Σφίγγει ο κλοιός των Τεμπών – Κατάληψη στις εφορίες από την Νίκαια

Σφίγγει ο κλοιός των Τεμπών - Κατάληψη στις Εφορίες από την Νίκαια

Μετά τις κινητοποιήσεις του μπλόκου της Νίκαιας σε τοπικό επίπεδο, με επίσκεψη στο μνημείο του αγρότη στο Κιλελέρ και κατάληψη στις εφορίες της Θεσσαλίας, την σκυτάλη των αντιδράσεων παίρνει το μπλόκο των Τεμπών, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένουν στην Κοιλάδα επίσκεψη συμπαράστασης κτηνοτρόφων και αγελαδοτρόφων, η οποία θα συνοδευθεί από χύσιμο ποσοτήτων γάλακτος στο δρόμο, ενώ από την Παρασκευή κι όσο το Μαξίμου δεν ορίζει την περίφημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες σκέφτονται να αποκλείσουν και την εναλλακτική παραλιακή οδό στο ύψος της γέφυρας στο Στόμιο, προκαλώντας το απόλυτο μπλακ άουτ στην κυκλοφορία.

Κατάληψη στην Α΄ΔΟΥ 

Αντιπροσωπεία αγροτών από τον κόμβο της Νίκαιας και μετά από πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας διαδήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από το κτίριο της Α ΔΟΥ Λάρισας κατά των φορολογικών μέτρων σε βάρος τους, που ετοιμάζει η κυβέρνηση με βάση το μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και προβλέπει αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 26% και 100% προκαταβολή φόρου. Οι συγκεντρωμένοι αγρότες άνοιξαν πανό στην είσοδο της εφορίας που έγραφε «Όχι στη φοροληστεία αγροτών και κτηνοτρόφων – Ανατρέπουμε τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν». Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι συνάδελφοι τους σε ολόκληρη την Θεσσαλία.  

Η Νίκαια απαντά στις νέες προτάσεις της κυβέρνησης

Με αφορμή δημοσιεύματα για «νέες» προτάσεις της κυβέρνησης, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή  μπλόκων της Νίκαιας απαντά: «1. Η μεταβατικότητα της πλήρους εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού (20% για την κύρια σύνταξη), αντί να γίνει το 2019, θα ολοκληρωθεί το 2020, ενώ παραμένει η ίδια μεταβατικότητα ως προς το χρόνο, για την επιβολή του 7,45% εισφορά για την υγεία. 2. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, (δηλαδή τις διαρροές της κυβέρνησης), δημιουργούνται τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για την κύρια σύνταξη, στο 12%, 14% ή 20% του «καθαρού φορολογητέου εισοδήματος» από την αγροτική δραστηριότητα. Έτσι όσοι διαλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% του εισοδήματός, θα δικαιούνται τα 12/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230 ευρώ, ενώ θα έχουν αντίστοιχη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα. Όσοι πληρώνουν εισφορές στο 14% του εισοδήματός τους, θα παίρνουν 14/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 268 ευρώ συν το ανταποδοτικό κομμάτι από τις εισφορές τους. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα γίνει σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από το 2017. Άλλωστε κυβερνητική επιδίωξη είναι η απαλλαγή του προϋπολογισμού από την χρηματοδότηση των συντάξεων που αποτελεί υποχρέωση του 3ου μνημονίου που ψήφισαν οι 222 βουλευτές των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου. 3. Βασικό ρολό για όποια «ευνοϊκότερη» ρύθμιση θα έχει ο ορισμός «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης». 4. Ο ΟΓΑ διατηρεί την αυτονομία του ως ασφαλιστικός φορέας, για ένα μεταβατικό διάστημα που θα είναι όμως μέσα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). μέχρι την κατάργησή του. Όμως αυτόνομος ή όχι ο ΟΓΑ, η αύξηση των εισφορών και η μείωση των συντάξεων είναι δεδομένη. 5. Θα γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών (παλιών και νέων) με τις επιδοτήσεις. Δηλαδή θα κρατούνται οι ασφαλιστικές οφειλές και θα παίρνουμε το υπόλοιπο από τις ενισχύσεις όπως πρότεινε και ο νέος αρχηγός της ΝΔ Κ Μητσοτάκης. Οι «προτάσεις» αυτές δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει γράψει «στα παλιά της τα παπούτσια» το πλαίσιο αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών που αποφασίσαμε  στις 7 Φλεβάρη στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια και αποτέλεσε κοινό αίτημα με όλους τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρωματά στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Αθήνας. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά προς στην κυβέρνηση, κάθε είδους συνεταίρους της και γνωστά «παπαγαλάκια» ότι η κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας συγχύσεων και αποπροσανατολισμού της ξεσηκωμένης μικρομεσαίας αγροτιάς δεν θα πιάσει . Ενημερώνουμε τους «πρόθυμους», «λαγούς» κλπ, που συνωστίζονται στους «διαδρόμους του Μαξίμου» για διαλόγους απατή, ότι οι  «παραχωρήσεις» της κυβέρνησης οδηγούν στο ξεκλήρισμα και την φτώχεια τους μικρομεσαίους αγρότες και ευνοούν τους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες που τα συμφέροντα τους μαζί με την κυβέρνηση εξυπηρετούν. Τέτοιες «συμφωνίες» σας τις χαρίζουμε. Τα μπλόκα των μικρομεσαίων αγροτών, του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, συνεχίζουμε τον αγώνα μας».          

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Την Τετάρτη εκτός από την κοιλάδα των Τεμπών, κλειστοί ήταν οι δρόμοι λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων και στο Γερακάρι Αγιάς (από 6-8:30 μ.μ.) και στην επαρχιακή οδό Τυρνάβου (4μ.μ. -12). Επειδή και την Πέμπτη ενδέχεται οι αγρότες των επαρχιών Τυρνάβου, Αγιάς να προχωρήσουν σε ανάλογες κινητοποιήσεις, για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Λάρισας, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα: 2410-683190, 2410-683169, 2410-683176, 2410-741453.

Επίσης την Τετάρτη και από ώρα 11.30΄ έως ώρα 18.00΄, απαγορεύονταν η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε. από τον κόμβο Αλμυρού μέχρι λίγο πριν τον κόμβο Μεγάλου Μοναστηρίου. Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Μαγνησίας, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα:  24210-76995, 24220 -26555, 24210-76969. 

Γ.Ρ.