Φράχτη στα ελληνικά σύνορα ετοιμάζουν τα Σκόπια

Ο φράχτης θα περιορίζει τις προσφυγικές ροές για να αποφευχθεί πιθανό προσφυγικό αδιέξοδο

Φράχτη στα ελληνικά σύνορα ετοιμάζουν τα Σκόπια

Ο στρατός των Σκοπίων ανακοίνωσε πως ετοιμάζει το έδαφος, στα νότια σύνορα της χώρας με την Ελλάδα, κοντά στην Γευγελή, για την ανέγερση φράχτη, ώστε να ελεγχθούν και να ανακατευθυνθούν οι προσφυγικές ροές.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε ότι εκσκαφικά μηχανήματα του στρατού της χώρας έχουν αρχίσει τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου σε σημεία των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, για το ενδεχόμενο ανέγερσης συρμάτινου φράχτη, με σκοπό τον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.
Ο ίδιος εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της ΠΓΔΜ, στις 14 Νοεμβρίου, ανέθεσε στον στρατό να αρχίσει τις εργασίες για την διαμόρφωση του εδάφους σε σημεία των συνόρων με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης φράχτη, σε περίπτωση που βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις προσφυγικές ροές.

Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έκανε γνωστό ότι η ΠΓΔΜ και η Σερβία επιτρέπουν πλέον τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Οι δύο αυτές χώρες αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο στο έδαφος τους σε ανθρώπους που δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι προέρχονται από τις παραπάνω τρεις χώρες, στις οποίες λαμβάνουν χώρα πολεμικές συρράξεις.
Από την πολιτική ηγεσία της χώρας, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία σχετική αναφορά για τα περιοριστικά μέτρα, ούτε και για την κατάσταση στο τμήμα της ουδέτερης ζώνης της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, κοντά στη Γευγελή, από το οποίο γίνεται η διέλευση των προσφύγων.