Κινητοποιήσεις: Οι τελευταίες εξελίξεις σε Τέμπη και Νίκαια

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών που βρίσκονται στο μπλόκο της Νίκαιας εξέφρασαν το μεσημέρι της Κυριακής εκπρόσωποι φορέων (περίπου 80) κατά τη διάρκεια της ανοικτής συνέλευσης που πραγματοποίησε η Επιτροπή των μπλόκων.

Εκπρόσωποι συλλόγων απ’ όλο το κοινωνικό φάσμα, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, γυναίκες στάθηκαν στο πλευρό των εξεγερμένων αγροτών, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύσεις στα προβλήματά τους, στηρίζοντας κυρίως τους μικρομεσαίους αγρότες.
Όσον αφορά στον προγραμματισμό δράσης των επόμενων ημερών, αυτός θα καθορισθεί αύριο Τρίτη το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας σε πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων της χώρας που έχουν τα ίδια αιτήματα με τις Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας.

Στα Τέμπη οι αγρότες -όπως είχαν ανακοινώσει- προχώρησαν σε δίωρες διακοπές κυκλοφορίας το μεσημέρι και το βράδυ, ενώ αντιπροσωπεία τους αύριο Τρίτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συμμετάσχει σε πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων με βασικό θέμα συζήτησης τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι φορέων και φυσικά πολλοί αγρότες έδωσαν το «παρών» στην υπαίθρια συνέλευση που πραγματοποίησαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, με τον Βαγγέλη Μπούτα να στέλνει για μία ακόμη φορά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Καρδίτσας και με αφορμή τις δηλώσεις του αν. υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σε τηλεοπτικό κανάλι, με τις οποίες «εξέφρασε μεν τη συμπάθειά του στους αγρότες, αλλά είπε και πολλά ψέματα. Δεν μας λείπει η συμπάθεια, αλλά η λύση στα προβλήματα», είπε ο κ. Μπούτας και πρόσθεσε με νόημα: «Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και να υπάρχει αφορολόγητο στα 30.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ μέχρι 40.000 τζίρο να μην υπάρχουν βιβλία εσόδων-εξόδων». Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής διευκρίνισε για μία ακόμη φορά ότι «αντίπαλοί μας δεν είναι οι αγρότες που βγαίνουν στον δρόμο, σε όποιο μπλόκο και αν βρίσκονται, αλλά όλοι αυτοί που μειώνουν τις επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ κατά 25% τα δύο τελευταία χρόνια και θα τις μειώσουν ακόμη 35% μέχρι το 2019. Είμαστε ενάντια στους τραπεζίτες που μπλοκάρουν τις επιδοτήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς, όσων χρωστούν στο δημόσιο».
Τέλος ο Βαγγέλης Μπούτας απηύθυνε προσκλητήριο σε όλα τα μπλόκα της χώρας που έχουν τα ίδια αιτήματα με τη Νίκαια να παραστούν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο της περιοχής.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σοφάδων και υπεύθυνος Αγροτικού της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θάνος Σκάρλος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών και ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη η ΠΕΔ Θεσσαλίας συνεδριάζει εκτάκτως για να εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα τους.
Κάλεσμα στους αγρότες να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο με τους εργάτες και να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της 4ης Φεβρουαρίου απηύθυναν οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσος Τσιαπλές και του ΕΚ Καρδίτσας Γ. Καπράνας.
Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εξέφρασαν με σύντομους χαιρετισμούς και εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΤΕ, των Φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής Βόλου και των Συλλόγων Γυναικών της Θεσσαλίας, μέλη της ΟΓΕ, του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας.
Αίσθηση προκάλεσαν και οι ταξιτζήδες της Λάρισας, καθώς εκπρόσωποι του Σωματείου τους «παρέλασαν» από το μπλόκο με τα ταξί τους και εν συνεχεία επέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Σε δίωρο αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών προχώρησαν χθες το μεσημέρι (12-2) και το βράδυ (7-9) οι αγρότες που είναι συγκεντρωμένοι στα Τέμπη, ενώ ανάλογο μπλόκο στην κυκλοφορία θα πραγματοποιήσουν και σήμερα Δευτέρα. Ωστόσο το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο αύριο Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, όπου με οικοδεσπότες τους αγρότες των Μαλγάρων και συντονιστές της συζήτησης τους Λαρισαίους θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασισθεί αν θα γίνει και υπό ποιες προϋποθέσεις η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» η πρόταση των Λαρισαίων (η οποία μάλλον βρίσκει σύμφωνη και την πλειοψηφία των αγροτών στα υπόλοιπα μπλόκα της χώρας) είναι η επίσκεψη στο Μαξίμου να γίνει μόνο εφόσον ο πρωθυπουργός αποσύρει το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο και δεχθεί μια συζήτηση από μηδενική βάση. Σύμφωνα με τους νέους αγρότες των Τεμπών ο ΟΓΑ μπορεί να καταστεί βιώσιμος ως αυτόνομος Ασφαλιστικός Φορέας, εφόσον παραμείνουν σε αυτόν οι 480.000 αγρότες και μεταφερθούν στο ενιαίο ταμείο οι υπόλοιποι 750.000 ασφαλισμένοι, που είναι εργάτες γης, αλλοδαποί, αθίγγανοι (λόγω των επιδομάτων), μοναχοί και ετεροεπαγγελματίες. Όσον αφορά στις προτάσεις για το φορολογικό, ήδη τα μπλόκα που συντονίζονται με τα Τέμπη αναμένουν σχετικές εισηγήσεις από Ομάδα Εργασίας φοροτεχνικών για να τις επεξεργαστούν.
Στους κόλπους της Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών των Τεμπών επικρατεί αισιοδοξία για την τελική έκβαση του αγώνα, ενώ η εκτίμησή τους για το αυριανό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη είναι ότι οι εκπρόσωποι των μπλόκων που θα δώσουν το «παρών» θα ξεπεράσουν τους 45.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ

