Θεσσαλία: Εκσυγχρονισμός με στόχο τη δημιουργία δύο Ομάδων Παραγωγών σε δημητριακά και όσπρια

Α.Σ. Νίκαιας «Ο Προμηθέας»: Με 621 αγρότες μέλη, μόνιμο και εποχικό προσωπικό και 60.000 στρέμματα

Όσπρια Φερών με επιστημονική σφραγίδα

Και όμως, υπάρχουν στη χώρα μας συνεταιριστικές οργανώσεις που κοντεύουν να κλείσουν 100 χρόνια ουσιαστικής λειτουργίας, με στόχο πάντα το συμφέρον των μελών τους. Μέσα στη γενικότερη απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας μας, ένας συνεταιρισμός, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», συνεχίζει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους αγρότες μέλη του στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Ιδρύθηκε το 1935 στη Νίκαια Λάρισας, σήμερα έχει 621 μέλη, μόνιμο προσωπικό οκτώ άτομα και συνήθως δέκα έκτακτους στις περιόδους συγκομιδής. Δίπλα από τη Λάρισα, με καλλιεργούμενη έκταση των μελών του περίπου στα 60.000 στρέμματα, δραστηριοποιείται στην εμπορία των παραγόμενων δημητριακών (σιτάρι σκληρό, κριθάρι) με περίπου 6.000 τόνους ετησίως, καθώς και στη σποροπαραγωγή δημητριακών και ψυχανθών στους 10.000 τόνους ετησίως. Ήδη, έχει προχωρήσει σε Συμβολαιακή Γεωργία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ για την παραγωγή κριθαριού, καθώς και με τη βιομηχανία Ζυμαρικών Μέλισσα – Κίκιζας για την παραγωγή σκληρού σίτου, το οποίο και προορίζεται για την παραγωγή ζυμαρικών.

Ο συνεταιρισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του πρωτοπορεί στη χώρα μας. Ήδη τώρα συλλέγονται αιτήσεις συμμετοχής των μελών του για τη δημιουργία δύο Ομάδων Παραγωγών, μία στα δημητριακά και μία στα όσπρια. Με τα σημερινά στοιχεία θα είναι οι μεγαλύτερες ΟΠ στη χώρα μας στα δύο προαναφερόμενα προϊόντα. Η «ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ» έχει αναλάβει το στρατηγικό μάνατζμεντ του συνεταιρισμού και σύνθημα της είναι το εξής: Η παιδεία των συνεταιρισμένων μελών, η πορεία του συνεταιρισμού, η διάθεση των εργαζομένων σ’ αυτόν και η θέληση του Διοικητικού Συμβουλίου εγγυώνται τη δυνατή συνέχιση της συγκεκριμένης οργάνωσης.