Αυτό το άρθρο είναι 106 μηνών

Σχέδιο για κλιμακωτή φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ

30/11/2015
3' διάβασμα
schedio-gia-klimakoti-forologisi-ton-agroton-apo-to-proto-evro-5109

Μπορεί η νομοθέτηση των αλλαγών στη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος να έχει πάρει παράταση, υπό την ανοχή των δανειστών, για το πρώτο τρίμηνο του 2016, ωστόσο η σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεχίζεται σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των μνημονιακών απαιτήσεων και των –δικαιολογημένων- αντιδράσεων του αγροτικού κόσμου για τις επερχόμενες επιβαρύνσεις.

Ένα από τα τελευταία σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και το οποίο φέρεται να ευνοεί το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για φορολόγηση των αγροτών βάσει μιας νέας, ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα η οποία θα δύο παραλλαγές: Μία για τα εισοδήματα που θα προέρχονται σε ποσοστό άνω του 50% (δηλαδή πάνω από το μισό) από μισθούς και συντάξεις και μία για τα εισοδήματα το 50% και πλέον των οποίων προέρχεται από αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και εκμετάλλευση ακινήτων.

  1. Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρχει αφορολόγητο όριο το οποίο θα καθορισθεί μεταξύ 8.000 ευρώ και 10.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω θα υπάρχει προοδευτική κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, δηλαδή –σύμφωνα πάντα με το οικονομικό επιτελείο- περισσότερα κλιμάκια φορολογητέου εισοδήματος και αντίστοιχα πολύ περισσότεροι φορολογικοί συντελεστές οι οποίοι θα κλιμακώνονται ομαλότερα.
  2. Στη δεύτερη περίπτωση –αν δηλαδή πάνω από το 50% του εισοδήματος προέρχεται από αγροτική/επιχειρηματική δραστηριότητα και εκμετάλλευση ακινήτων- δε θα υπάρχει αφορολόγητο όριο, επομένως η φορολόγηση θα γίνεται από το πρώτο ευρώ ξεκινώντας από ένα χαμηλό συντελεστή της τάξης του 10%-15% και στη συνέχεια θα υπάρχει κλιμάκωση ανάλογα με το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα.

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο σκοπεύει να καταθέσει στους εκπροσώπους των δανειστών η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις, εκτός φορολόγησης μένουν οι αγροτικές αποζημιώσεις και, πιθανότατα, οι επιδοτήσεις τουλάχιστον μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, όπως δηλαδή ισχύει και σήμερα.

Γίνεται σαφές ότι εφόσον το εισοδηματικό όριο για την απόκτηση της «ιδιότητας» του κατ’ επάγγελμα αγρότη αυξηθεί στο 50% -όπως σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης-, οι επαγγελματίες του κλάδου θα ενταχθούν στη δεύτερη κατηγορία με τη φορολόγησή τους να ξεκινάει από ένα συντελεστή 10%-15% και να αυξάνεται μαζί το συνολικό ετήσιο εισόδημα. Μιλάμε δηλαδή για μια επαναφορά του παλαιότερου σεναρίου με τα τρία ή τέσσερα κλιμάκια φορολόγησης των αγροτών οι οποίοι ωστόσο μεσοσταθμικά θα συγκλίνουν στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 (μνημονιακές δεσμεύσεις).

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Ύπαιθρος Χώρα που κυκλοφορεί αυτή την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015.

Γιάννης Τσατσάκης

ΓΡΑΦΕΙ: