Η Νίκαια συντονίζεται με τα μπλόκα της Μελούνας και του Γερακαρίου

Σε αποκλεισμό του συνόλου των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρκικών συνόρων προχωρούν οι αγρότες του Έβρου

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας με τους συναδέλφους τους που έχουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στις επαρχίες Αγιάς και Ελασσόνας, με αποκορύφωμα το γενικό μπλακ άουτ που θα δημιουργήσουν το απόγευμα (από τις 5 και μετά) της Δευτέρας σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Λάρισας.

Τις προηγούμενες ημέρες οι εξεγερμένοι αγρότες στην Μελούνα της Ελασσόνας και στο Γερακάρι της Αγιάς δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια, αλλά προχώρησαν στις δικές τους κινητοποιήσεις. Οι Ελασσονίτες έχυσαν στους δρόμους τσίπουρο, κρασί και γάλα, ενώ οι Αγιώτες προχώρησαν και σε …αιμοδοσία στο μπλόκο τους, ώστε «να μην ρουφάει όλο το αίμα τους η κυβέρνηση, αλλά να πηγαίνει κι αλλού, που είναι περισσότερο χρήσιμο».

Αγιά

Αναλυτικότερα σε δίωρο κλείσιμο του δρόμου Αγιάς – Λάρισας προχώρησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου του Γερακαρίου το Σάββατο το βράδυ, ενώ σήμερα Κυριακή, κλείσανε τον δρόμο από τις 11πμ ως τις 2 το μεσημέρι και όπως προαναφέραμε έγινε παράλληλα και αιμοδοσία των αγροτών στον χώρο του μπλόκου. Η κίνηση στην επαρχιακή οδό, που αποτελεί και βασική παρακαμπτήριο των Τεμπών, διοχετεύτηκε από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς μέσω της Ανάβρας. Στην προσπάθειά τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, για αύριο Δευτέρα έχουν προγραμματίσει για δύο ώρες, από τις 5 ως τις 7 το απόγευμα, να κλείσουν τον δρόμο, αλλά και τους παράδρομους αυτού, δυσκολεύοντας έτσι κατά πολύ την ομαλή κίνηση των οχημάτων στον άξονα Αγιά – Λάρισα. Ακόμη εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής έδωσαν το «παρών» κατά το κλείσιμο του δρόμου εκφράζοντας έτσι τη στήριξή τους στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους που βρίσκονται με τα τρακτέρ τους για έντεκα τώρα μέρες στο μπλόκο Γερακαρίου. Από την πλευρά των αγροτών, ο κ. Τάσος Κωστούλας, μέλος και του Δ.Σ. της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, προανήγγελλε σκλήρυνση της στάσης τους από ‘δω και στο εξής, αρχής γενομένης με το γενικό μπλακ άουτ, όπως χαρακτηριστικά είπε, του δρόμου Αγιάς – Λάρισας για αύριο Δευτέρα 5 με 7 το απόγευμα. Κάλεσε, μάλιστα, τους Αγιώτες να συμμετέχουν μαζικά, ενώ έστειλε και το δικό του μήνυμα στην κυβέρνηση λέγοντας «Την ταφόπλακά μας, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, να μην τολμήσουν να τα φέρουν στη Βουλή, αλλιώς διάλογο μαζί τους δεν έχει. Πίσω δεν κάνουμε και δεν πρόκειται να κάνουμε».

Ελασσόνα

Κλειστή για τέσσερις ώρες ήταν η εθνική οδός Λάρισας – Κοζάνης, μέσω Μελούνας, λίγο έξω από τον Τύρναβο, μετά από δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων του μπλόκου, κυρίως από Τύρναβο και Αργυροπούλι.
Οι αγρότες της περιοχής συνεχίζουν το δικό τους κοινό αγώνα.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου σε ένδειξη διαμαρτυρίας πέταξαν το Σάββατο στο οδόστρωμα κρασί, τσίπουρο και γάλα δείχνοντας προς την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΟΥΝΑΣ

Τα αιτήματα του μπλόκου της Μελούνας είναι:

 • Κατάργηση όλων των περιορισμών αγροτικών και κτηνοτροφικής παραγωγής
 • Κατάργηση των τεκμηρίων, φορολογία στο πραγματικό εισόδημα και κατάργηση λογιστικών βιβλίων με τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ.
 • Καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σύνταξη αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες, δωρεάν υγεία – πρόνοια.
 • Καμία επιστροφή αποζημιώσεων παραγωγής του 2009.
 • Κατάργηση των χαρατσιών ΕΜΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών, ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως οι εφοπλιστές, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
 • Άμεση αποζημίωση της παραγωγής.
 • Κρατικός ΕΛΓΑ που θα αποζημιώνει το 100% της παραγωγής σε περίπτωση καταστροφής.
 • Κατάργηση κατάσχεσης κατοικίας ή χωραφιού από κόκκινα δάνεια μέχρι 300.000 ευρώ.
 • Διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίων για επαγγελματικά δάνεια μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
 • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας με δωρεάν σήμανση ζώων κ.λπ.
 • Εγγυημένη κατώτατη τιμή για τα προϊόντα, φθηνά προϊόντα στους καταναλωτές.
 • Εξόφληση χρωστούμενων στους νέους αγρότες, χορήγηση άτοκων καλλιεργητικών δανείων.
 • Υλοποίηση έργων υποδομής , όχι στην ιδιωτικοποίηση διαχείρισης νερών.
 • Παύση ποινικοποίησης των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.
 • Ελεύθερη διακίνηση αγροτικών προϊόντων σε όλη την επικράτεια.
 • Άρση του φόρου στο κρασί, διατήρηση της φορολογίας των διήμερων στο τσίπουρο.

Γ. Ρούστας