Φόβοι για ντόμινο μειώσεων στις τιμές της βιομηχανικής ντομάτας
Συναγερμό στους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας έχει σημάνει η πρόθεση της Νομικός ΑΒΕΚ να παραλάβει φέτος προϊόν σε μειωμένες τιμές σε σχέση με πέρυσι, προλειαίνοντας ουσιαστικά το έδαφος για αντίστοιχες κινήσεις από τους υπόλοιπους παίκτες του κλάδου.
Η αγωνία χτυπάει «κόκκινο», κυρίως στον θεσσαλικό κάμπο και στον Νομό Βοιωτίας, δεδομένου ότι η τιμολογιακή πολιτική της συγκεκριμένης βιομηχανίας –που, σημειωτέον, απορροφά και τις μεγαλύτερες ποσότητες ετησίως σε πανελλαδική κλίμακα– λειτουργεί παραδοσιακά ως οδηγός για τις μικρότερες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής. Λιγότερο ανήσυχοι εμφανίζονται οι καλλιεργητές της Πελοποννήσου, καθώς από τις πρώτες ανεπίσημες επαφές με εκπροσώπους των Κύκνος και Unilever δεν διαφαίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πρόθεση μείωσης των τιμών.
Αυτό, ωστόσο, δεν μεταφράζεται σε εφησυχασμό, καθώς, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» έμπειρος παραγωγός από τη Θεσσαλία, «είναι απίθανο οι υπόλοιπες βιομηχανίες να μείνουν αδιάφορες στις αποφάσεις του Νομικού, καθώς συνήθως ο κλάδος λειτουργεί με τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων και η συγκεκριμένη εταιρεία δίνει τον τόνο».
Την ίδια στιγμή, τα πρώτα στοιχεία από τις προθέσεις καλλιέργειας σε όλη τη χώρα προδιαθέτουν για μια αύξηση σε ποσοστό 10% τουλάχιστον της παραγωγής το ερχόμενο καλοκαίρι (χωρίς, βεβαίως, να λαμβάνεται υπόψη ο αστάθμητος παράγοντας του καιρού). Οι αγρότες θεωρούν δεδομένο ότι το στοιχείο αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί από τις βιομηχανίες, προκειμένου να συμπιεστούν οι τιμές.
Σκηνικό πιέσεων βλέπουν οι καλλιεργητές
Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί εκτιμούν ότι διαμορφώνεται ένα σκηνικό πιέσεων και προετοιμάζονται για μια σκληρή διαπραγμάτευση, προκειμένου να προστατεύσουν τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους που ήδη δυναμιτίζεται από τις επερχόμενες ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις.
Η αγωνία χτυπάει «κόκκινο», κυρίως στον θεσσαλικό κάμπο και στον Νομό Βοιωτίας
Στη Θεσσαλία, ο ΘΕΣΤΟ, σε πρώτη φάση, απέρριψε την πρόταση της ΑΒΕΚ Νομικός, η οποία κατέληγε σε μείωση τιμών, που άγγιζε μεσοσταθμικά το 10% σε σχέση με το 2015, χρονιά που ήδη οι τιμές ήταν μειωμένες κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη. «Αν συγκρίνουμε, για παράδειγμα, την τιμή βάσης (εκκίνησης) που πέρυσι ήταν τα 70 ευρώ/τόνος για ντομάτα από 4 έως 4,40 brix, μαζεμένη από 4 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου, στην κύρια περίοδο δηλαδή, φέτος η αντίστοιχη φετινή τιμή είναι 64 ευρώ. Αν αφαιρέσουμε και το 1 ευρώ της ολοκληρωμένης ενίσχυσης, μιλάμε για 63 ευρώ, δηλαδή μείωση 10%», λέει στην «ΥΧ» ο Αστέριος Σαπουνάς, γενικός διευθυντής της Ομάδας Παραγωγών.
Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας με τον συνεταιρισμό, αλλά και άλλους φορείς της περιοχής, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται διάθεση υπαναχώρησης από τις τιμές που προτάθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου.
Στη διεθνή αγορά «πατάνε» οι μεταποιητές
Η διοίκηση της Νομικός υπεραμύνεται της πολιτικής της, επικαλούμενη το διεθνές περιβάλλον και, ειδικότερα, την πτωτική τάση στις τιμές της βιομηχανικής ντομάτας που παρατηρείται στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνει, της επιβάλλει να κινηθεί και η ίδια με αναλόγως στο εσωτερικό μέτωπο, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική στις ξένες αγορές. Εκτιμά, μάλιστα, ότι η καλλιέργεια παραμένει κερδοφόρα για τους καθετοποιημένους παραγωγούς, ενώ… συμβουλεύει τους υπόλοιπους να κινηθούν αποφασιστικά, ώστε να εξορθολογίσουν το κόστος παραγωγής τους, πιέζοντας για χαμηλότερες χρεώσεις, όσον αφορά τα μεταφορικά, τα συλλεκτικά μέσα κ.λπ.
Τα πρώτα στοιχεία προδιαθέτουν για μια αύξηση 10% τουλάχιστον της παραγωγής
Οι καλλιεργητές, πάντως, «διαβάζουν» διαφορετικά τα διεθνή δεδομένα και υποστηρίζουν ότι η αγορά παρουσιάζει σήμερα μια στασιμότητα που ευνοεί τη διατήρηση των τιμών τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, ενώ θεωρούν περίπου «ευχολόγια» τις προτροπές για συμπίεση του κόστους παραγωγής.
Κρατάνε πισινή στη Γαστούνη
Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου θα κινηθούν σε διαφορετική λογική και δεν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νομικός εκφράζουν οι καλλιεργητές στην Ηλεία.
Πληροφορίες της «ΥΧ» αναφέρουν ότι στις πρώτες συζητήσεις με εκπροσώπους της Unilever και της Κύκνος δεν έχει γίνει κάποια νύξη για μειώσεις τιμών. Αυτό, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται επισήμως ούτε από τις βιομηχανίες, αλλά ούτε και από τις τοπικές ομάδες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις φήμες περί μικρής αύξησης. «Αυτήν τη στιγμή, δεν έχουμε κάτι επίσημο στα χέρια μας, πέρα από κάποιες διερευνητικές συζητήσεις», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Χρήστος Βαλλιανάτος, μέλος του ΔΣ της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας, Σταφίδας και Ελαιολάδου του Νομού Ηλείας. «Εμείς, σε κάθε περίπτωση, έχουμε την πρόθεση να καλέσουμε και τα δύο εργοστάσια για να συζητήσουμε», προσθέτει. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια στην περιοχή και εκτιμά ότι σίγουρα θα ξεπεραστούν τα 10.000 στρέμματα της περσινής σεζόν. Το 2015, το εργοστάσιο της Unilever απορρόφησε περί τους 50.000 τόνους και εκείνο της Κύκνος 47.000 τόνους.
Έγκαιρα έως τώρα οι πληρωμές, αυξημένα πάνω από 10% τα στρέμματα
Αυξημένη πρόθεση καλλιέργειας, που αγγίζει τα 23.000 στρέμματα, καταγράφεται και στη Θεσσαλία, με το νούμερο να αντιπροσωπεύει άνοδο άνω του 10% σε σχέση με τα 21.000 στρέμματα της περασμένης χρονιάς. Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κάποια απόκλιση από τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα. Ειδικότερα, η Unilever στις 15 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε την εξόφληση των παραγωγών για το 2015, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου αναμένεται να πληρωθεί και το υπόλοιπο 10%, που οφείλουν στους καλλιεργητές οι εταιρείες Νομικός και Κύκνος.
Γιάννης Τσατσάκης