Το επιχειρηματικό θαύμα με τους αμερικανικούς βίσωνες της Ελασσόνας

βίσωνες Ελασσόνας

«Αμερικανικό ράντζο στη Λάρισα», «ο άνθρωπος που εισήγαγε τους βίσωνες», «ο γητευτής των βισώνων», «σκηνικό Φαρ Ουέστ στην Ελασσόνα», «ο Έλληνας που επηρεάστηκε από τον Κέβιν Κόστνερ».

Αυτά και άλλα πολλά έχουν γραφτεί για τον Θωμά Ντούμα από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας, ο οποίος σε μια έκταση 8.000 στρεμμάτων δημιούργησε μία μοναδική στην Ελλάδα, ίσως και στην Ευρώπη, φάρμα. Σε αυτήν εκτρέφει, αναπαράγει και, εν συνεχεία, πουλάει σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και καταστήματα βιολογικών προϊόντων κρέας από βίσωνες και μια σειρά άλλων προϊόντων μαύρου χοίρου ελευθέρας βοσκής, όπως χωριάτικο λουκάνικο, σαλάμι, φιλέτο, μπούτι, μπριζόλα κ.ά.

Η αρχή, που έγινε το 1999, ήταν δύσκολη, καθώς έπρεπε να πείσει τους Αμερικανούς από τη Βόρεια Ντακότα να τον εμπιστευτούν και να μεταφέρουν αρχικά 35 βίσωνες στο καταπράσινο οροπέδιο, στις πλαγιές των Αντιχασίων. Με πολύ σκληρό αγώνα, του ίδιου και της οικογένειάς του, χρόνο με τον χρόνο το όραμά του έπαιρνε σάρκα και οστά, καθώς η ελληνική αγορά μάθαινε για τη νοστιμιά του κρέατος που προέρχεται από τους βίσωνες και οι παραγγελίες αυξάνονταν. Σταδιακά, ξεκίνησαν και οι εισαγωγές κατσικιών από την Ισπανία και η επέκταση της εταιρείας και σε άλλα ζωικά προϊόντα.

Σήμερα, η φάρμα αριθμεί 80 βίσωνες, 250 χοιρομητέρες, περίπου 450 κατσίκες (εισαγόμενες από τη Μούρθια της Ισπανίας) και δεκάδες άλογα που συνθέτουν την άγρια ομορφιά της περιοχής. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, η Douma Vital Farm, όπως ονομάζεται η εταιρεία, η οποία έχει δημιουργήσει παράδοση τριών γενεών, στοχεύει μελλοντικά στην ένταξη νέων «ιδιαίτερων» προϊόντων και -γιατί όχι- στη φιλοξενία νέων ζώων. Διότι, όσο νόστιμο είναι το βιολογικό κρέας που θα γευτεί από τους βίσωνες, τόσο συναρπαστική θα είναι η θέα που θα αντικρίσει κάποιος που θα βρεθεί στους λόγγους των Αντιχασίων, παρακολουθώντας τα τεράστια αυτά ζώα (που φτάνουν τα δύο μέτρα ύψος, δύο μέτρα μήκος και ζυγίζουν έως και έναν τόνο) να βόσκουν και να τρέχουν στη φάρμα Ντούμα.