Τα πρώτα υδροπλάνα υποδέχεται το καλοκαίρι το Ιόνιο

Τα πρώτα υδροπλάνα υποδέχεται το καλοκαίρι το Ιόνιο

Στην άμεση αδειοδότηση των υδατοδρομίων Παξών, Πατρών, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας, μετά και το αδειοδοτημένο ήδη υδατοδρόμιο της Κέρκυρας, προσανατολίζονται τα υπουργεία Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και τους συναρμοδίους φορείς, με στόχο την δημιουργία του πρώτου δικτύου υδατοδρομίου στην Ελλάδα.

Αυτό υποστήριξαν οι εμπλεκόμενοι φορείς που βρέθηκαν την Κυριακή 24/1 στο υδατοδρόμιο Κέρκυρας, σε μία συνάντηση συνεργασίας, παρουσία και Κινέζων επενδυτών της ευρωπαϊκής κατασκευαστικής εταιρείας υδροπλάνων. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ Άγγελος Βλάχος, λόγω και του αδειοδοτημένου υδατοδρομίου της Κέρκυρας είναι φανερό ότι στον άξονα του Ιονίου θα επικεντρωθούν άμεσα οι σχετικές προσπάθειες.

«Η προσπάθειά μας είναι να συμβάλλουμε σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, βάσει του σοβαρού νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει και θεωρούμε, ότι η πολιτική βούληση είναι θετική σε όλα τα επίπεδα. Υπό την έννοια αυτή νομίζω, ότι μπορούμε βάσιμα να πιστεύουμε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχει ένα μικρό κομμάτι δικτύου υδατοδρομίων και εναπόκειται πλέον στην πλευρά των εταιρειών, στο να προσελκύσουν τις ενδιαφερόμενες αεροπορικές εταιρείες για να δούμε μέσα στο 2016 υδροπλάνα στα νερά του Ιονίου» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Βλάχος.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πάνω από 50 υδατοδρόμια βρίσκονται σε μία διαδικασία αδειοδότησης, ενώ σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ Άγγελου Βλάχου, οι διαβουλεύσεις με τις εταιρείες είναι σταθερές, η συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία είναι επίσης πάγια και πρόκειται για ένα έργο το οποίο βάσιμα θεωρούν ότι θα τελεσφορήσει, θα ευδοκιμήσει και θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Μέχρι στιγμής είναι αδειοδοτημένο το λιμάνι της Κέρκυρας, ενώ τις επόμενες μέρες αδειοδοτείται και το λιμάνι των Παξών. Βέβαια, η ύπαρξη μόνων δύο αδειοδοτημένων υδατοδρομίων δεν μπορεί να καταστήσει βιώσιμο το project των υδροπλάνων για μία αεροπορική εταιρεία. Οπότε θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υδατοδρομίων σε κάθε περιοχή. Στόχος είναι να υπάρξουν πέντε με έξι υδατοδρόμια που θα είναι αδειοδοτημένα στο Ιόνιο ώστε μία ή και περισσότερες εταιρείες υδροπλάνων να έχουν τα σημεία και τους προορισμός τους δυνατούς, για να εκτελούν το πτητικό έργο που θα τους εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα τους» επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια Τάσος Γκόβας.

Την ίδια ώρα σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης βρίσκεται το υδατοδρόμιο στο λιμάνι της Πάτρας που έχει στρατηγική σημασία για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και πρόκειται να αδειοδοτηθεί το επόμενο δίμηνο, ενώ αναμένεται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τον κ. Γκόβα, να αδειοτηθούν και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, της Κεφαλονιάς, της Ζάκυνθου και της Λευκάδας.

«Μετά από τη σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων να συντονίσει και να επισπεύσει την όλη διαδικασία για την αδειοδότηση των υπολοίπων υδατοδρομίων, φέρεται ότι το καλοκαίρι του 2016 το Ιόνιο να υποδέχεται τα πρώτα υδροπλάνα στην Ελλάδα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκόβας. Και πρόσθεσε: «Είναι ένα εγχείρημα εθνικής σημασίας, και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όχι μόνο μία, αλλά περισσότερες εταιρείες θα θελήσουν να φέρουν υδροπλάνα, ήδη τρεις με τέσσερις εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεταξύ αυτών μία κροατική εταιρεία που έχει ήδη στο στόλο της επαρκή αριθμό υδροπλάνων και θα μπορεί να έρθει άμεσα, να κάνει βάση στην Κέρκυρα και να εκτελεί εσωτερικά δρομολόγια στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