Επιμένουν μαχητικά οι Θεσσαλοί αγρότες σε Τέμπη και Νίκαια (upd)

Πολύωροι αποκλεισμοί δρόμων από αγρότες στην Ήπειρο

Τέμπη: Διακομματική επιτροπή ζητούν άμεσα οι αγρότες – 24ωρος αποκλεισμός την 1/2

Σε κοινό ανακοινωθέν όλων των μπλόκων, που συμμετείχαν στη σύσκεψη των Τεμπών (30/1) καθορίστηκε η μορφή των κινητοποιήσεων και αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Οι ομάδες εργασίας που έχουν συστήσει οι αγρότες θα ανακοινώσουν αναλυτικά τα αιτήματά τους επί του διεκδικητικού πλαισίου.

2. Περιμένουν να πάρουν θέση στα αιτήματά τους όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων καθώς και οι βουλευτές με συγκεκριμένα επιχειρήματα και όχι γενικές θέσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες.

3. Εν συνεχεία, θα ζητήσουν τη σύσταση διακομματικής επιτροπής και συνάντηση μαζί της.

4. Ζητούν ειδική συνεδρίαση στη βουλή για το αγροτικό με παρουσία στα θεωρεία εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων.

5. Όλα τα παραπάνω θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την κάθοδο και με αγροτικά μηχανήματα των αγροτών στην Αθήνα.

6. Την Κυριακή 31/1 τα Τέμπη θα παραμείνουν κλειστά από τις 12.00 μέχρι τις 18.00, ενώ την Δευτέρα 1η  Φεβρουαρίου για 24 ώρες – από τις 12.00 το μεσημέρι, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για επ’ αόριστον αποκλεισμό.   

7. Νέα συνεδρίαση της Συντονιστικής των αγροτών την Δευτέρα 01/2 στις 12.00 το μεσημέρι

ΝΙΚΑΙΑ

Εν τω μεταξύ, στον κόμβο της Νίκαιας, την Κυριακή 31/1, θα βρεθούν εργαζόμενες γυναίκες, που θα ταξιδέψουν από Αθήνα, για να συμπαρασταθούν στους αγρότες.   

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η σύσκεψη των συντονιστικών επιτροπών – με πάνω από 25 μπλόκα απ’ όλη τη χώρα – στα Τέμπη.  Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι οι αγρότες προσανατολίζονται σε 24ωρο αποκλεισμό της Κοιλάδας των Τεμπών, από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ δεν προβλέπεται να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, ημέρα της πανεργατικής απεργίας.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Με περισσότερες ώρες και σε πιο πολλά σημεία συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων από τους αγρότες σε Νίκαια και Τέμπη, καθώς όσο περνούν οι μέρες και η κυβέρνηση δεν αποσύρει τα νομοσχέδια του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τόσο θα κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους. Έτσι σήμερα Σάββατο 30/1 στα Τέμπη, αμέσως μετά την πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, οι αγρότες θα διακόψουν την κυκλοφορία μέχρι τις 8.00 το βράδυ, ενώ οι αγρότες της Νίκαιας το απόγευμα της Δευτέρας θα μεταφέρουν τρακτέρ και στον κόμβο Πλατυκάμπου για να διακόψουν την κυκλοφορία που διεξάγεται μέσω της ΠΑΘΕ στο σημείο αυτό.

ΤΕΜΠΗ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέλευση της 30ης Ιανουαρίου στις 2.00 μ.μ., εκπροσώπων των μπλόκων απ’ όλη τη χώρα στα Τέμπη, με πρωτοβουλία της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής. Ο στόχος της σύσκεψης διπλός: Αφενός να φανεί ότι το μπλόκο των Τεμπών, μετά τα γεγονότα της Σίνδου, δεν είναι απομονωμένο κι αφετέρου να γίνει προγραμματισμός δράσης, με τάση κλιμάκωσης του αγώνα με συντονισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα στα Τέμπη αναμένονται εκπρόσωποι μπλόκων από Μικροθήβες, Χαλκιδική, Χαλκηδόνα, Γιαννιτσά, Πέλλα, Έδεσσα, Λιβανάτες, Πελοπόννησος. Γύρω στις 4μ.μ., οπότε και αναμένεται να λήξει η συνέλευση και μέχρι τις 8 το βράδυ θα κλείσει εκ νέου η κυκλοφορία στην κοιλάδα των Τεμπών, ενώ προχθές Πέμπτη η κυκλοφορία διεκόπη από τις 4 ως τις 9 το βράδυ. Και όσο θα περνούν οι μέρες, τόσο θα αυξάνονται οι ώρες αποκλεισμού της κοιλάδας, ενώ τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής πιέζονται από τους συγκεντρωμένους αγρότες να προχωρήσουν σε επ΄αόριστον αποκλεισμό, καθώς βλέπουν ότι η κυβέρνηση δεν κάμπτεται από τη μετριοπαθή στάση που κρατούν μέχρι στιγμής.

ΝΕΟ ΜΠΛΟΚΟ

Μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής που βρίσκεται στο μπλόκο του κόμβου Τρικάλων- Καρδίτσας -Λάρισας, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί παναγροτική διαμαρτυρία. Σύμφωνα με τη ΣΕ «απαραίτητη είναι η συμμετοχή όλων, ώστε να δώσουν οι αγρότες το δυναμικό παρών για να ακουστεί η αγανάκτησή τους, ενάντια στα απάνθρωπα μέτρα που θέλει η κυβέρνηση να περάσει».

ΝΙΚΑΙΑ

Στο κέντρο της Λάρισας μεταφέρθηκε την Παρασκευή 29/1 ο ρυθμός των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου της Νίκαιας πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία της πόλης. Το δικό τους χρώμα έδωσαν περίπου 30 τρακτέρ, τα οποία πραγματοποίησαν πορεία από τον κόμβο της Νίκαιας μέχρι το κέντρο της πόλης. Πρόθεση των συνεταιριστών δεν ήταν να δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα, καθότι η αγορά εκείνη την ώρα ήταν ανοικτή, αλλά να γίνει και η τοπική κοινωνία συμμέτοχος του αγώνα τους. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγροτών που τους έβγαλαν στους δρόμους και ευχαρίστησε τους 50 και πλέον φορείς που συνεχίζουν να στηρίζουν τους αγρότες σε κάθε δράση τους τον τελευταίο καιρό.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε και ανακοίνωση του ΕΚΛ, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Να συντονίσουμε παραπέρα τον αγώνα μας με τη μικρομεσαία αγροτιά, ενάντια στην ταξική πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. – μεγάλου κεφαλαίου, που χτυπά εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, που ανατρέπει τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, μειώνει τις συντάξεις, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές, τα όρια συνταξιοδότησης, υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί τη δημόσια υγεία, ενάντια στην άγρια φοροληστεία και το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος, για να σωθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, ενάντια στην ανεργία, στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Μετά από την απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης των μπλόκων, στη Νίκαια της Λάρισας η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου στη συνεδρίασή της, αποφάσισε τις παρακάτω δράσεις:

  • Συμμετοχή αντιπροσωπείας του μπλόκου στο συλλαλητήριο εργατών, επαγγελματιών και αγροτών, που έχουν το ίδιο πλαίσιο αιτημάτων, στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 31 Γενάρη.
  • Κλείσιμο του Κόμβου Πλατυκάμπου, στην Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ.
  • Συγκέντρωση, την Τρίτη 2 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας για τα αγροτοδικεία, καθώς και στα γραφεία της Εφορίας για το φορολογικό.
  • Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στις 10:30 π.μ., στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, την Πέμπτη 4 Φλεβάρη κι άλλες δράσεις την ίδια μέρα. Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου θα επισκεφτεί φορείς εργαζομένων, νεολαίας , γυναικών που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Το επόμενο διάστημα, το Μπλόκο της Νίκαιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, θα πάρει πρωτοβουλίες και για άλλες αγωνιστικές δράσεις, καθώς και για σύγκληση νέας Πανελλαδικής Σύσκεψης των μπλόκων.

Το μπλόκο της Νίκαιας επισκέφθηκε χθες Παρασκευή, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ενώ θα το επισκεφθούν την Κυριακή αντιπροσωπεία της ΟΓΕ και την Τετάρτη 3 Φλεβάρη, αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Γ. Ρούστας