Αγρότες θα αποκλείσουν συμβολικά τον κόμβο Πλατυκάμπου την ερχόμενη Παρασκευή 18/12 

Αγρότες θα αποκλείσουν συμβολικά τον κόμβο Πλατυκάμπου την ερχόμενη Παρασκευή 18/12

Σε συμβολικό αποκλεισμό της ΠΑΘΕ στον κόμβο Πλατυκάμπου την ερχόμενη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά αυτοκίνητα θα προχωρήσουν οι αγρότες του νομού Λάρισας, ως κίνηση προειδοποίησης προς την κυβέρνηση για να μην περάσει τα νομοσχέδια του φορολογικού και του ασφαλιστικού.

Η κλιμάκωση του αγώνα που θα περιλαμβάνει κλείσιμο δρόμων σε όλη την Ελλάδα θα αποφασισθεί σε πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016. Ως πιθανότερο σενάριο προβάλλεται η έξοδος των τρακτέρ στους δρόμους όλης της χώρας το διήμερο Κυριακή 10 –Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και το αποκορύφωμα του αγώνα να είναι ένα νέο δυναμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Αυτά αποφάσισαν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στον Πλατύκαμπο, στην οποία εξετάστηκαν εκτός από το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων και η μορφή του αγώνα. Η κινητοποίηση της επόμενης εβδομάδας στον κόμβο Πλατυκάμπου, προέκυψε ως ανάγκη οργανωμένης αντίδρασης και των αγροτών που δραστηριοποιούνται στον άξονα της ΠΕΟ Λάρισας-Βόλου, ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους σε Καρδίτσα, Φάρσαλα και Τύρναβο.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Λίγο μετά την συγκέντρωση του Πλατυκάμπου, η Συντονιστική Επιτροπή νομού Λάρισας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία τονίζονται τα εξής: «Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πλατύκαμπο, μετά το κάλεσμα που έκανε η συντονιστική επιτροπή Αγώνα Αγροτών, παραβρέθηκαν αρκετοί αγρότες και κυριάρχησε ο μεγάλος προβληματισμός της κατάστασης που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο. Τα καυτά θέματα που βάζουν οι αγρότες μεταξύ άλλων και τους οδηγούν σε ένα κοινό αγώνα είναι το κόστος παραγωγής, ασφαλιστικό και φορολογικό. Στην σύσκεψη που έγινε στο Κιλελέρ την Παρασκευή 4/12 με συμμετοχή πολλών αγροτών, όπως και στην αντίστοιχη σύσκεψη στον Αμπελώνα την Τετάρτη 9/12 αλλά και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν στα διάφορα χωριά του νομού, αναδείχτηκαν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που απασχολούν τους αγροκτηνοτρόφους καθώς και η ανάγκη να εκφραστούν με διαμαρτυρία – συλλαλητήριο με τα αγροτικά μηχανήματα στις 18 Δεκεμβρίου. Στον Πλατύκαμπο πολλοί αγρότες κατέθεσαν τον μεγάλο προβληματισμό τους, που σχετίζεται με τις πρόσφατες πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης του 2015, αλλά και τα αποτελέσματα της αναγνώρισης των δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί διαπιστώθηκαν πολλές αποκλίσεις και λιγότερες ενισχύσεις απ’ αυτές που ανέμεναν. Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε την σύσκεψη είναι το πώς και πότε θα γίνουν οι πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης του βαμβακιού, γιατί υπάρχει η υποψία ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κάνει την πληρωμή το Σεπτέμβριο του 2016, επικαλούμενη το καθεστώς των νέων προϊόντων που έχουν συνδεδεμένο για πρώτη φορά να τις κάνει όλες μαζί τότε.

Οι τοποθετήσεις

Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Παναγιώτης Καλογιάννης ενημέρωσε τους αγρότες για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης στην Αθήνα, αλλά και για την νέα σύσκεψη με μοναδικό θέμα τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης των φετινών κινητοποιήσεων ανά την Ελλάδα και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα.
Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Φάνης Τραγάκης επισήμανε ότι ο αγώνας πρέπει και θα είναι ενωτικός, ότι η επιτροπή έχει διευρυνθεί σε αριθμό με την συμμετοχή πολλών νέων αγροτών απ’ όλο το νομό και πως θα συνεχίσουν να ενημερώνουν και να συζητούν με τους αγρότες του νομού για να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος των νέων αγροτών νομού Λάρισας και μέλος της επιτροπής Γρηγόρης Τζιότζιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι νέοι αγρότες πλήττονται σκληρά από τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, υπάρχουν πολύ κακές πληρωμές στα προγράμματα των νέων αγροτών και ιδιαίτερα επισήμανε το νέο χτύπημα που δέχτηκαν οι δικαιούχοι της απονιτροποίησης με απόρριψη και μεγάλες οικονομικές ποινές. Αυτό είναι απαράδεκτο» κατέληξε και δήλωσε πως «οι νέοι αγρότες θα είναι παρόντες στις νέες κινητοποιήσεις που έρχονται».

Οι οικοδεσπότες της σύσκεψης κ.κ. Καρατσιβούδης Πάρης και Παπαγιαννούλης Ευάγγελος, επισήμαναν «το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας που υπάρχει στους αγρότες του κάμπου, τα φορολογικά μέτρα δεν οδηγούν στην ανάπτυξη αλλά στο γκρέμισμα της παραγωγής. Οι αγρότες του κάμπου θέλουν και – όπως απέδειξαν και τις προηγούμενες φορές – μπορούν να κινητοποιηθούν όλοι μαζί, ενωτικά , ενάντια σ΄αυτό που θέλουν να μας επιβάλλουν. Το προσκλητήριο με αγροτικά μηχανήματα και με ότι ο καθένας μπορεί να μετακινηθεί και να είναι παρών σ΄ αυτό που εισηγείται η συντονιστική επιτροπή αγώνα του νομού Λάρισας».
Τέλος, στην συνάντηση μίλησαν και τοποθετήθηκαν αρκετοί αγρότες και κτηνοτρόφοι καταθέτοντας ο καθένας τον προβληματισμό του και δηλώνοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επισκέψεις – ενημερώσεις , να αντισταθούμε στη λαίλαπα που έρχεται και να παλέψουμε ενάντια σ΄αυτά τα μέτρα γιατί δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε και δεν θα μπορούμε να ζήσουμε.

Κλείνοντας την σύσκεψη, το μέλος της επιτροπής Τριαντάφυλλος Τσινούλης ανακοίνωσε την νέα συνάντηση των αγροτών στη Φαλάνη σήμερα Παρασκευή στις 7:30 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο Φαλάνης και στο Ελευθέριο το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στις 7:00 μ.μ.

Γ. Ρούστας