Προσούτο μαύρου χοίρου: Όλα καλά, να υπήρχαν και λεφτά…

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΟΥΛΑ

Προσιούτο μαύρου χοίρου: Όλα καλά, να υπήρχαν και λεφτά…
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Τη χρηματοδότηση των περαιτέρω ερευνών μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) για την παρασκευή ωμού χοιρομηρίου-προσιούτο (prosciutto crudo), το οποίο μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στο χοιρινό κρέας των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής, αναμένει ο κτηνίατρος και πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Παναγιώτης Γούλας.

Όπως έδειξαν οι έρευνες που διεξήγαγε ο ίδιος –με δικά του έξοδα– το 2012, η παρασκευή ωμού προσιούτο είναι εφικτή, καθώς, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες στη Λάρισα, το πείραμα πέτυχε και προέκυψε ένα παρά πολύ καλό προϊόν, εφάμιλλο του αντίστοιχου ιταλικού.

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

 Παναγιώτης Γούλας, κτηνίατρος και πρόεδρος του ΤΕΙ ΘεσσαλίαςΩστόσο, μέχρι στιγμής, κανείς παραγωγός δεν το τόλμησε, γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ζωικής Παραγωγής, κ. Γούλα, «η έρευνά του, η πρώτη προσπάθεια που ανακοινώθηκε σε επίπεδο έρευνας στην Ελλάδα και μετά από ωρίμανση 17,6 μηνών του προϊόντος, κατέληξε στα εξής: Ο μικροβιολογικός έλεγχος της κρεατομάζας και κυρίως για παθογόνα μικρόβια ήταν καθαρός. Στις τομές της κρεατομάζας για έλεγχο του χρώματος, διατηρήθηκε το κόκκινο έντονο χρώμα. Ο έλεγχος των οργανοληπτικών συστατικών του κρέατος, της γεύσης και της νοστιμιάς του τελικού προϊόντος ευρέθησαν σε άριστο επίπεδο».

Καταλήγοντας, ο κ. Γούλας υποστηρίζει πως «το ωμό προσιούτο είναι ασυγκρίτως καλύτερο ποιοτικά από το ψητό και αυτό διότι δεν καταστρέφονται οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες, δεν υφίσταται ουδεμία θερμική επεξεργασία, η ωρίμανση γίνεται σε φυσικό δροσερό περιβάλλον και διαρκεί άνω του έτους, ενώ η τιμή είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το ψητό».

Γιώργος Ρούστας

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα