Περιορισμό στις εισαγωγές επιχειρεί να νομοθετήσει η Ρουμανία

Σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, μέσω του ειδικού συμβούλου του, Γ. Πολυχρονάκη, η Ρουμανία επιχειρεί να νομοθετήσει περιορισμούς στις εισαγωγές – διακίνηση των οπωροκηπευτικών οι οποίοι, όπως τονίζει ο σύνδεσμος, «αντίκεινται στους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ».

Ειδικότερα, επανακατατέθηκε προς υιοθέτηση στην Γερουσία της Ρουμανίας ν/σ το οποίο υποχρεώνει τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων να προμηθεύονται το 51% των φρούτων, λαχανικών (και προϊόντων κρέατος) από την εγχώρια παραγωγή. «Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2015 είχε ψηφισθεί παρόμοια διάταξη που ήρθε μετά από παρέμβαση της ΕΕ», κάνει γνωστό ο Incofruit.

Μια τέτοια απόφαση, αν εφαρμοστεί, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μείωση των ελληνικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών προς τη Ρουμανία, προειδοποιεί ο Incofruit,  παρά το ότι είναι μεν κατανοητό κάθε χώρα να έχει ως στόχο να ευνοήσει τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα της, πλην όμως αντίκειται σε βασικές ιδρυτικές αρχές της ΕΕ. «Η ρουμανική αγορά αποτελεί για την Ελλάδα την πρώτη αγορά απορρόφησης ελληνικών φρούτων και λαχανικών, με εξαγωγές, το 2015, 166.530 τόνων & αξίας 78.788.811 ευρώ.

Το συγκεκριμένο ν/σ, κατά την άποψή μας, δεν λαμβάνει υπόψη τους κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με την ελεύθερη αγορά, ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη», αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης.

Χρήστος Διαμαντόπουλος