Στο Μαξίμου οι αγρότες με προτάσεις (upd)

Αποστολή: Φωτορεπορτάζ και βίντεο από τα μπλόκα της Θεσσαλίας (Τέμπη – Νίκαια)

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αυτήν την ώρα αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, προκειμένου να επιδώσει τις προτάσεις και τις θέσεις της, στη βάση των οποίων προτίθεται να προχωρήσει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και την κυβέρνηση.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε: 

Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνει ο γγ της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Δημήτρης Δημογιάννης, προκειμένου να επιδώσει τις προτάσεις και τις θέσεις της Επιτροπής, στη βάση των οποίων προτίθεται να προχωρήσει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Θα σας εκπλήξει ο αριθμός των μπλόκων που έχουν υπογράψει το πλαίσιο των προτάσεών μας, όπως και των φορέων» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημογιάννης, προσθέτοντας: «Με το πλαίσιό μας συντάσσονται τα πιο δυνατά μπλόκα».

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Εν αναμονή βρίσκονται οι αγρότες που αναμένουν την επίσημη πρόσκληση της κυβέρνησης, προκειμένου να προσέλθουν για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Οι συσχετίσεις αλλάζουν διαρκώς και στα μπλόκα της χώρας επικρατεί ασάφεια ως προς τις διεκδικήσεις, αφού όπως δήλωσαν οι επικεφαλής της κινητοποίησης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «κάποιοι πατούν σε δύο βάρκες, άλλοι αλλάζουν γνώμη διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις για την απόφασή τους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που απλώς… παρακολουθούν τις εξελίξεις».

Κοινό ζητούμενο -πλην του «οχυρού» της Νίκαιας, που παραμένει σταθερό στις αποφάσεις του για μη προσέλευση σε διάλογο έως ότου αποσυρθούν εξ ολοκλήρου ασφαλιστικό και αγροτικό- είναι να γίνει ο διάλογος επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στην κυβέρνηση, κάτι που ωστόσο αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας, αφού ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες.

Μετά τις 12:00, πάντως, θα αποσταλεί και επίσημα στο γραφείο του πρωθυπουργού και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων το πλαίσιο των προτάσεων της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Επιτροπής, Χρήστος Γκόντιας, σημείωσε: «Μέχρι στιγμής έχουμε τη θετική απάντηση από 30 μπλόκα της χώρας, 18 αλιευτικούς συλλόγους και έξι φορείς». Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πρόβλημα αποτελεί το ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Πολλοί ζητούν να συγκεντρωθούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής και να εκλέξουν τα πρόσωπα που θα διαπραγμευτούν με την κυβέρνηση, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Σε αποκλεισμό εξάλλου προχώρησαν χθες στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες στο μπλόκο των Τεμπών. Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτης Καλογιάννης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι να γίνει το τηλεφώνημα από τον γραφείο του πρωθυπουργού, που θα μας καλούν σε διάλογο επί των προτάσεών μας». Όπως, μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό, ξεπερνούν τα 40 τα μπλόκα ανά τη χώρα που έχουν συνταχθεί με τη θέση των Τεμπών. «Εξακολουθούν να τηλεφωνούν. Υπάρχουν ορισμένοι που θέλουν να συνταχθούν με εμάς, αλλά δεν τους εμπιστευόμαστε».

Ο ίδιος σημείωσε: «Οποιοσδήποτε πάει σε διάλογο, θα πρέπει να έχει την αποδοχή όλων όσοι απαρτίζουν τον κλάδο, αλλά και να αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, για να μην δυναμιτίσει τον διάλογο, πρέπει να κατανοήσει και να επιλέξει ορθά με ποιους θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κουβέντα πρέπει να γίνει πέραν των κομματικών γραμμών και των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, αφού τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, αφορούν το σύνολο του κόσμου».

Πηγή: ΑΠΕ