Καρδίτσα: Πολίτες θα έχουν τον δικό τους… φθηνό κήπο

Καρδίτσα: Πολίτες θα έχουν τον δικό τους... φθηνό κήπο

Με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό εκχωρούνται σε πολίτες αγροτεμάχια των 50 και 100 τετραγ. μέτρων για μια καλλιεργητική περίοδο που αρχίζει από την 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους και τελειώνει στις 31 Ιανουαρίου του επόμενου.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος Καρδίτσας, σε συνεργασία, με το αγρόκτημα Βασιλάκου, ανοίγει τη δομή των Κοινωνικών Βιολογικών Κήπων με προτεραιότητα στους εγγεγραμμένους στο Κοινωνικό Μητρώο Απόρων ή στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Καρδίτσας απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

Τι προσφέρει το αγρόκτημα;

Προσφέρει το αγροτεμάχιο, αρδευτικό νερό, μηχανήματα και εργαλεία, τεχνογνωσία στη βιολογική καλλιέργεια, δωρεάν εβδομαδιαία μαθήματα, χώρο για ανάπαυση και ψυχαγωγία κ.α.

Τι ζητάει από τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές;

Πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, σεβασμό στην προσπάθεια και στα παραγόμενα προϊόντα των συγκαλλιεργητών, σεβασμό στους κανόνες λειτουργίας που έχει το αγρόκτημά.

Πιο αναλυτικά, τονίζεται πως οι εκχωρούμενοι για καλλιέργεια κήποι, είναι έκτασης 50 και 100 τετραγωνικών μέτρων. Το χωράφι, όπου βρίσκονται οι κήποι είναι περιφραγμένο και απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Βρίσκεται στην περιοχή συνοικίας Αγ. Παντελεήμονα Καρδίτσας και σε απόσταση 700 μέτρων περίπου από την ομώνυμη εκκλησία. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και μπορεί να φτάσει κανείς εκεί, με ποδήλατο ακόμη και με τα πόδια.

Στους κήπους επιτρέπεται η καλλιέργεια μόνο με βιολογικό τρόπο που σημαίνει ότι απαγορεύεται η χρήση αγροχημικών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α.).

Σε κάθε αγροτεμάχιο υπάρχει υδροληψία με βάνα, από όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ποτίζει το κήπο του, με τον τρόπο που αυτός επιθυμεί (σταγόνα, κατάκλιση, καταιονισμό κ.λπ.) Νερό υπάρχει συνέχεια από το πρωί ώρα 7 ή και νωρίτερα εάν είναι αναγκαίο, μέχρι αρκετά μετά τη δύση του ήλιου, και παρέχεται δωρεάν. Όσον αφορά στα μηχανήματα και τα εργαλεία, χωρίς πληρωμή, υπάρχουν για κοινή χρήση πολλά εργαλεία όπως: Τσαπιά, λισγάρια, φτυάρια, τσουγκράνες, ψεκαστήρας πλάτης, θειαφιστήρι, συμπιεστές εδάφους και άλλα.

Με πληρωμή, το αγρόκτημά διαθέτει τα απαραίτητα μηχανήματα για την καλλιέργεια των κήπων, όπως μικρό δενδροκηπευτικό ελκυστήρα (τρακτέρ) για όργωμα και φρεζάρισμα, καθώς και μηχανοκίνητα σκαπτικά. Έτσι ο κάθε ενδιαφερόμενος, εάν επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει να γίνουν στο κήπο του τα απαραίτητα οργώματα, φρεζαρίσματα ή σκαλίσματα πληρώνοντας αυτή τη παροχή υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση βέβαια μπορεί να κάνει κάθε καλλιεργητική φροντίδα με δικά του μηχανήματα.

Το αγρόκτημά παρέχει δωρεάν τεχνικές οδηγίες από τον έμπειρο γεωπόνο Σωκράτη Βασιλάκο για όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες στο πλαίσιο της βιολογικής καλλιέργειας.

Μάλιστα, κάθε Πέμπτη πραγματοποιούνται στο εντευκτήριο δωρεάν μαθήματα για θέματα βιολογικής καλλιέργειας, περιβάλλοντος και υγείας, όπου εκτός από τους καλλιεργητές των κήπων μπορεί να συμμετέχει και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης της Καρδίτσας.

Ο χώρος προσφέρεται για ψυχαγωγία και ανάπαυση, όπου δημιουργούνται παρέες και φιλίες μεταξύ των καλλιεργητών και αναπτύσσεται συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στην καλλιέργεια των κήπων, καθώς και για κάθε άλλο θέμα.

Τι άλλα περιλαμβάνονται στο χωράφι

Το χωράφι αυτό των δέκα περίπου στρεμμάτων, που ονομάζεται “Κοινωνικοί Βιολογικοί Κήποι”, εκτός από τους κήπους περιλαμβάνει:

  1. Εντευκτήριο για διεξαγωγή μαθημάτων και σεμιναρίων, για αναψυχή για ξεκούραση
  2. Βοτανικό κήπο
  3. Παιδικούς Κοινωνικούς Κήπους
  4. Εραγαλειοαποθήκη
  5. Αποδυτήρια – WC
  6. Παιδική χαρά

Τέλος οι ωφελούμενοι της δομής αυτής πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Κοινωνικό Μητρώο Απόρων ή στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου.

” Ως Δημοτική Αρχή, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, προσπαθούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να αναπτύσσουμε συνεχώς νέες δράσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να στηρίξουμε τις ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες του δήμου μας. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινούμε σε συνεργασία με το Αγρόκτημα του Σωκράτη Βασιλάκου, τον οποίο και ευχαριστούμε για την συμμετοχή του, την λειτουργία των Κοινωνικών Βιολογικών Κήπων, δίνοντας τη δυνατότητα σε συμπολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο Κοινωνικό Μητρώο Απόρων ή στο Κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου να δημιουργήσουν με συμβολικό τίμημα τον δικό τους κήπο. Δίνουμε προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική και το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε και άλλες κοινωνικές δράσεις” καταλήγει με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος.

Πηγή: ΑΠΕ