  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με ανακοίνωσή του, καλεί τους αγρότες και όλους τους εργαζόμενους να παρευρεθούν στις 4 Φεβρουαρίου στις 10:30 το πρωί στην Κεντρική πλατεία Λάρισας, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και με αίτημα την απόσυρσή του. Σύμφωνα με το ΕΚΛ «ζητούμε αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Έξω οι επιχειρηματικοί όμιλοι από την ασφάλιση και την υγεία. Να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό Ν/Σ και να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν την τελευταία 25ετία».
  • Η Ε.Γ. του Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ Λάρισας εκφράζει, με ανακοίνωσή της, «την αμέριστη αλληλεγγύη των εργαζομένων στο Δημόσιο στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας» και τονίζει ότι «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι από τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται βάναυσα από το 3ο μνημόνιο».
  • Τη στήριξή τους στους αγρότες εξέφρασαν και τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, με επίσκεψη που πραγματοποίησαν στα μπλόκα των Τεμπών και της Νίκαιας.
  • Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού νομού Λάρισας εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, «που έχουν στο στόχαστρό τους την ταξική αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την αντιαγροτική ΚΑΠ της Ε.Ε., με τις οποίες οδηγούνται σε φτωχοποίηση και στην ανεργία πολλές δεκάδες, ακόμα χιλιάδες μικροί αγρότες».

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων στα Τέμπη Λάρισας, σήμερα Δευτέρα (25-01-2016) από ώρα 12.00’ έως ώρα 14.00’ και από ώρα 19.00’ έως ώρα 21.00’, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα του Π.Α.Θ.Ε. από τη χ/θ 365+477 (Κόμβος Γυρτώνης) μέχρι τη χ/θ 390+700 (διασταύρωση Στομίου).
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

  • Όλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται από τον Α/Κ Βελεστίνου (χ/θ 312+000) προς την Π.Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας και στη συνέχεια:
  • είτε θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 351+000) και εν συνεχεία από τον Κόμβο Γυρτώνης [χ/θ 365+550 του Π.Α.Θ.Ε.] θα κατευθύνονται προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Κόμβου Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500).
  • είτε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο. Λάρισας– Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

α) είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και ακολούθως θα εξέρχονται του ΠΑΘΕ στον Κόμβο Πλατυκάμπου και θα κατευθύνονται στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

β) είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, θα κινούνται στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, την Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου προς κόμβο Βελεστίνου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

2. Τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη και Πιερία, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου [χ/θ 393+300] και μέσω της Επαρχιακής Οδού Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της Ε.Ο. Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

3. Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:

  • Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και
  • Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).

Παρακαλούμε τους φίλους οδηγούς, να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών. Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

Γιώργος Ρούστας