Ραντεβού με Τσίπρα για την Τρίτη ζητάει η Νίκαια (upd)

Στην Αθήνα για το ασφαλιστικό οι αγρότες του Μπούτα

Τη δική τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου αποφάσισαν να ζητήσουν οι αγρότες από 69 μπλόκα που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Κυριακής στη Νίκαια.

«Όπως είναι γνωστό δεν τα ζητάμε όλα, ζητάμε τα 5 αιτήματα και επιμένουμε σε αυτά που συμπυκνώσαμε στην προηγούμενη σύσκεψη. Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη να θέσουμε αυτά τα αιτήματα και να πάρουμε απάντηση» ανακοίνωσε πριν από λίγο εκ μέρους των αγροτών ο Βαγγέλης Μπούτας, όπως μεταδίδει το protothema.gr.

Τα πέντε αιτήματα των μπλόκων που συσπειρώνονται γύρω από αυτό της Νίκαιας έχουν ως εξής: 

-Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

-Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

-Κατάργηση του φόρου στο κρασί

– Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Συνεδριάζουν το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, δηλώνοντας αποφασισμένοι να τηρήσουν σκληρή στάση, την ώρα που οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών ετοιμάζονται για την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνεδρίαση στη Νίκαια είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι και σε αυτή έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των μπλόκων.

Πάντως, οι αγρότες της Νίκαιας έχουν διατυπώσει πέντε αιτήματα ως προϋπόθεση για να συμμετάσχουν σε διάλογο, μεταξύ των οποίων η απόσυρση του ασφαλιστικού και ο διάλογος από μηδενική βάση.

Αναλυτικότερα, τα πέντε σημεία τα οποία έχουν διατυπώσει είναι:

  1. Να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό.
  2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
  3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  4. 4Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί –  Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας έχει ξεκαθαρίσει πως «εφόσον δεν συζητηθούν αυτά τα πέντε αιτήματα, δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεν θα γίνουμε ακροατές μίας ‘διάλεξης’ για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της κυβέρνησης που εξοντώνει την μικρομεσαία αγροτιά».

Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον πρωθυπουργό, αλλά και παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στη συνάντηση της Νίκαιας. Τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στα περισσότερα μπλόκα της ευρύτερης περιοχής για περισσότερες από 25 ημέρες. 

Στο μεταξύ, κλειστά έως τη Δευτέρα θα παραμείνουν τα Τέμπη, σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου, τουλάχιστον μέχρι και τη συνάντηση των τεσσάρων εκπροσώπων του μπλόκου με τον πρωθυπουργό. Μετά την ολοκλήρωσή της και ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατήσει, οι αγρότες θα αποφασίσουν για την εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους.

Ίδια εικόνα σε Προμαχώνα, Εξοχή

Καμία αλλαγή και σήμερα στο σκηνικό που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, με τους οδηγούς φορτηγών της γειτονικής χώρας να διατηρούν τα αντι-μπλόκα που έχουν στήσει, αποκλείοντας έτσι την άλλη πλευρά των συνόρων και εμμένοντας στο αίτημά τους για απόσυρση των τρακτέρ από τα συγκεκριμένα σημεία στο ελληνικό έδαφος.

Όπως επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στον Προμαχώνα, Γιάννης Τουρτούρας, «προφανώς αυτό που ζητούν να αποσύρουμε εντελώς τα τρακτέρ μας από το σημείο, είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί σε καμία περίπτωση». Πρόσθεσε ότι η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά επί ελληνικού εδάφους υπερβαίνει ακόμα και τα 30 χιλιόμετρα.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με τον επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου, Βασίλη Καστίδη, αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου να αναφέρει στο ΑΠΕ ότι «υπήρχε όλες αυτές τις ημέρες που βρισκόμαστε στο δρόμο ένα πρόγραμμα, το οποίο ακολουθούσαμε πιστά, ενώ έκτακτα περιστατικά, όπως και -μεταξύ άλλων- τουριστικά λεωφορεία με παιδιά, τα αφήναμε να περάσουν χωρίς δεύτερη σκέψη, αφού στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε ευπαθείς ομάδες, αλλά να διατρανώσουμε τα προβλήματά μας». Τόνισε δε, ότι οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές είναι αδιάλλακτοι, ενώ «δεν επιδεικνύουν καμία ευαισθησία στην ταλαιπωρία απλών πολιτών».

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου οι οποίοι τη Δευτέρα θα προσέλθουν στο διάλογο με την κυβέρνηση. Σήμερα, Κυριακή, οι αγρότες θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τριπόλεως – Κορίνθου στα διόδια Νεστάνης από τις 4.00 το απόγευμα ως το μεσημέρι της Δευτέρας, με την κυκλοφορία να εκτρέπεται από τον Αχλαδόκαμπο και να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Αργους.

Στο μεταξύ οι αγρότες της Αργολίδας συγκεντρώνονται στο μπλόκο της Δαλαμανάρας και θα κατευθυνθούν στους Μύλους, όπου θα κλείσουν την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Αργους, στην είσοδο των Μύλων από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.

Στην Λακωνία οι αγρότες θα κλείσουν σήμερα την γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης, από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από τον επαρχιακό δρόμο Σπάρτης – Καστόρι – Λογγανίκος – Μεγαλόπολη, ενώ ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα μπορούν να περάσουν και από παράκαμψη με τμήμα χωμάτινης διαδρομής από την περιοχή της Σκούρας.

Παράλληλα, κλειστή για πολλοστή ημέρα είναι η νέα εθνική οδός Κορίνθου – Αθηνών στο ύψος του Ισθμού, ενώ άνοιξαν την παλαιά εθνική οδό στον Ισθμό, χωρίς όμως να ενημερώσουν αν θα κρατήσουν ανοικτό το δρόμο ή θα τον κλείσουν ξανά και πότε.

Πηγή: in.gr