Το κλίμα επηρεάζει την οινοπαραγωγή μιας χώρας;

Όλο και περισσότερες χώρες διεκδικούν μια θέση στην παγκόσμια οινοπαραγωγή. Μια πρόκληση για τους Γάλλους αμπελουργούς, οι οποίοι τώρα πρέπει να παλέψουν και με την κλιματική αλλαγή.

Πώς μπορεί να επηρεάσει η κλιματική αλλαγή την παραγωγή κρασιού σε μία χώρα όπως η Γαλλία, η οποία κατέχει παραδοσιακά μια από τις πρώτες θέσεις στην αμπελουργία παγκοσμίως; Τι σημαίνει για τα γαλλικά κρασιά η ξαφνική είσοδος της Κίνας στην οινοπαραγωγή, στην οποία καλλιεργούνται σήμερα περισσότερα στρέμματα αμπέλου απ’ ό,τι στη Βουργουνδία και σε άλλες γαλλικές περιοχές που είναι φημισμένες για τα κρασιά τους; Ποια επίδραση έχουν, τέλος, στην οινοπαραγωγή της Γαλλίας οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, πρωτίστως σε εκείνες των ίδιων των Γάλλων;

Όσον αφορά το κλίμα, η αύξηση των μέσων τιμών θερμοκρασίας που παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια έχει βάλει στο παιχνίδι της παραγωγής κρασιού νέες περιοχές, από τις επαρχίες της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι την Κάτω Σαξονία στη Γερμανία. «Οι νότιες περιοχές της Γαλλίας έχουν αρχίσει ήδη να απειλούνται» εξηγεί ο οινολόγος Ιβ Λέερ σε μία συνέντευξη του στο περιοδικό La Revue du vin de France. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά: τα αμπέλια τρυγώνται νωρίτερα, η περιεκτικότητα οινοπνεύματος αυξάνεται, γεγονός που επιδρά αρνητικά στη γεύση, εξηγεί ο Λέερ. Ενώ λοιπόν η κλιματική αλλαγή ξυπνά τις ελπίδες των οινοπαραγωγών σε διάφορες χώρες για μια δυναμική είσοδο στην παγκόσμια αγορά κρασιού, το ίδιο γεγονός συνεπάγεται σημαντικές απώλειες για τους γάλλους αμπελουργούς. Για παράδειγμα, με τον ρυθμό που θερμαίνεται ο πλανήτης, το κλίμα στο Μπορντώ θα μοιάζει το 2050 με εκείνο της Σεβίλλης σήμερα. Ίσως αυτό σημάνει και το τέλος αυτής της ιδιαίτερης τοπικής ποικιλίας, εξηγούν οι ειδικοί.