Μπαίνουν στο net-metering και οι ΤΟΕΒ με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ 2014-20

Μπαίνουν στο net-metering και οι ΤΟΕΒ με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ 2014-20

Τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 την εγκατάσταση στα αντλιοστάσιά τους φωτοβολταϊκών σταθμών έως 500 KW στο πλαίσιο του net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) θα έχουν οι Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ). 

Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου απαντώντας σε επίκαιρη σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργού Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη. Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν κατά 50-60% το κόστος άρδευσης των αγροτών-μελών των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μανιάτη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την χρηματοδότηση τέτοιων έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου

«Ήδη από τις 30-10-2015 με ανακοίνωση του διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού, πράγμα που προβλέπει ότι είναι ανοιχτή πλέον για τη μέση τάση η συγκεκριμένη διαδικασία. Έχει ήδη δρομολογηθεί η ένταξη των ΤΟΕΒ με ευνοϊκούς όρους –αυξημένα όρια ισχύος- στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω απόφασης», υπενθύμισε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου και ανακοίνωσε:

«Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου δράσης που έχουμε εκπονήσει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουμε συμπεριλάβει μεταξύ άλλων τον εξορθολογισμό της χρήσης του κόστους των ενεργειακών και υδάτινων πόρων στη γεωργία μέσω συστημάτων σύγχρονης τεχνολογίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι η συγκεκριμένη περίπτωση. Ειδικά για τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του κόστους χρήσης της, προβλέπεται η ενίσχυση μορφών τοπικών συμπράξεων. Γιατί έτσι μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση: με συνεργατικές παραγωγικές επενδύσεις -βιοτεχνικές μονάδες, κλπ- και γενικά, θα έλεγα, με συστάδες αγροτικής παραγωγής. Αυτή θα είναι η εικόνα γύρω από τις συγκεκριμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έχει ήδη εγκριθεί. Θα εισρεύσουν περίπου 4,7 δισεκατομμύρια, ενώ η συνολική επενδυτική δαπάνη του Προγράμματος είναι περίπου 6 δισεκατομμύρια. Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται πραγματικά σημαντικά έργα για υποδομές εγγείων βελτιώσεων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων, την ανακαίνιση ή αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα στον εξοπλισμό των ΤΟΕΒ, των ΓΟΕΒ. Γενικά, θα έλεγα, θα έχουμε έργα που ξεκινούν από την ταμίευση του νερού μέχρι την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα κριτήρια, λοιπόν, επιλεξιμότητας –επειδή πρόκειται για δράσεις, για τις οποίες ήδη από την 1η Ιανουαρίου θα αρχίσουμε να επικοινωνούμε, να ερχόμαστε σε επαφή για να μπορέσουμε να δούμε τι ανταπόκριση θα υπάρχει- είναι το συγκεκριμένο κριτήριο μέσα. Πιστεύουμε ότι θα στηρίξουμε τη συγκεκριμένη δυνατότητα, χρηματοδοτώντας με το απαιτούμενο ποσό. Και θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί το κλίμα των αιτημάτων που θα υπάρχει γύρω από αυτή τη διαδικασία.

Και εσείς το ξέρετε και εμείς το βιώνουμε ότι κάποια παρέμβαση πρέπει να γίνει στους ΤΟΕΒ, στους ΓΟΕΒ για να υπάρξει μια καλύτερη οργανωτική παρουσία. Βρισκόμαστε σε διαδικασία προετοιμασίας –και σύντομα θα το δώσουμε για διαβούλευση- μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας στην οργάνωση των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, για να μπορέσουν κι αυτοί από τη δική τους πλευρά να αποκτήσουν τέτοια οντότητα, για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις, όντως που φέρνει η συγκεκριμένη ρύθμιση».

H ερώτηση Μανιάτη

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό, ο κ. Μανιάτης ζητούσε να ενημερωθεί αν υπάρχει πρόθεση να ενταχθούν έργα ενεργειακού συμψηφισμού με δικαιούχους τους ΤΟΕΒ ή άλλους συλλογικούς φορείς των αγροτών, προκειμένου να υπάρξει μια σοβαρή στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων μέσω από την κατά 50% μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής τους.

Όπως επισήμανε, με νομοθετική ρύθμιση τον Οκτώβριο του 2014 αποφασίστηκε η δυνατότητα οι ΤΟΕΒ να έχουν μπορούν σε κάθε αντλιοστάσιό τους, που διαθέτει μετρητή της ΔΕΗ, να εγκαταστήσουν φ/β ως 500 KW, προκειμένου να μειωθεί το κόστος ηλεκτροδότησης κατά την άρδευση.
Σημειώνεται ότι «με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθεί έως και 50% το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αφού η ενέργεια που παράγει ο φωτοβολταϊκός σταθμός σε όλους του μήνες που δεν χρειάζεται να αρδεύουν οι αγρότες, θα τροφοδοτεί το σύστημα της ΔΕΗ και αντίστοιχα σε επίπεδο έτους θα συμψηφίζεται με την αντίστοιχη κατανάλωση. Σε χαρακτηριστική περίπτωση του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) της Αργολίδας που μελετήσαμε πιλοτικά, το ετήσιο κόστος των 800-900.000 ευρώ το χρόνο που πληρώνουν μέσω των ΤΟΕΒ, οι αγρότες μειώνεται σε περίπου 400.000 ευρώ το χρόνο.
Ταυτόχρονα, μετά από συνεργασία που είχε γίνει με τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για δανειοδότηση.

«Κ. Υπουργέ,
Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε τη μεγάλη σπουδαιότητα μείωσης του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων μέσα από τον ενεργειακό συμψηφισμό που έχουμε ήδη θεσμοθετήσει. Η δράση αυτή όμως, θεωρώ πως επειδή ακριβώς αποτελεί μια σημαντική, δομικού χαρακτήρα παρέμβαση, στον αγροτικό τομέα, με διαχρονική θετική επίπτωση στη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής, απαιτείται να ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του ΠΑΑ 2014-2020», κατέληγε η ερώτηση του πρώην υπουργού Ενέργειας.

Γιάννης Τσατσάκης