Αυτό το άρθρο είναι 110 μηνών

Το φάκελο των εισροών ανοίγει ο Τσίπρας (upd)

22/02/2016
5' διάβασμα
to-fakelo-ton-eisroon-anoigei-o-tsipras-upd-18400

Η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής (βλ. εισροές) και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, οριοθετούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο των βελτιωτικών προτάσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες. Σημειώνεται ότι η “ΥΧ” από την πρώτη στιγμή έχει αναδείξει ως μείζον θέμα για την αγροτική οικονομία και το μέλλον των παραγωγών τις εισροές. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο φύλλο 16 (19/2) που κυκλοφορεί για την ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό για το θέμα των εισροών.  

Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους των αγροτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Την ελπίδα ότι στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η κ.Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην συνάντηση».

Εισφορές αλλά και συντάξεις… α λα καρτ

Όπως έγραψε σε αναλυτικό ρεπορτάζ η εφημερίδα  «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί στα περίπτερα, το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί σενάρια βάσει των οποίων θα δίνει στους αγρότες δυνατότητα επιλογές μεταξύ τριών διαφορετικών «πακέτων» εισφορών και συντάξεων. Ειδικότερα, οι παραγωγοί θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών κατηγοριών εισφορών κύριας σύνταξης που θα υπολογίζονται πιθανότατα με βάση το 12%, το 14% (ή 15%) και το 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους (αντί για μία ενιαία κατηγορία με ποσοστό 20%).

 Το ποσοστό της έκπτωσης, ωστόσο, στις εισφορές θα μεταφέρεται και στις παροχές που θα λαμβάνουν.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μοντέλο εισφορών και συντάξεων «α λα καρτ»: Όσοι αγρότες επιλέγουν τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, δηλαδή να πληρώνουν εισφορά με το 12% του φορολογητέου εισοδήματός τους, αντί για 384 ευρώ θα εισπράττουν κατά τη συνταξιοδότηση τα 12/20 αυτής, δηλαδή 230 ευρώ συν το ανταποδοτικό κομμάτι το οποίο θα είναι και αυτό αντίστοιχα μειωμένο.

Στο ίδιο πνεύμα, όσοι επιλέγουν εισφορές 14%, θα λαμβάνουν το 14/20 της Εθνικής Σύνταξης, ήτοι 286 ευρώ καθώς και ό,τι δικαιούνται από το ανταποδοτικό σκέλος. Τέλος, όσοι αγρότες επιλέξουν την τρίτη κατηγορία με εισφορές 20% του εισοδήματός τους, θα λαμβάνουν ολόκληρη την Εθνική Σύνταξη (384 ευρώ) ενώ θα υπάρχει και μεγαλύτερη (κατά 1 τουλάχιστον χρόνο) μεταβατική περίοδος. Σε περίπτωση που οι αγρότες επιλέγουν τις δυο πρώτες ασφαλιστικές κατηγορίες αλλά επιθυμούν ολόκληρη την Εθνική Σύνταξη, θα έχουν δυνατότητα εξαγοράς.

Δύο διαφορετικές εκδοχή της παραπάνω πρότασης προβλέπουν τη θέσπιση τριών κατηγοριών αλλά:

  • Με την υψηλότερη κατηγορία να κινείται χαμηλότερα από το 20 (π.χ. 18%) με αντίστοιχη διαφοροποίηση στις συντάξεις.
  • Με την χαμηλότερη να ξεκινάει χαμηλότερα (π.χ. 10%).

Ωστόσο το πρώτο σενάριο προσκρούει στην πρόβλεψη του μνημονίου για εξίσωση των εισφορών με εκείνες του ΙΚΑ ενώ με το δεύτερο τα νούμερα δε φαίνεται να «βγαίνουν»…

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι με την παραπάνω πρόταση θα μπορέσουν να κάμψουν και τις αντιδράσεις των δανειστών οι οποίοι θεωρούν ότι η καταβολή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ αυξάνει σημαντικά τη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη από το 4,5% στο 6,5% του ΑΕΠ. Οι εκπρόσωποι των θεσμών διαφωνούν και με τη γενικευμένη χορήγηση της εθνικής σύνταξης σε όλους και αντιπροτείνουν η χορήγησή της να γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και με τη συμπλήρωση 20 συντάξιμων ετών, αντί για 15 έτη ασφάλισης που εισηγείται η κυβέρνηση.

Ασφάλιση με εργόσημο για τα μέλη της αγροτικής οικογένειας

Τέλος, τη δέσμη των βελτιωμένων προτάσεων συμπληρώνει η δυνατότητα οι σύζυγοι (και πιθανότατα και τα τέκνα) των αρχηγών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων να ασφαλίζονται με με εργόσημο (αντί για το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα).

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: