Παρουσιάστηκε καθολική προσβολή στις αμυγδαλιές της Αν. Θεσσαλίας

«Μεγάλης έντασης και έκτασης ασθένεια στις αμυγδαλιές (νέκρωσης βλαστών στις αμυγδαλιές από τον μύκητα Botryosphaeria spp) εκδηλώθηκε στην ανατολική Θεσσαλία. Μέχρι στιγμής, αναφέρθηκαν περιστατικά στο Καλαμάκι Λάρισας και στην Μαγνησία».

Αυτό αναφέρει, με ανακοίνωση τους ο Ομότιμος Καθηγητής Φυτοπροστασίας Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας κ. Φώτης Θ. Γραβάνης, και ο Επίκουρος Καθηγητής Φυτοπαθολογίας, Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Ιωάννης Κ. Βαγγέλας και διευκρινίζουν ότι «μετά από επιτόπια έρευνα στα Κανάλια Μαγνησίας, και μετά από συλλογή εξέταση δειγμάτων, το παθογόνο απομονώθηκε στο Εργαστήριο τους».

Σύμφωνα με τους δύο καθηγητές «πολλοί παραγωγοί προσεκόμισαν δείγματα προσβεβλημένων βλαστών αμυγδαλιάς. Επισκεφθήκαμε τις περιοχές Καναλίων και Διμηνίου, όπου διαπιστώσαμε καθολική εκδήλωση της ασθένειας στις αμυγδαλιές. Η ποικιλία Ferragnes διαπιστώθηκε περισσότερο ευπαθής και ευαίσθητη άλλων (π.χ. Texas).

Συλλεχθέντα δείγματα εξετάσαμε στο Εργαστήριο και προβήκαμε σε εργαστηριακές απομονώσεις των παθογόνων. Στα Κανάλια, μετά από πρόσκληση των παραγωγών, κάναμε σχετική ενημέρωση χθες (17/11/15). Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα: Η ασθένεια εκδηλώνεται με νέκρωση των ετήσιων βλαστών, επεκτεινόμενη σε κλαδίσκους και μεγαλύτερης ηλικίας κλάδους και συνοδεύεται από έντονη πρόωρη φυλλόπτωση.

Επί των βλαστών και κλάδων παρατηρούνται νεκρώσεις του ξύλου, έλκη με πολυστιγμία, και νέκρωση των οφθαλμών. Με προσεκτικότερη παρατήρηση, εντοπίζονται μεταχρωματισμοί και νεκρώσεις του ξύλου στις ουλές των φύλλων (μετά την πτώση τους) και στις ουλές των καρπών. Σε κάθετες τομές μεγαλύτερης ηλικίας κλάδων εμφανίζονται νεκρώσεις του ξύλου κυκλικές ή κατά κυκλικό τομέα, μέχρι τον φλοιό.

Τα σπόρια του μύκητα μεταδίδονται σε απόσταση 300 μέτρων προσβάλλοντας και άλλα δένδρα. Η μόλυνση (είτε από ασκοσπόρια είτε από πυκνιδιοσπόρια) γίνεται μέσω πληγών, τομών κλαδεύσεως, μηχανικών ζημιών από έντομα, κ.ά., εφόσον ο καιρός είναι υγρός και οι βλαστοί και κλάδοι των δένδρων βρεγμένοι. Πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόκειται περί ομάδας μυκήτων (ίσως 4-6 είδη) που δημιουργούν την ασθένεια. Γι αυτό ομιλούμε περί συμπλόκου Μποτρυοσφέριας (Botryosphaeria spp.). Μέχρι στιγμής δεν προσδιορίσαμε το συγκεκριμένο είδος ή είδη που εμφανίσθηκαν ως παθογόνος παράγοντας στις αμυγδαλιές.

Οι μύκητες αυτοί ενδημούν στην περιοχή της Θεσσαλίας χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα. Θεωρούμε ότι η φετινή έντονη προσβολή και επέκταση της ασθένειας, οφείλεται στην εξαιρετικά βροχερή περίοδο του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Η προσβολή είναι πιο έντονη σε ζωηρής ανάπτυξης ποικιλίες δένδρων. Όπως προαναφέραμε, παρατηρήθηκε ευπαθέστερη και πλέον ευαίσθητη στην εμφάνιση συμπτωμάτων η ποικιλία Ferragnes έναντι της Texas. Η Μποτρυοσφέρια εκδηλώνεται και διαπιστώθηκε στο παρελθόν και σε άλλα δένδρα, όπως στην Φιστικιά και στην Καρυδιά. Οι μύκητες αυτοί προσβάλλουν και άλλα αυτοφυή δένδρα και θάμνους».

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας, οι κ.κ. Γραβάνης, Βαγγέλας τονίζουν τα εξής: Επί του παρόντος, συνιστάται και επιβάλλεται η γενική (απ’ όλους τους παραγωγούς) κλάδευση των προσβεβλημένων βλαστών και η καύση τους. Μεγάλης διαμέτρου τομές κλάδων να καλύπτονται με προστατευτική αλοιφή κλαδεύματος. Ψεκασμοί με μυκητοκτόνα αυτήν την περίοδο είναι αναποτελεσματικοί. Κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο, μετά παρακολούθηση της εξέλιξης της ασθένειας, θα πρέπει να γίνουν ψεκασμοί. Αλλά επί του θέματος αυτού θα επανέλθουμε κατ’ εκείνη την περίοδο».

Γ. Ρούστας