Μεσόγειος: Ο οδικός χάρτης του FAO για βιώσιμες λύσεις στα αγροδιατροφικά συστήματα
Προτροπή στις χώρες της Μεσογείου να συνεργαστούν για να μετριάσουν τους κινδύνους της επισιτιστικής ασφάλειας, που έχουν επιδεινωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), Qu Dongyu.
«Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτό το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου τροφίμων και να διασφαλίσουμε ότι οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων δεν περιορίζονται ούτε φορολογούνται», δήλωσε ο Qu Dongyu στον Υπουργικό Μεσογειακό Διάλογο για την Επισιτιστική Κρίση, εκδήλωση που συγκάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη από περισσότερες από 24 χώρες.
Ο ίδιος σκιαγράφησε τέσσερις βασικούς άξονες στους οποίους πρέπει να γίνουν προσπάθειες συνεργασίας στις μεσογειακές χώρες:
✱ Περισσότερες επενδύσεις σε χώρες που πλήττονται σοβαρά από την τρέχουσα αύξηση των τιμών των τροφίμων.
✱ Μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.
✱ Καλύτερη και αποτελεσματικότερη χρήση των φυσικών πόρων, ιδίως του νερού και των λιπασμάτων.
✱ Εστίαση σε τεχνολογικές και κοινωνικές καινοτομίες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις αποτυχίες των αγροτικών αγορών.
«Όλοι οι αγρότες, μικροί και μεγάλοι, πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία διαχείρισης κινδύνου στην παραγωγή και στην αλυσίδα εφοδιασμού τους, ενώ απαιτείται ισχυρότερη κοινωνική προστασία και στοχευμένη βοήθεια για όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε τεντωμένο σχοινί οι αυριανές συγκομιδές
Οι υψηλές τιμές για τα λιπάσματα και τα καύσιμα, που και τα δύο αποτελούν βασικές γεωργικές εισροές, είναι επείγοντα ζητήματα για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση. «Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των λιπασμάτων θέτει σε κίνδυνο τις επόμενες συγκομιδές παγκοσμίως», δήλωσε ο Qu Dongyu. «Η έλλειψη πρόσβασης σε βασικές γεωργικές εισροές συνιστά σημαντικό κίνδυνο για χώρες όπου η χαμηλή φυσική γονιμότητα του εδάφους σημαίνει ότι τα χημικά λιπάσματα είναι συχνά απαραίτητα για την παραγωγή τροφίμων».
Οι προοπτικές ανάπτυξης εναλλακτικών εισροών
Η περιοχή της Μεσογείου περιλαμβάνει 22 χώρες που εκτείνονται σε τρεις ηπείρους, η καθεμία με διαφορετικούς φυσικούς πόρους, αγροτική παράδοση και παραγωγική δυνατότητα. «Ενώ η γεωργία υποστηρίζει πολλά μέσα διαβίωσης σε όλη την περιοχή και ορισμένες χώρες έχουν ισχυρούς αγροτικούς τομείς, πολλές βασίζονται στις εισαγωγές δημητριακών για να θρέψουν τον πληθυσμό τους. Οι περισσότερες χώρες της περιοχής είχαν δείξει μια αυξανόμενη τάση εισαγωγής τροφίμων για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας κατανάλωσης ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του FAO.
Η περισσότερο αποτελεσματική χρήση του νερού και των λιπασμάτων είναι επίσης απαραίτητη, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, «η οποία έχει σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη εναλλακτικών εισροών, όπως η πράσινη αμμωνία», κατέληξε.