Έρχονται αποζημιώσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ

Στην πορεία πληρωμών αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάρκος Μπόλαρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ, κ. Γιώργου Γεωργαντά.

Ειδικότερα ο Αν. Υπουργός διευκρίνισε ότι «η καταβολή των υπόλοιπων για τις αποζημιώσεις του 2014 δεν είναι δυνατόν να υπερβεί τα 38 εκατ. ευρώ, καθώς, ο ΕΛΓΑ, βάσει του Νομικού Πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας του, δεν δύναται να καταβάλει ετήσια ποσά μεγαλύτερα της ετήσιας εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών του».

Ωστόσο, έκανε γνωστό ότι:

– προχωρούν στην πλήρη εκκαθάριση των ζημιών που, επί του παρόντος, έχει ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ για τη φυτική παραγωγή,

– επιδιώκουν να πληρωθεί απρόσκοπτα και σχετικά γρήγορα κάθε εκκαθάριση που ολοκληρώνεται για ζωικό κεφάλαιο και ΠΣΕΑ και

– έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προεργασίες και προκαταρκτικές συναντήσεις, έχει υποβληθεί αίτημα τροποποίησης του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται η έγκρισή του, ώστε να ανοίξει, το συντομότερο δυνατόν, ο δρόμος για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Το ypaithros.gr επικοινώνησε με το βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ, κ. Γιώργο Γεωργαντά:

«Με την ερώτησή μου εξέφρασα το παράπονο ότι ενώ και στο Πολύκαστρο πέρσι έγιναν πλημμύρες (5 μήνες οι αγρότες δεν μπορούσαν να μπουν στα χωράφια) κάποιες άλλες πλημμύρες πληρώθηκαν από τον ΕΛΓΑ ενώ αυτές όχι. Η απάντηση που μου δόθηκε δεν με ικανοποιεί πλήρως γι’ αυτό και επισκέφθηκα το νέο Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο οποίος με δέχθηκε και έγινε κοινωνός του προβλήματος. Τον ενημέρωσα λοιπόν ότι για να αποκατασταθεί το πρόβλημα πρέπει να δημοσιοποιούνται οι ημερομηνίες της κάθε ζημιές και να πληρώνονται με χρονολογική σειρά. Αν δεν τηρείται αυτή η σειρά είναι γεγονός ότι δημιουργούνται διαμαρτυρίες και είναι λογικό αυτό.»

Η απάντηση του κ. Μπόλαρη στην ερώτηση του κ. Γεωργαντά

Χρήστος Διαμαντόπουλος