Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση των αγροτών (upd)

Αγροτικό συλλαλητήριο την Δευτέρα 5/12 στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων

Tο απόγευμα θα συνεδριάσουν οι αγρότες, σε ξεχωριστές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Νίκαια και Τέμπη, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις συναντήσεις των Συντονιστικών Επιτροπών τους με τον πρωθυπουργό, με πιθανότερο σενάριο την συντεταγμένη αποχώρηση τους μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το πρωί της Δευτέρας.

Μετά από 40 μέρες περίπου παραμονής στις εθνικές οδούς, τις συναντήσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα και πιεζόμενοι από τον χρόνο, καθώς η παρουσία τους αυτές τις μέρες επιβάλλεται να είναι στα χωράφια για την σπορά και το κλάδεμα των δέντρων, οι φωνές που ζητούν επιστροφή των τρακτέρ στα χωριά και λήξη των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων έχουν αυξηθεί και προφανώς θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από τις τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές, στις απογευματινές γενικές συνελεύσεις. Ωστόσο υπάρχουν και συνεταιριστές, όπως ο Τυρναβίτης Χρήστος Τσιτσιρίγκος που ζητούν παραμονή των αγροτών στα μπλόκα, αφού δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα τους.  

Όσον αφορά στη χθεσινή συνάντηση των μπλόκων που ταυτίζονται με το διεκδικητικό πλαίσιο της Νίκαιας με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, το αποτέλεσμα σηκώνει πολλές ερμηνείες και προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ των συνεταιριστών της Νίκαιας και των Τεμπών. Αφορμή στάθηκε το αφορολόγητο των 9500 ευρώ, που ανακοινώθηκε από τον κ.Τσίπρα την Δευτέρα αλλά και χθες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Χρήστου Σιδερόπουλου για το θέμα:  Μόνο ο Μπούτας και ο Αραμπατζής (Νίκαια- Προμαχώνας) μπορούσαν να κάνουν το θαύμα. Μεγάλη νίκη! Την Δευτέρα στον Τσίπρα τα 9.500 χιλ. ευρ αφορολόγητο ήταν ένα τίποτα. Την Πέμπτη έγινε μεγάλη επιτυχία». Με μια δεύτερη ματιά το νέο στοιχείο που προέκυψε στη χθεσινή συνάντηση με το μπλόκο της Νίκαιας είναι ότι επιβεβαιώθηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι παραμένουν αφορολόγητες οι ενισχύσεις του Β Πυλώνα, δηλαδή συνδεδεμένη ενίσχυση, εξισωτική και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, κάτι που ειπώθηκε στη συνάντηση με το μπλόκο των Τεμπών, αλλά δεν διευκρινίστηκε από τα κυβερνητικά χείλη μετά την σύσκεψη της Δευτέρας.      

Νίκαια

Το ραντεβού της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) με τους αγρότες της Νίκαιας έχει δοθεί για τις 5 το απόγευμα, ενώ θα προηγηθούν συνελεύσεις των αγροτών κατά περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΣΕ των αγροτών εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδυάσει την αποχώρηση των τρακτέρ από τον κόμβο της Νίκαιας με μια επετειακή εκδήλωση στο μνημείο του αγρότη στο Κιλελέρ, καθώς στις 6 Μαρτίου τιμάται η εξέγερση των θεσσαλών κολίγων. Το σενάριο, το οποίο όμως απαιτεί χρόνο για να υλοποιηθεί, θέλει ορισμένα τρακτέρ να οδηγούνται στο Κιλελέρ και αρκετοί αγρότες να μεταβαίνουν με ΙΧ για να τιμήσουν τον Μαρίνο Αντύπα και εν συνεχεία να αποχωρούν από το μπλόκο της Νίκαιας, με προορισμό τα χωριά τους. Αμέσως μετά την συνέλευση το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καλεί τους εργατοϋπάλληλους, άνεργους, συνταξιούχους, νέους και γυναίκες στις 7 μ.μ να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς που θα γίνει στο μπλόκο της Νίκαιας, «κόντρα στην κρατική τρομοκρατία που επιστρατεύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους εισαγγελείς, προκειμένου να περάσει την βάρβαρη ταξική πολιτική της προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, εξαθλιώνοντας τους εργάτες, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ». Η αφετηρία θα είναι στο ΕΚΝΛ στις 6.30 μ.μ, για να μεταβούνε στο μπλόκο της Νίκαιας με Ι.Χ αυτοκίνητα.

