Αγροτική Συγκέντρωση με τρακτέρ στην πλατεία της Λάρισας

Συλλαλητήριο πρόβα τζενεράλε για την κάθοδο στην Αθήνα

Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «δεν θα ξεμπλέξει τόσο εύκολα μαζί τους, καθώς τα μέτρα που σχεδιάζονται, κυρίως το φορολογικό και το ασφαλιστικό είναι εξοντωτικά» και πως «το επόμενο χρονικό διάστημα η αντίδραση τους θα είναι δυναμική» έστειλαν οι αγρότες του νομού που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης, 10/11, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η τοπική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

Με συμβολική παρουσία λίγων τρακτέρ στην πλατεία, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα του θεσσαλικού κάμπου, ζήτησαν την συμπαράσταση της κοινωνίας, «καθώς στη Θεσσαλία το αγροτικό εισόδημα αποτελεί βαρόμετρο για μια σειρά επαγγελμάτων» και προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι η πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα την άλλη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου θα είναι πολύ δυναμική και κυρίως θα αποτελέσει την απαρχή των φετινών κινητοποιήσεων.

Τοποθετήσεις

Την συγκέντρωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, ο οποίος σημείωσε ότι «η κτηνοτροφία βρίσκεται στο σημείο μηδέν, το φορολογικό νομοσχέδιο μαζί με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτελέσουν την ταφόπλακα του κλάδου. Μας έχουν απλήρωτους δύο και τρία χρόνια, δεν αποζημιωθήκαμε από τον καταρροικό πυρετό και απαιτούν να προκαταβάλουμε και τον φόρο της επόμενης χρονιάς. Πως θα ζήσουμε» αναρωτήθηκε.

Ακολούθησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «είναι εθνικό μας χρέος να συνεχίσουμε να παράγουμε και να στηρίζουμε την παραγωγή». Επανέλαβε ακόμη την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου με μείωση φορολογικών συντελεστών, ασφαλιστικών εισφορών και κόστους παραγωγής, χαρακτηρίζοντας ως μονόδρομο αυτή την πρόταση για την επιστροφή στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Αναφέρθηκε τέλος στην προχθεσινή ομόθυμη αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε κάθε μέτρο που οδηγεί σε μαρασμό τον πρωτογενή τομέα και υπενθύμισε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει υλοποιήσει στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα 180 έργα συνολικού προϋπολογισμού 400 εκ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός μετέφερε την αλληλεγγύη όλων των δήμων της Θεσσαλίας στον αγώνα των αγροτών, και πρόσθεσε ότι «στην χώρα μας δεν νοείται ανάπτυξη, χωρίς την δυναμική παρουσία των παραγωγών στα χωριά». Ακόμη εξέφρασε την ανησυχία του από την προχθεσινή παρουσία στη Θεσσαλία του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τα όσα είπε για την εκτροπή του Αχελώου.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Νίκος Παυλονάσιος υποστήριξε πως οι αγρότες παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση τους, δεν έχουν βοήθεια από πουθενά, το κράτος αδιαφορεί, οι τράπεζες δεν παρέχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για τον προγραμματισμό των καλλιεργειών, ενώ με το σκεπτικό ότι μία στις τρεις χρονιές είναι κερδοφόρα για τον παραγωγό, αναρωτιέμαι πως θα προκαταβάλουμε τον φόρο που ζητούν».

Ο Γιάννης Πέτσας από τον Σύλλογο Αγελαδοτρόφων ελευθέρας βοσκής μίλησε για τα προβλήματα των …τσοπάνων, οι οποίοι εργάζονται 365 μερόνυκτα, για την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, αφού οι έμποροι τους πληρώνουν με καθυστέρηση και στις τράπεζες, με αποτέλεσμα -λόγω κάπιταλ κοντρόλ- να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε τα καθημερινά έξοδα της οικογένειας.

Τα αιτήματα

Τέλος ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού λαρισαίων αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο των φετινών κινητοποιήσεων, το οποίο περιλαμβάνει τα παρακάτω αιτήματα: Να θεσπιστεί ατομικό αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ για όλες τις επαγγελματικές αγροτικές κατηγορίες προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή 13% προσμετρώντας στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής όλες τις δαπάνες και τις αποσβέσεις που ισχύουν στα Ευρωπαϊκά και Διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα (αποσβέσεις του φυτικού, ζωικού και πάγιου κεφαλαίου, τα τεκμαρτά ενοίκια του εδάφους, τους τόκους των ιδίων κεφαλαίων). Η συμμετοχή της οικογενειακής εργασίας στα έξοδα της εκμετάλλευσης. Άμεση εξόφληση εκκρεμοτήτων ενισχύσεων και αποζημιώσεων παλαιότερων ετών. Καμία αλλαγή στις εισφορές του ΟΓΑ. Ο ΦΠΑ στα εφόδια να κατέβει στο 6% και ο ΦΠΑ στα προϊόντα των εκμεταλλεύσεων να παραμείνει στο 13%. Αφορολόγητο ατομικών επιδοτήσεων και αφορολόγητες όλες οι στοχευμένες ενισχύσεις (Νέων Αγροτών, Σχεδίων Βελτίωσης, Βιολογικών, Αυτόχθονων φυλών, Συνδεδεμένων, Εξισωτικών Αποζημιώσεων κλπ.). Οι αποζημιώσεις από όπου και αν προέρχονται να παραμείνουν αφορολόγητες. Καθορισμός των βοσκοτόπων και οριοθέτηση τους για να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων. Ορισμός της χρήσης γης για να υπάρχει προστασία της καλλιεργητικής γης. Άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας για αγορά αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου, ανάλογα το είδος και το μέγεθος της εκμετάλλευσης. Κατοχύρωση του επαγγέλματος του αγρότη ανά κατηγορία (γεωργός, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, αλιέας) με εκπαίδευση και πιστοποίηση. Η νομοθετική ρύθμιση της εργασίας των αλλοδαπών ποιμένων και εργατών γης με ένα καθεστώς νόμιμης εργασιακής παραμονής με ευθύνη του εργοδότη και αμοιβή που να φορολογείται και να ασφαλίζει τον εργαζόμενο, έτσι ώστε να δικαιολογείται η αμοιβή του στα έξοδα εκμετάλλευσης.

Γιώργος Ρούστας