Στις περσινές τιμές η ελληνική γαλοπούλα

Στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας και στο Θετίδιο Φαρσάλων βρίσκονται συγκεντρωμένες οι μεγαλύτερες μονάδες εκτροφής

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι παραγγελίες των κρεοπωλών και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ προς τους εκτροφείς γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής, προκειμένου να καλυφθεί η καταναλωτική ζήτηση για το χριστουγεννιάτικο αυτό προϊόν.

Το αργότερο στις 15-17 Δεκεμβρίου, οι ελληνικές γαλοπούλες θα… κοσμούν τα ψυγεία των κρεοπωλείων και των σούπερ μάρκετ, αν και στα τελευταία, όπως καταγγέλλουν οι Έλληνες εκτροφείς, κυριαρχούν οι εισαγόμενες. Το παράδοξο είναι ότι για μία περίοδο μόλις δέκα ημερών (Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά), η παραγωγική διαδικασία των εκτροφέων κρατά περίπου επτά μήνες. Όσον αφορά τις τιμές, αυτές δε θα διαφέρουν ιδιαίτερα από πέρυσι, δηλαδή ο παραγωγός θα πουλήσει τη γαλοπούλα του περίπου στα 5-5,5 ευρώ και ο καταναλωτής θα την αγοράσει 8-9 ευρώ. Οι εισαγόμενες, όπως συμβαίνει και σε άλλα προϊόντα, θα διατίθενται φθηνότερες.

Αυτές τις μέρες, στον Νομό Λάρισας τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας και στο Θετίδιο Φαρσάλων, κυρίως, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι μεγαλύτερες μονάδες εκτροφής γαλοπούλας. Ο Θόδωρος Μπακλαβάς, ο οποίος προμηθεύει αρκετά κρεοπωλεία του Νομού Λάρισας με γαλοπούλες, εμφανίζεται προβληματισμένος για τη φετινή χρονιά, καθώς οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες της ελληνικής οικογένειας ίσως την αναγκάσουν να βολευτεί με φθηνότερα προϊόντα, όπως το κοτόπουλο ή οι εισαγόμενες γαλοπούλες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών Λάρισας, Χρήστο Πάσχο, «οι προτιμήσεις των καταναλωτών τις ημέρες των γιορτών είναι κατά σειρά το χοιρινό, το αρνί, η γαλοπούλα, ενώ τελευταία κερδίζει έδαφος ο κόκορας. Το κοτόπουλο συνήθως αγοράζεται συνοδευτικά, για όσους έχουν συνηθίσει να προηγείται η κοτόσουπα του βασικού μενού».