Τέμπη

Στις 7 το βράδυ έχει οριστεί η συνάντηση των αγροτών με την Συντονιστική Επιτροπή των Τεμπών, προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων, με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την εθνική οδό. Από την μία η υποχρέωση τους στα χωράφια για την προετοιμασία των εαρινών καλλιεργειών, από την άλλη το χάος που έχει δημιουργηθεί στην κοιλάδα με την συνύπαρξη τους με τους πρόσφυγες (αν και αποχώρησαν νωρίς τα ξημερώματα για την Ειδομένη), συν η εισαγγελική παρέμβαση για την νομιμότητα των μπλόκων έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αποχώρησης των τρακτέρ από τα μπλόκα. Ήδη τα αγροτικά οχήματα που βρίσκονταν από την Τρίτη στην γέφυρα του Πηνειού, στη διασταύρωση με Ομόλιο επέστρεψαν χθες το μεσημέρι στο χώρο των πρώην διοδίων. Μετάβαση που δημιούργησε κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς μέχρι τότε η κυκλοφορία διεξάγονταν κανονικά και η παραπάνω κίνηση μπλόκαρε τα οχήματα των διερχόμενων οδηγών. Ωστόσο υπάρχουν και συνεταιριστές, όπως ο Τυρναβίτης Χρήστος Τσιτσιρίγκος που ζητούν παραμονή των αγροτών στα μπλόκα, αφού δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα τους. Συγκεκριμένα με δήλωση του το μέλος του ΑΣ Λυγαριάς και μέλος παλιότερων Συντονιστικών Επιτροπών των μπλόκων Χρήστος Τσιτσιρίγκος υποστηρίζει τα εξής: «Δεν μπορώ να καταλάβω την προθυμία κάποιων να αποχωρήσουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Έτσι εννοούμε την κλιμάκωση του αγώνα, που εξαγγείλαμε μετά την άκαρπη συνάντηση της Δευτέρας στο Μαξίμου; Αν δεν μας χωράει η κοιλάδα των Τεμπών, λόγω των προσφύγων υπάρχουν και οι τράπεζες, οι εφορίες και οι σιδηροδρομικές γραμμές που μπορούμε να αποκλείσουμε. Ή αν κρίνουμε ότι έφθασε η ώρα να επιστρέψουμε στα χωράφια μας, αυτό να γίνει σε συντονισμό με όλα τα μπλόκα της χώρας. Γιατί να δώσουμε σε κάποιους την ευκαιρία να ξεσπαθώσουν εναντίον μας με διχαστικές –για το αγροτικό κίνημα- δηλώσεις. Ελπίζω τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής να ακούσουν τους αγρότες, πριν δημοσιοποιήσουν την εισήγηση τους» κατέληξε ο γνωστός συνεταιριστής.

Η ανακοίνωση του μπλόκου

Στο μεταξύ με ανακοίνωση του το μπλόκο της ΣΕ των Τεμπών, σχολιάζοντας όλα όσα συμβεί τελευταία, αναφέρει τα εξής: «Η ανακοίνωση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου μετά από 37 ημέρες αγροτικών κινητοποιήσεων που θέλει να ποινικοποιήσει τους αγώνες των αγροτών, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Ζητάμε να αποσυρθεί η εντολή διώξεως των αγροτών όχι μόνο για τώρα, αλλά και για παλαιότερες ποινικές διώξεις, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση σ΄αυτό. Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, η οποία διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, μας απογοήτευσε. Ενώ αναμέναμε να αναγνωρίσει το μεγάλο προβληματισμό των αγροκτηνοτρόφων , των νέων αγροτών και των δενδροκαλλιεργητών  για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, εν τέλει δεν έφερε λύση των προβλημάτων. Για τον ΟΓΑ επιμένουν για τη σύνδεση της εισφοράς με το εισόδημα. Για εμάς είναι καταστροφή γιατί σε δύο χρόνια θα είμαστε όλοι ανασφάλιστοι και χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα για να κάνουμε πράξεις και να συμμετέχουμε σε προγράμματα. Για το φορολογικό, ο Πρωθυπουργός μας είπε ότι τελικά θα πληρώσουμε σε φορολογία περισσότερα απ ότι υπολογίζαμε όταν αρχίσαμε τις κινητοποιήσεις μας. Το αφορολόγητο των 12.000 γίνεται αφορολόγητο 9.500 ευρώ. Οι ενισχύσεις για τη στήριξη των αγροτών, 1.800.000.000 ευρώ, πλέον θεωρούνται εισόδημα από την Ε.Ε.. Άρα πρώτη φορά αριστερά και πρώτη φορά φορολογία των ενισχύσεων της Ε.Ε. με 20% και βλέπουμε. Για το κόστος παραγωγής καμία δέσμευση για άμεσες πληρωμές που αφορούν τον προγραμματισμό της ενιαίας ενίσχυσης καθώς επίσης και για τις πληρωμές προηγούμενων ετών που αφορούν την επιστροφή φόρου πετρελαίου και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Άρα σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ικανοποιημένοι από της εξαγγελίες της κυβέρνησης. Όσο για την κυβερνητική εκπρόσωπο κα Γεροβασίλη, η οποία ανακοίνωσε 25 πρότασσες, αυτές είναι ένα προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τίποτα άλλο. Το χθεσινό ταξικό διάγγελμα της, της το επιστρέφουμε γιατί εμείς οι αγρότες δεν χωριζόμαστε σε μικρούς, μεγάλους και πολύ μεγάλους. Καλούμε τους αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 19:00μ.μ., σε γενική συνέλευση για προγραμματισμό των κινητοποιήσεων μας των επόμενων ημερών. Τέλος προς ενημέρωση σας, την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2015, ανοίξαμε τα Τέμπη προς εξυπηρέτηση  των προσφύγων ώστε να είναι γρήγορη η μετακίνηση τους προς Βόρεια. Δυστυχώς όμως η πολιτεία δημιούργησε «HOT SPOT» μέσα στα Τέμπη, με χίλιους μετανάστες-πρόσφυγες, προσπαθώντας να φορτώσει στις πλάτες μας το πρόβλημα που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε με τους χειρισμούς του συγκεκριμένου ζητήματος. Οι αγρότες παραμένουν ενωμένοι στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν που η κυβέρνηση αρνείται να δώσει διέξοδο». 

Γιώργος Ρούστας

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:                                                                              

Κρίσιμη ως φαίνεται για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, θα είναι τουλάχιστον για τον νομό Λάρισας η σημερινή, καθώς, τόσο το μπλόκο της Νίκαιας όσο και εκείνο των Τεμπών με γενικές συνελεύσεις των μελών τους θα αποφασίσουν σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. 

Τόσο οι μεν όσο και οι δε θα συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα του μέχρι σήμερα αγώνα τους, αλλά και των δυο συναντήσεων που είχαν εκπρόσωποι των μπλόκων τους με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να αποφασίσουν για την επόμενη μέρα.

Η γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. και του μπλόκου των Τεμπών στις 7 μ.μ. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα Τέμπη, από την πλευρά των αγροτών παραμένουν ανοιχτά, κυρίως λόγω και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες στην Κοιλάδα.

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των  Μπλόκων για τη συνάντηση της αντιπροσωπείας των 69 μπλόκων με τον Πρωθυπουργό

Με τα τρακτέρ στους δρόμους του αγώνα και της επιβίωσης, αντιπροσωπεία των 69 μπλόκων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος των μικρομεσαίων αγροτών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό προκειμένου να πάρει θεση η κυβέρνηση στο πλαισιο αιτημάτων που αποφασίσαμε στην Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια στις 7 Φλεβάρη.

1.  Φορολογικό

Επισημάναμε στην κυβέρνηση ότι  μπορεί να ελαφρύνει η φοροεπιδρομή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αν φορολογηθούν ψηλά εισοδήματα και κέρδη που υπήρχαν τόσο στην περίοδο της ανάπτυξης που η «πίττα» ήταν μεγάλη και τώρα που είναι μικρότερη. Για τα ελλείμματα δεν έχουν καμιά ευθύνη οι μικρομεσαίοι αγρότες οι εργαζόμενοι και τα αλλα λαϊκά στρώματα αλλα αυτοί που πλούτισαν και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Καταφέραμε με τον αγώνα μας η κυβέρνηση να συζητήσει και να δεσμευτεί για τη θέσπιση  αφορολογήτου ατομικού ορίου στα  9500 ευρω. Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα είναι αφορολόγητες η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση και οι αποζημιώσεις.  Θα περιμένουμε να δούμε τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και παραμένουμε σε ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα.

2. Ασφαλιστικό

Δεν υπήρχε καμιά δέσμευση στα συγκεκριμένα αιτήματά μας.  Κάτω από την κοινή αγωνιστική δράση μας με τους εργατοϋπάλληλους και τα αλλα λαϊκά στρώματα και ενώ έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί, έχουμε καταφέρει να καθυστερήσει η κατάθεσή του και είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα με στόχο να μην κατατεθεί στη βουλή κι αν κατατεθεί να μην ψηφιστεί.

3. «Κόκκινα» δάνεια

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι για τις κατοικίες και τα χωράφια θα ισχύσει ότι ισχύει γενικότερα και θα προσπαθήσει να μην γίνουν κατασχέσεις.

 

4. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση μας για αφορολόγητο πετρέλαιο. Και μείωση του αγροτικού ρεύματος καθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.. Η κυβέρνηση αναφέρθηκε στην κάρτα του αγρότη κι εμείς αντιπροτείναμε μηδενικό επιτόκιο αφού τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο που σήμερα είναι στο 6,95%.

 

5. Απέφευγε να δεσμευθεί συγκεκριμένα στο αίτημά μας για κατάργηση του φόρου στο κρασί και στο τσίπουρο των διήμερων.

6. Αγροτοδικεία και δικαστικές διώξεις

Η αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα των διώξεων των αγροτών με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου και ζήτησε να κατατεθεί τροπολογία στη βουλή για να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία». Η κυβέρνηση έκφρασε την πρόθεση να διερευνήσει το ζήτημα αφού όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και, εν προκείμενο, των αγροτικών κινητοποιήσεων».

Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής που μας έβγαλε στα μπλόκα και στους δρόμους παραμένει ο ίδιος.

 «Η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο» ισχυρίσθηκε η κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι σε αυτή την παραγωγή να υπάρχουμε μέχρι τότε κι εμείς. Γιατί απέναντί μας έχουμε τον ανελέητο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση κέρδους που βιώνουμε, από τους προμηθευτές μέσων και εφοδίων, τους εμπόρους, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας και τα αιτήματά μας είναι ανάσες επιβίωσης

Ο οργανωμένος αγώνας μας αφήνει παρακαταθήκη για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω. Είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι αυτό είναι ανάγκη η δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλογών, Ομοσπονδιών που η πείρα μας ήδη έδειξε ότι είναι το μοναδικό εργαλείο για οργανωμένη και αποτελεσματική αγωνιστική  διεκδίκηση 

Παραμένουμε σε  αγωνιστική ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικές υποσχέσεις μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών. 

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να συζητήσουν συλλογικά την πορεία του αγώνα και τα αποτελέσματα της συνάντησης και να παρθούν συλλογικές αποφάσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα,  παραμένουμε στα μπλόκα.