Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

«Θεσσαλική Γη»: Μια πρότυπη επιχείρηση-εργαστήριο φέρνει παραδοσιακά ζυμαρικά στο τραπέζι του καταναλωτή

Ο Καρδιτσιώτης Τάσος Λιαπής μιλά στην «ΥΧ» για την κρίσιμη συνδρομή του ΕΣΠΑ στο εγχείρημα.
16/07/2024
5' διάβασμα
thessaliki-gi-mia-protypi-epicheirisi-ergastirio-fernei-paradosiaka-zymarika-sto-trapezi-tou-katanaloti-326583

Με πρωταρχικό γνώμονα ότι ο καταναλωτής δικαιούται να καταναλώνει παραδοσιακά ζυμαρικά που παράγονται μόνο από φυσικά συστατικά, τα οποία παράγονται στη θεσσαλική γη, με άφθονη προσωπική δουλειά και πίστη στις δυνατότητές του, ο Τάσος Λιαπής από την Καρδίτσα, σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο για επενδύσεις, τόλμησε να δημιουργήσει το εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών με τίτλο «Θεσσαλική Γη». Και, τελικά, δεν το μετάνιωσε.

Αν και τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα, σήμερα δηλώνει ικανοποιημένος με την απόφασή του, καθώς τα προϊόντα του βρίσκονται, πλέον, σε ράφια πολλών καταστημάτων delicatessen (κρεοπωλεία, μανάβικα) και μίνι μάρκετ, όχι μόνο στην Καρδίτσα και τη Θεσσαλία, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Με περηφάνια φωτογραφίζεται μπροστά στο εργαστήριό του και δηλώνει στην «ΥΧ»: «Η τέχνη ενώνεται με την παράδοση και την αγάπη για την εξαιρετική ποιότητα. Εδώ, οι τεχνικές συναντούν την προσοχή στη λεπτομέρεια και τη φροντίδα για την επιλογή των καλύτερων υλικών. Σε ένα τέτοιο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά συστατικά, παράγονται ανώτερης ποιότητας ζυμαρικά από τη θεσσαλική γη. Αυτό είναι το εργαστήριό μας και έτσι ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα με μεράκι».

Τα οικονομικά δεδομένα

Μιλώντας για την απόφασή του να ξεκινήσει την επιχείρηση, ο κ. Λιαπής αναφέρει: «Το εργαστήριό μας δραστηριοποιείται στον χώρο των παραδοσιακών ζυμαρικών. Η έναρξη της εταιρείας έγινε στα τέλη του 2019, καταθέτοντας παράλληλα και αίτηση ένταξης στο ΕΣΠΑ με τίτλο «Επενδύω στη Θεσσαλία». Όπως εξηγεί, αυτό το πρόγραμμα υπήρξε και το κίνητρο για την έναρξη της επιχείρησης.

Εν τέλει, η ένταξη στο πρόγραμμα έγινε το 2021 και ξεκίνησαν οι εργασίες για το στήσιμο του εργαστηρίου. «Το διάστημα από το 2021 μέχρι και τον Μάιο του 2022, όταν είχαμε το ξεκίνημα της εμπορικής δραστηριότητας της εταιρείας, ήταν μια δύσκολη περίοδος για την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων, μια και υποχρεούμασταν να καταβάλουμε εξ ολοκλήρου το ποσό της επένδυσης μέχρι να πάρουμε σε δεύτερο χρόνο τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η επιχείρηση έλαβε δανεισμό από την Τράπεζα Θεσσαλίας, ύστερα από προσωπική μας εγγύηση, και λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Τελικά, κλείνοντας το κομμάτι της χρηματοδότησης, η πρώτη δόση ήρθε το καλοκαίρι του 2023 και η δεύτερη μετά το Πάσχα του 2024», συνοψίζει ο κ. Λιαπής.

Ο ίδιος αναφέρει ότι «η επιχείρηση ξεκίνησε με 13 κωδικούς, που ήταν εξ ολοκλήρου απλά παραδοσιακά ζυμαρικά –όπως χυλοπίτες, τραχανάς– και πάστες, έχοντας δραστηριότητα μόνο στον χώρο της Θεσσαλίας. Στα τέλη του 2023, εμπλουτίσαμε την γκάμα μας με κωδικούς, όπως αυτοί των λαχανικών (από φρέσκα λαχανικά), των ολικής (μόνο από σιμιγδάλι ολικής) και με μια σειρά παιδικών ζυμαρικών, τα οποία και έχουν γίνει ανάρπαστα στην αγορά. Ανάλογη ζήτηση έχουν, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, η ετικέτα με τα βίγκαν λαχανικά, όπως επίσης και οι χυλοπίτες και ο ξινός τραχανάς. Οι κωδικοί που έχουμε αυτήν τη στιγμή είναι περίπου 30».

Επένδυση στην ποιότητα

Σύμφωνα με τον κ. Λιαπή, «έχουμε επενδύσει αρκετά στο κομμάτι των αρχών υγιεινής, μια και είμαστε κάτοχοι των HACCP και ISO 22000, τηρώντας αυστηρά τις συνθήκες υγιεινής στην παραγωγή και στη διάθεση των προϊόντων μας. Αυστηρή είναι και η επιλογή των πρώτων υλών μας, με γνώμονα τη διάθεση εκλεκτών και υγιεινών προϊόντων σε κάθε νοικοκυριό».

Όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος, «η επίτευξη της όποιας ανάπτυξής μας προήλθε μόνο μέσα από προσωπική ενασχόληση και αναπτύσσοντας προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες μας, μια και η επιχείρηση έχει οικογενειακό χαρακτήρα. Για αυτό και επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε να μπορούσε να ενισχύσουμε την προσπάθεια προβολής και εξωστρέφειας της επιχείρησής μας».

Κλείνοντας, ο κ. Λιαπής καλεί όποιον σκέφτεται να επενδύσει στην αγροδιατροφή να το πράξει δίχως δισταγμό, αρκεί να έχει μεράκι, διάθεση συνεργασίας με ντόπιους παραγωγούς και πίστη ότι «η επένδυση στα αγνά υλικά και στην ποιότητα είναι πάντα ανταποδοτική».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: