Μέχρι αρχές Απριλίου τα δικαιολογητικά για το νόμο Κατσέλη

Δηλώσεις του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή στην ΕΡΤ.

Ειδική γραμματεία για τα «κόκκινα» δάνεια συστήνει οι κυβέρνηση

Περιθώριο μέχρι τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου θα έχουν οι δανειολήπτες που κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη το 2015 να υποβάλουν τα απαραίτητα τραπεζικά δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τις αιτήσεις τους.

Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Μέσα στο τρίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στο νόμο Κατσέλη περίπου 25.000 δανειολήπτες», είπε ο κ. Παπαδεράκης.

«Υπάρχει θέμα με την τήρηση από τις τράπεζες της προθεσμίας του δεκαημέρου για την έκδοση των σχετικών δικαιολογητικών», ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης και σημείωσε ότι αναζητείται ένα τρόπος καλής συνεργασίας με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Αναζητούμε το πλαίσιο του … συνεργάσιμου τραπεζίτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφερόμενος στις προσπάθειες της γενικής γραμματείας Εμπορίου να διαμορφώσει όρους καλής συνεργασίας των δανειοληπτών με τις τράπεζες. Ουσιαστικά, όπως εξήγησε, η προσπάθεια αυτή αφορά την καλύτερη επικοινωνία των κρατικών αρχών με τις τράπεζες και την τήρηση από τα πιστωτικά ιδρύματα του κανονιστικού πλαισίου που αφορά ένα ευρύ φάσμα εργασιών (χρεωστικές κάρτες, χρεώσεις, έκδοση δικαιολογητικών κτλ).

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαδεράκη, εκκρεμούν περίπου 300 υποθέσεις για επιβολή προστίμων στα πιστωτικά ιδρύματα για καθυστερήσεις στις διαδικασίες για την έκδοση δικαιολογητικών, ενώ «έχουν επιβληθεί πρόστιμα περίπου 300.000 ευρώ για 37 υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει». Ανέφερε τέλος ότι το υπουργείο μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα «και για καθ´ υποτροπή συμπεριφορά, όπως λέει ο νόμος».

«Δώσαμε μια παράταση πάνω από 45 μέρες. Θα φτάσει το χρονικό περιθώριο. Η νέα προθεσμία απαντά σε αυτό που λένε οι τράπεζες, ότι δηλαδή έχουν αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούν στα αιτήματα».