Ροδάκινο: Με ανοιχτές τιμές ξεκίνησε η παράδοση συμπύρηνων στα εργοστάσια

Επί τάπητος τα προβλήματα των παραγωγών σε σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ.
10/07/2024
4' διάβασμα
rodakino-me-anoichtes-times-xekinise-i-paradosi-sybyrinon-sta-ergostasia-326072

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά εντατικά η παράδοση των συμπύρηνων ροδάκινων στα εργοστάσια μεταποίησης της Βόρειας Ελλάδας, ενώ οι πρώτες ποσότητες του συγκομιζόμενου προϊόντος παραδόθηκαν στη μεταποίηση με ανοιχτές τιμές. Η συγκομιδή ξεκίνησε εδώ και περίπου μία εβδομάδα σε Ημαθία και Πέλλα, με τις εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή να κάνουν λόγο για 400.000 τόνους συμπύρηνων.

Οι αγρότες, από την πλευρά τους, ζητούν να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο τόσο για την τιμή παραγωγού όσο και για την απορρόφηση της φετινής σοδειάς.

«Κάθε χρόνο μαθαίνουμε την τιμή παραγωγού 15 μέρες πριν από το τέλος της συγκομιδής. Είναι ανεπίτρεπτο να πωλείται αγροτική παραγωγή με μηδενική τιμολόγηση», τόνισε ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο ΥΠΑΑΤ

Τα ζητήματα που καίνε τον κλάδο των ροδακινοπαραγωγών βρέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουλίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αγροτών από την Ημαθία, την Πέλλα, τη Φλώρινα και τη Θεσσαλία (Λάρισα και Τύρναβο).

«Κάθε χρόνο μαθαίνουμε την τιμή παραγωγού 15 μέρες πριν από το τέλος της συγκομιδής. Είναι ανεπίτρεπτο να πωλείται αγροτική παραγωγή με μηδενική τιμολόγηση. Θα πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα ζητήματα των τιμών. Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη και θα πρέπει να επιλυθεί μια σειρά ζητημάτων για να μπορέσουν οι αγρότες να παραμείνουν στην καλλιέργεια», είπε ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.

Στο υπόμνημα που παρέδωσε η Επιτροπή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, και στους υφυπουργούς, Διονύση Σταμενίτη και Χρήστο Κέλλα, εκτός από τις τιμές παραγωγού, αναφέρει τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί συμπύρηνων ροδάκινων και ειδικότερα «το υψηλό κόστος παραγωγής, τις μεγάλες απώλειες στην παραγωγή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την άμεση αντιμετώπιση της σκόπιμα καθοδηγούμενης από τις βιομηχανίες υπερπαραγωγής».

 

Στα ύψη το κόστος παραγωγής

Οι παραγωγοί βιομηχανικών ροδάκινων ζητούν δίκαιες τιμές για τη φετινή παραγωγή, προκειμένου να καλύψουν το δυσβάσταχτο, όπως λένε, κόστος παραγωγής, ενώ αρκετοί εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων της Κεντρικής Μακεδονίας ζητούν ως τιμή ασφαλείας τα 50 λεπτά ανά κιλό. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν πρόσφατα στη Βέροια οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αλεξάνδρειας, Πιερίων Ημαθίας, Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Πύδνας – Κολινδρού, Σκύδρας κ.ά. επισημάνθηκαν τα προβλήματα του κλάδου, με πρώτιστο τις χαμηλές τιμές παραγωγού και το υψηλό κόστος παραγωγής.

«Οι τιμές των βιομηχανικών ροδάκινων ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί. Ήδη, έχουν ξεκινήσει η συγκομιδή και η παράδοση του προϊόντος και ακόμα δεν ξέρουμε πόσο θα πληρωθούμε. Οι μεταποιητές αφήνουν να αιωρείται ότι οι τιμές θα είναι στα 28 με 30 λεπτά το κιλό. Για τους αγρότες, η τιμή που θα ανακοινωθεί θα είναι 3 λεπτά πιο κάτω, γιατί υπάρχουν και τα έξοδα των συνεταιρισμών.

Τα σύνθετα λιπάσματα είναι στα ύψη. Επιπλέον, κάποιες δραστικές ουσίες που ραντίζαμε πέρυσι ήταν στα 62 ευρώ και φέτος έχουν φτάσει στα 130 ευρώ. Το πετρέλαιο είναι, επίσης, στα ύψη και τα μεροκάματα έχουν αυξηθεί. Είμαστε εν έτει 2024 και οι τιμές παραγωγού και η τιμή που θέλουν να δώσουν οι μεταποιητές είναι αυτές που μας έδιναν το 1990! Με αυτές τις τιμές δεν τα βγάζουμε πέρα», είπε ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περσινή χρονιά, η τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο κυμάνθηκε, σύμφωνα με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), στα 35 με 38 λεπτά το κιλό, ενώ οι μεταποιητές αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τις τιμές που θα δώσουν στους αγρότες.