Την Κυριακή στη Νίκαια νέα πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων. Τα αγροτοδικεία φέρνουν κοντά τα μπλόκα Τεμπών και Νίκαιας

Στην Αθήνα για το ασφαλιστικό οι αγρότες του Μπούτα

Μπορεί στα μπλόκα των αγροτών και στο προσκήνιο να επικρατεί σχετική ηρεμία, στο παρασκήνιο όμως οι επαφές και οι κινήσεις δίνουν και παίρνουν, καθώς σε λίγα 24ώρα οδεύουμε στην τρίτη εβδομάδα του αγώνα και οι δύο πλευρές δείχνουν έτοιμες να γίνει το περίφημο ραντεβού στο Μαξίμου, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα αιτήματα των παραγωγών.

Μάλιστα εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών συναντήθηκαν διαδοχικά με διάφορους εργατολόγους και φοροτεχνικούς και επεξεργάστηκαν διάφορες προτάσεις, οι οποίες θα πέσουν στο τραπέζι του διαλόγου, όταν αυτό συμβεί. Χθες τα μπλόκα δεν διέκοψαν την κυκλοφορία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι ήθελαν να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις (κυρίως της πρωτεύουσας), ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει η κυριακάτικη συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας των επιτροπών των μπλόκων απ όλη την χώρα, όπου θα καθορισθεί η στρατηγική των επόμενων ημερών.

Νίκαια

Ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού μπλόκου της Νίκαιας βρέθηκε την Πέμπτη στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, συμμετέχοντας στην πανεργατική απεργία του ΕΚΛ, ενώ ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό. Μάλιστα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων, με ανακοίνωση της, χαιρετίζει «τους χιλιάδες συναδέλφους μικρομεσαίους αγρότες και αγρότισσες, που με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα έδωσαν το παρόν στις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα, μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, μαζί με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες. Ιδιαίτερα τη νέα γενιά που αντιστέκεται, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Δείξαμε ότι δεν το βάζουμε κάτω». Στη συνέχεια η Επιτροπή των μπλόκων απευθύνει κάλεσμα «στις Ομοσπονδίες, τους αγροτικούς συλλόγους, στις επιτροπές αγώνα και στα μπλόκα, που υιοθετούν το πλαίσιο των αιτημάτων της, να πάρουν μαζικά μέρος την Κυριακή 7 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια, για τον παραπέρα πανελλαδικό συντονισμό της αγωνιστικής δράσης». Σήμερα Παρασκευή το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση των αγροτών, οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα προβούν σε νέα αντίδραση, όπως π.χ. νέο κλείσιμο του κόμβου Πλατυκάμπου με αγροτικά μηχανήματα.      

Τέμπη

Με εκπροσώπους αγροτών που συμμετείχαν στις χθεσινές συγκεντρώσεις των πλατειών Ταχυδρομείου και Κεντρικής το μπλόκο των Τεμπών έδωσε το δικό του παρόν στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επαφές που έγιναν τις προηγούμενες μέρες των εκπροσώπων του μπλόκου των Τεμπών με τον εργατολόγο Δημ. Μπούρλο και τον φοροτεχνικό Αντ. Μουζάκη στην Αθήνα και τον φοροτεχνικό κ. Καμπάνη στην Κατερίνη. Επίσης ο πρόεδρος των φοροτεχνικών Καρδίτσας και άριστος γνώστης του αγροτικού ζητήματος Γιώργος Παπαδημητρίου ήταν ομιλητής σε εκδήλωση του Πανελλήνιου Οργάνου το βράδυ της Τρίτης στην Κατερίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα Παρασκευή 5/2 θα φθάσουν στα χέρια των λαρισαίων αγροτών οι εισηγήσεις των κ.κ. Μπούρλου, Μουζάκη, οι οποίες θα εξετασθούν παράλληλα με τις υπόλοιπες προτάσεις και θα παρουσιασθούν στον αγροτικό κόσμο, ώστε να καταλήξουν στην τελική πρόταση, την οποία θα καταθέσουν στην κυβέρνηση.

Με αφορμή και τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση για την ανάγκη ενός διαλόγου στο κοινοβούλιο για ασφαλιστικό και φορολογικό, οι αγρότες των Τεμπών εξέλεξαν την αντιπροσωπεία, η οποία θα παρακολουθήσει την συζήτηση –όποτε γίνει- από τα θεωρεία της Βουλής. Οι αγρότες στην χθεσινοβραδινή τους συνέλευση αποφάσισαν την διακοπή της κυκλοφορίας για σήμερα Παρασκευή 5/2 από 10 π.μ. ως 10 μ.μ. ενώ για αύριο Σάββατο η εισήγηση (η οποιά θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί το βράδυ) είναι επ αόριστον αποκλεισμός.    

Αγροτοδικεία

Εκπρόσωποι τόσο του μπλόκου της Νίκαιας όσο και του μπλόκου των Τεμπών διαμαρτυρήθηκαν με πανό και δηλώσεις για τα αγροτοδικεία που εκκρεμούν εις βάρος αγροτών από τα προηγούμενα έτη, μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας. Η δίκη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει δεν έγινε, λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων, παρ’ όλα αυτά πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου της Νίκαιας.

