κανένα άλλο θετικό αντίκτυπο δεν έχουν επιφέρει, καθώς ολόκληρη η γύρω περιοχή έχει ερημοποιηθεί πλήρως. Οι πρωτοφανείς επιπτώσεις των έργων αυτών (30 θανάσιμα δυστυχήματα, αφανισμός 15 χωριών, σεισμοί, κατολισθήσεις, περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση), συνετέλεσαν στον οριστικό ξεριζωμό της τοπικής κοινωνίας, στην μαζική αστικοποίηση και στην χαριστική βολή του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, στον οποίο δραστηριοποιούνταν οι τότε κάτοικοι. Έκτοτε, η εναπομείνουσα τοπική κοινωνία προσπαθεί διαρκώς να ορθοποδήσει, χρησιμοποιώντας τις ελάχιστες δυνάμεις που της έχουν απομείνει», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές.
Και σήμερα, πάνω στην χρονική στιγμή που δημιουργούνται προοπτικές για την ανάδειξη και την ήπια αξιοποίηση του μοναδικής ομορφιάς λιμναίου τοπίου που κυριαρχεί πλέον στην περιοχή, έχουν να αντιμετωπίσουν έναν δεύτερο ξεριζωμό και μια άνευ προηγουμένου οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή.
Σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑAΕY (https://geo.rae.gr/) στην ίδια ακριβώς περιοχή σχεδιάζεται να εγκατασταθούν πλωτά φωτοβολταϊκά στις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου, φωτοβολταϊκά στους βοσκοτόπους της Βαλαώρας Αγράφων, καθώς και αντλησιοταμιεύσεις και ανεμογεννήτριες.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα, η καταστροφή αυτή θα είναι η οριστική ταφόπλακα ολόκληρης της υπαίθρου των Δήμων Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας, καθώς κάθε σπιθαμή γης και κάθε λίτρο νερού, δεσμεύονται μια για πάντα και μετατρέπονται σε αντικείμενα βιομηχανικής δραστηριότητας με μόνο σκοπό το εμπόριο ενέργειας.
 
Μετάβαση
Για τη διευκόλυνση όσων επιθυμούν να παρευρεθούν στο συλλαλητήριο, θα υπάρξει η δυνατότητα μετακίνησης με λεωφορεία. Οι κρατήσεις θέσεων, ανάλογα με τον τόπο αναχώρησης, γίνονται κατόπιν επικοινωνίας στα αντίστοιχα τηλέφωνα.
Αναχώρηση από:
– Αγρίνιο: 6946871356, 6941449675
– Καρπενήσι: 6989995773, 6972717726
– Αθήνα: 6974792318, 6987743206