Μαγνησία: Eντοπίστηκε η γεώτρηση που μολύνθηκε με σαλμονέλα

Καθαρισμός δεξαμενών για να επανέλθει η υδροδότηση

Ειδικά συνεργεία καθαρίζουν την δεξαμενή, η οποία υδροδοτεί τις κοινότητες Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν πάνω από 100 περιστατικά γαστρεντερίτιδας.

Στην γεώτρηση έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός από το πρωί από το ειδικό πιστοποιημένο συνεργείο, ενώ έχουν ελεγχθεί οι τρεις γεωτρήσεις που έστελναν νερό στη συγκεκριμένη δεξαμενή. Έχει ταυτοποιηθεί ο τύπος της σαλμονέλας τόσο εντός της δεξαμενής όσο και σε μία από τις τρεις γεωτρήσεις που υδροδοτούνται τα δύο χωριά.

Στην συγκεκριμένη γεώτρηση, η οποία βγήκε εκτός της διαδικασίας υδροδότησης, το νερό πέφτει στα χωράφια και μάλιστα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Χατζηχριστοδούλου και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα, η συγκεκριμένη γεώτρηση θα ελεγχθεί με κάμερα και θα δώσει ενδεχομένως τις απαντήσεις για το πως μολύνθηκε το νερό της περιοχής. Η συγκεκριμένη γεώτρηση βρίσκεται ψηλά στο βουνό και είναι αυτή στην οποία εντοπίστηκε η σαλμονέλα.

Από τις τρεις γεωτρήσεις οι έλεγχοι έδειξαν ότι η μία είναι καθαρή, η δεύτερη έχει μικροβιακό φορτίο και η τρίτη είναι αυτή η οποία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και το νερό της φεύγει προς τα χωράφια, μέχρι να ελεγχθεί με κάμερα που θα κατέβει σε βάθος 300 μέτρων. Το νερό αντλείται από τα 250. Αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, είναι ότι πολύ πιθανόν αυτή η γεώτρηση να παίρνει νερό από πιο ψηλά σημεία του υπεδάφους, όπου εκεί να έχουμε κάποιες μολύνσεις είτε από κοπρανώδη διαλύμματα, είτε από κάποιες καλλιέργειες. Ένας ακόμα παράγοντας είναι η παρατεταμένη ξηρασία και άρα το έδαφος έκανε ρηγματώσεις.

Πηγή: ertnews.gr