Την Κυριακή στη Νίκαια νέα πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων. Τα αγροτοδικεία φέρνουν κοντά τα μπλόκα Τεμπών και Νίκαιας

Παρών ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής μπλόκου Νίκαιας Βαγγέλης Μπούτας που τόνισε: «Έχουμε αγροτοδικεία από το 2013 – 2014 με βαριές κατηγορίες και αυτό που απαιτούμε από την κυβέρνηση είναι να πάρει πίσω όλες τις κατηγορίες από τους αγροτικούς αγώνες».

Για το αν υπάρχει επικοινωνία με το μπλόκο των Τεμπών απάντησε: «Εμείς έχουμε μια εβδομάδα που λέμε, πως συγχρονισμένες δράσεις μπορούσαμε και μπορούμε να κάνουμε. Αυτή είναι η ενότητα. Από την πρώτη στιγμή χαιρετίσαμε όλους τους αγρότες που βγήκαν στον δρόμο, αν και μπορεί να έχουμε διαφορές στα αιτήματα. Κανένα αίτημα που έχουμε δεν στρέφεται εναντίον κανενός αγρότη. Στρέφεται εναντίον του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της κυβέρνησης, των βιομηχάνων, αυτών που μας παίρνουν τζάμπα την παραγωγή και μας πουλάνε πανάκριβα τα μέσα και τα εφόδια. Αν είναι να δουλεύουμε για να πλουτίζουν κάποιοι και να πληρώνουν και τους δανειστές δεν θα συνεχίσουμε άλλο. Ας τα πάρουν από αυτούς που πήραν τα δάνεια. Εμάς δεν μας έδωσαν τίποτα».

Ερωτώμενος αν τους πτοούν τα αγροτοδικεία ανέφερε: «Παπάς να μην σε πάρει. Αστυνόμος ας είναι. Δεν φοβόμαστε. Κανένας αγώνας δεν είναι χωρίς επιπτώσεις. Εις γνώση μας δίνουμε τον αγώνα. Άλλοι έδωσαν τη ζωή τους. Εμείς είμαστε στα δικαστήρια. Δεν γίνεται να έχουμε μια κυβέρνηση αριστερή και να σου λέει βγες στους δρόμους αλλά να μην παίρνει πίσω τις δίκες».

* Από την πλευρά του το μέλος της Σ.Ε. Νίκαιας και πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας είπε: «Προσπαθούμε να δείξουμε στην κυβέρνηση πως κάνουμε έναν αγώνα επιβίωσης. Είναι δικαίωμά μας να βγαίνουμε στους δρόμους και αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αγροτοδικεία, με διώξεις και ποινές. Για να βγει κάποιος στους δρόμους πάει να πει πως υπάρχει λόγος και καλό είναι να δοθεί πολιτική λύση και όχι να αντιμετωπιζόμαστε ως κοινοί εγκληματίες. Θέλουμε από την κυβέρνηση να δεχθεί έναν ουσιαστικό διάλογο και να απαντήσει στα αιτήματά μας. Να αποσύρει το ασφαλιστικό τερατούργημα που όλες οι κοινωνικές ομάδες έχουν καταδικάσει».

  • Ο Γιάννης Τσιούτρας μέλος Δ.Σ. της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και της Σ. Ε. Νίκαιας τόνισε: «Τα δικαστήρια που βαραίνουν τους συναδέλφους είναι ήδη 4 γι’ αυτόν τον μήνα. Τον περασμένο χρόνο ήμασταν εδώ κάθε μήνα. Με τις αναβολές αυτό θα γίνεται πλέον συχνότερα. Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να πάρει πίσω τα αγροτοδικεία. Το είχε υποσχεθεί και δεν κοστίζει τίποτα. Δεν χρειάζεται απόφαση ΔΝΤ. Ας το επιλύσει. Δεν μπορεί να γίνονται αγώνες του ελληνικού λαού και η κυβέρνηση να μας φέρεται σαν να είμαστε τρομοκράτες για να καταδικαστούμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας καθώς δεν φοβόμαστε. Άλλωστε λέμε παπάς να μην μας πάρει, αστυνόμος να μας πάρει. Καλούμε όλα τα λαϊκά στρώματα μαζί να δώσουμε αγώνα».
  • Ο Φάνης Τραγάκης ως μέλος Σ.Ε. μπλόκου των Τεμπών είπε: «Μέχρι σήμερα βλέπαμε μια απαξίωση από τους κυβερνώντες. Αυτό μεταφέρεται και στα υπόλοιπα κόμματα γιατί μέχρι τώρα δεν έχουνε πάρει θέση. Περιμένουμε να δούμε τη στάση που θα κρατήσουν όσον αφορά στα δύσκολα ζητήματα του ασφαλιστικού, του παραγωγικού και του κόστους παραγωγής που θέτουμε. Χθες ήρθε αντιπροσωπεία του μπλόκου Μαλγάρων στα Τέμπη. Συμφωνούμε όλα τα μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα με τα αιτήματα που είναι γνωστά πλέον και τις επόμενες ημέρες θα βγούνε τεκμηριωμένα, για να μην μπορεί κάποιος να τα αμφισβητήσει. Αναμένουμε πλέον τη διακομματική που έχουμε ορίσει. Είναι εντολή των μπλόκων που συγκεντρώθηκαν στα Τέμπη να συσταθεί μια διακομματική επιτροπή και πιστεύω πως οφείλουν να το κάνουν για να δούμε τη στάση που θα κρατήσουν απέναντί μας. Θα γίνει ακόμα πιο σκληρή η στάση μας γιατί βλέπουμε μια απαξίωση απ’ όλους».

                                                                                                            Γ. Ρούστας