«Μπαλώματα» στο ασφαλιστικό των αγροτών σκέφτεται η κυβέρνηση

Κοινή Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν Αποστόλου-Κατρούγκαλος.

Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων προανήγγειλε ο Γ. Κατρούγκαλος

«Διορθωτικές παρεμβάσεις» στο κομμάτι του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που αφορά τους αγρότες αναμένεται να ανακοινώσουν, όπως είχε προαναγγείλλει το ypaithros.gr, οι υπουργοί Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματισθεί για την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και κάτω από την πίεση των μπλόκων και των μαζικών κινητοποιήσεων των παραγωγών σε όλη την Ελλάδα, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί μείωση του κατώτερου εισοδηματικού ορίου βάσει του οποίου θα ασφαλίζονται οι αγρότες (δηλαδή επί της οποίας η μικρότερη ασφαλιστική κατηγορία) στο 70% του του κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργάτη άνω των 25% (αντί για 80% που προβλέπει το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε).

Σε αυτή την περίπτωση η εισφορά θα υπολογίζεται με βάση μηνιαίο εισόδημα 410 ευρώ που «μεταφράζεται» σε εισφορά 82 ευρώ το μήνα (αντί για 93 ευρώ).

Επίσης, σχεδιάζονται αλλαγές όσον αφορά τον ΟΓΑ ο οποίος θα ενταχθεί μεν στο νέο Ταμείο ωστόσο θα προβλέπεται κάποια μεγαλύτερη αυτοτέλεια σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Ταμεία κατ’ ανολογίαν της ιδιαίτερης φύσης του αγροτικού επαγγέλματος.

Eίναι άγνωστο πάντως αν αυτές οι αλλαγές –εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν- αρκούν για να πείσουν τους αγρότες να φύγουν από τα μπλόκα. Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή (Πέμπτη 21 Ιανουαρίου) συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία με τους παραγωγούς να μιλούν για «απάντηση που θα δοθεί στους δρόμους».