Με μελωδίες άνοιξε η Ροτόντα μετά από 40 χρόνια
Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς έσπευσαν να θαυμάσουν από κοντά το ιστορικό μνημείο της πόλης, ακούγοντας παράλληλα ύμνους των Χριστουγέννων από την Ανατολή και τη Δύση, από το Σωματείο Ιεροψαλτών «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, αλλά και τη Ρωσική Ανδρική Χορωδία «Μπλαγκοζβόνιτσα» που ήρθε ειδικά από την Μόσχα, με προσφορά του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Μοναδικής σημασίας και εμβληματικό μνημείο της πόλης, η Ροτόντα, εγγεγραμμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η παράδοση της στο κοινό, είναι εξέχουσας σημασίας, καθώς ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης και ολοκληρώνει την ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού άξονα στο κέντρο της πόλης με τo ανακτορικό συγκρότημα και την αψίδα του Γαλερίου. Παρών στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.
H Ροτόντα είναι κτίσμα το οποίο προοριζόταν για μαυσωλείο του Καίσαρα Γαλέριου. Λόγω της μη χρήσης του αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό του Αγίου Γεωργίου και συμπεριλήφθηκε στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα, όμοιο με το Πάνθεον στη Ρώμη.