Προθερμαίνονται οι αγρότες ενόψει των μπλόκων του Ιανουαρίου

trakter-agrotes-2019

των Γιώργου Ρούστα, Αντώνη Ανδρονικάκη

Συμβολική έξοδο στους δρόμους πραγματοποίησαν στις 17 Δεκεμβρίου με τα αγροτικά τους μηχανήματα οι Θεσσαλοί αγρότες, λίγο πριν από την υλοποίηση του βασικού σχεδιασμού τους, που προβλέπει μπλόκα το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Τα βασικά μέτωπα της «προθέρμανσης» ήταν δύο, στο Δέλτα Παλαμά και στα Φάρσαλα, ενώ μικρή ήταν η παρουσία τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου στη Λάρισα. Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει από τις κινητοποιήσεις της Δευτέρας είναι ότι στους κόλπους των αγροτών υπάρχει συσπείρωση, καθώς στα συλλαλητήρια υπήρξε κοινή κάθοδος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα. Εξάλλου, το 2019 είναι χρονιά εκλογών και όσο ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο, θα έχει ενδιαφέρον να φανεί η εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, εν μέσω διαδοχικών προσπαθειών της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ να «μαλακώσει» τις αντιδράσεις.    

Αναλυτικότερα, οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής:

Φάρσαλα

Στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών, όπως η τιμή των προϊόντων, το κόστος παραγωγής και το ακατάσχετο των λογαριασμών, εστίασαν στις ομιλίες τους οι παραγωγοί στο συλλαλητήριο, που συνδιοργάνωσαν στην πλατεία των Φαρσάλων η ΕΟΑΣΝΛ και οι αγροτικοί σύλλογοι της επαρχίας, ενώ παρατάχθηκαν 65 τρακτέρ. Ο πρόεδρος του ΑΣ Κατωχωρίου, Σωκράτης Αλειφτήρας, έκανε λόγο για τη συσπείρωση που παρατηρείται φέτος στις τάξεις των αγροτών, μετά και την άκαρπη συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ, ενώ ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα αγροτών της επαρχίας Φαρσάλων, Μιχάλης Τράντος, τόνισε πως «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο αγρότης είναι ανυπέρβλητα και απαγορευτικά για τη συνέχιση του επαγγέλματος», κάνοντας αναφορά στο φλέγον ζήτημα των δασικών χαρτών. Κλείνοντας τη σειρά των ομιλιών, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας, χαρακτήρισε «δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, όπως η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, οι χαμηλές τιμές και η κατάργηση των ανοιχτών τιμών, οι ασφαλιστικές εισφορές, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, το υψηλό κόστος παραγωγής και η διεπαγγελματική βάμβακος, όπου περισσότερο κάνουν κουμάντο οι εκκοκκιστές παρά οι αγρότες».

Λάρισα

Στη διασταύρωση με την Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου, στο ύψος Γαλήνης – Πλατυκάμπου, βγήκαν το πρωί της Δευτέρας δεκάδες αγρότες που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Η παρουσία των τρακτέρ ήταν συμβολική, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

Καρδίτσα

Δεκάδες τρακτέρ βγήκαν στον κόμβο του Δέλτα στον Ε65, στην άκρη του δρόμου, από τους αγροκτηνοτρόφους του Νομού Καρδίτσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλλας, κάλεσε τους αγρότες να κλείσουν τα αφτιά τους σε αυτούς που τους παίρνουν τηλέφωνο και τους ενοχλούν, λέγοντάς τους ότι δεν γίνεται τίποτα. «Να καταλάβουν ότι μόνο μέσα από τον δυναμικό αγώνα έχουμε μέλλον και θα κερδίσουμε κάποια πράγματα», δήλωσε. Το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τσιούτρας, υποστήριξε πως «εδώ και τώρα διεκδικούμε λύσεις», προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να περάσει ο κοινωνικός αυτοματισμός που έβαλε μπροστά με δηλώσεις η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα», ανέφερε. Οι αγροκτηνοτρόφοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ικανοποιητικές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να έχουν βιώσιμο εισόδημα. Παράλληλα, τονίζουν ότι πρέπει να σταματήσει το «αίσχος των ανοιχτών τιμών».

Στ. Αραχωβίτης: Τέλος στις ανοιχτές τιμές βαμβακιού

Εξέλιξη υπήρξε χθες Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου, σε ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών και ιδιαιτέρως των Θεσσαλών, που βγαίνουν μπροστά στις κινητοποιήσεις.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ με τους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, ο υπουργός ανακοίνωσε το τέλος των ανοιχτών τιμών από το 2019. «Φέτος είδαμε για άλλη μια χρονιά το απαράδεκτο φαινόμενο της παράδοσης με ανοιχτές τιμές […]. Προωθούμε μαζί με τον υφυπουργό, κ. Κόκκαλη, την προπώληση, σε προσυμφωνημένη όμως τιμή. Αυτό διασφαλίζει τον παραγωγό, γιατί ξέρει ποια θα είναι η τιμή στο τέλος της χρονιάς. Αν χρειαστεί να νομοθετήσουμε, θα το κάνουμε άμεσα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αραχωβίτης. Πριν από λίγες μέρες πάντως, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα ότι «το να δηλώνει και μόνο η κυβέρνηση ότι δεν είναι αποδεκτές οι ανοιχτές τιμές είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτό το αίσχος».  Αναμένεται, λοιπόν, με ενδιαφέρον η νέα αντίδραση από το αγροτικό μέτωπο των κινητοποιήσεων, τη στιγμή που η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στην ίδια ανακοίνωση ζητά μια σειρά από μέτρα όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, μεγαλύτερες αποζημιώσεις για απώλεια εισοδήματος, δέσμευση για μη μείωση του αφορολόγητου από το 2020 και επέκταση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος σε όλους τους αγρότες.