“Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω”, λένε οι αγρότες στο ypaithros.gr (upd 2)

αγρότες δηλώσεις

«Εχουμε πόλεμο σήμερα», λέει στo ypaitros.gr ο Χρήστος Αναγνωστάκος, από τον Αγροτικό Σύλλογο Λακωνίας. Αυτή την στιγμή, όπως μας είπε, βρίσκονται 50 πούλμαν από την Πελοπόννησο στο Χαϊδάρι, με κατεύθυνση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία συνοδεύουν δύο κλούβες ΜΑΤ. «Το μοναδικό μήνυμα που μπορώ να στείλω είναι ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», ενώ καταγγέλλει ότι σήμερα η στάση της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα προκλητική.

Ολοι πάνε …Σύνταγμα

Στο μεταξύ, «ραντεβού» στην Ομόνοια στις 3.30 το μεσημέρι δίνουν όλα τα μπλόκα των αγροτών, προκειμένου να ενώσουν όλοι μαζί τις δυνάμεις τους και να πορευθούν προς το Σύνταγμα, όπου και θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο, περίπου στις 5 το απόγευμα.
Όπως μας λέει ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας όλοι οι αγρότες των μπλόκων θα συναντηθούν στην Ομόνοια και στην συνέχεια με πορεία θα κατευθυνθούν στο Σύνταγμα, ενώ έχουν ξεκινήσει από την Λάρισα και τρακτέρ με κατεύθυνση την Αθήνα.

Εκ μέρους των νέων αγροτών ο Θοδωρής Βασιλόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών λέει στο ypaithros.gr ότι σήμερα στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών το οποίο «σίγουρα δεν θα είναι για μία μέρα και δεν ξέρουμε πόσες μέρες θα διαρκέσει, διότι δεν θα υποχωρήσουμε αν δεν δικαιωθούμε για τα δίκαια αιτήματά μας. Θεωρούμε ότι θα πετύχουμε αρκετά πράγματα και για το επάγγελμά μας, για το μέλλον των νέων αγροτών, αλλά κυρίως όλης της ελληνικής κοινωνίας, που για τα επόμενα χρόνια για να βγούμε από την κρίση θα πρέπει να παράγουμε αγροτικά προϊόντα. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε και είναι η πρώτη φορά που τα νέα παιδιά, οι νέοι αγρότες κατεβαίνουμε ενωμένοι μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες. Ευελπιστούμε την ερχόμενη βδομάδα να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση ή ακόμη και από σήμερα αν το θελήσουν οι πολιτικοί μας παράγοντες».

Περισσεύει ο θυμός στο μπλόκο της Βοιωτίας

Με αγωνιστική διάθεση και πρόθεση να προχωρήσει σε μια έντονη διαμαρτυρία, αποφεύγοντας όμως τις ακρότητες κατεβαίνει στην Αθήνα το μπλόκο της Βοιωτίας.

Όπως λέει στο ypaithros.gr ο συντονιστής του μπλόκου, Γιάννης Βάγγος, τουλάχιστον 350 αγρότες από το νομό βρίσκονται αυτή τη στιγμή καθ’ οδόν με 7 λεωφορεία αλλά και δικά τους Ι.Χ. και αναμένεται να βρίσκονται στην πρωτεύουσα μετά τις 2 το μεσημέρι.

Ο σχεδιασμός είναι στις 5 το απόγευμα οι αγρότες απ’ όλα τα μπλόκα να βρίσκονται στην Ομόνοια και στις 6 να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Συντάγματος.  

«Θα είναι μια έντονη διαμαρτυρία, ο κόσμος κατεβαίνει για να εκφράσει την αγωνία του για το μέλλον του αγροτικού χώρου», δηλώνει ο κ. Βάγγος τονίζοντας ότι στις τάξεις των αγροτών υπάρχει έντονη απογοήτευση από τη στάση της κυβέρνησης.  «Οι προειδοποιήσεις και οι απαγορεύσεις για τα τρακτέρ έχουν φοβίσει αλλά και απογοητεύσει παράλληλα τους παραγωγούς. Κατεβαίνουμε για να διαμαρτυρηθούμε, όχι για να χτυπηθούμε ή να μπλέξουμε με αντιεξουσιαστές, δεν είμαστε κακοποιά στοιχεία», υπογραμμίζει.

Πάνω από 300 αγρότες κατεβαίνουν από τη Θεσσαλονίκη

Με περισσότερους από 300 αγρότες θα «εκπροσωπηθεί» στο συλλαλητήριο της Παρασκευής ο νομός Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει στο ypaithros.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας.

«Υπάρχει αγωνιστική διάθεση, ωστόσο πολλοί αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν ερωτήσεις και απαντήσεις. Η συντήρηση της κατάστασης αυτής δεν βολεύει ούτε τους παραγωγούς αλλά ούτε και την ίδια την κυβέρνηση», εκτιμά ο ίδιος προβλέποντας ότι από την ερχόμενη εβδομάδα «η κατάσταση θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση».

Bροντερό «παρών» από τους Κερκυραίους

Με τα 68 μπλόκα αγροτών «συμπλέουν» οι Κερκυραίοι αγρότες και από κοινού αναμένεται να παραστούν στην Αθήνα και να «στρατοπεδεύσουν» από την Παρασκευή, όπως έχουν προαναγγείλει, στην πλατεία Συντάγματος.

Παράλληλα, οι αγροτικοί Σύλλογοι της Κέρκυρας, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αναρτώντας πανό σε όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης και πραγματοποιώντας εκ νέου νέο συλλαλητήριο σήμερα, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αφετηρία την πλατεία Σαρόκο.

«Οι αγρότες της Κέρκυρας θα μετακινηθούν στην πρωτεύουσα με λεωφορεία και θα δώσουν ένα βροντερό “παρών” στην μεγάλη κινητοποίηση της Παρασκευής στο Σύνταγμα, όπως αποφάσισαν οι εκπρόσωποι όλων των αγροτικών Συλλόγων στη Νίκαια»,  δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα Βασίλης Αρμενιάκος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αν δεν αποσυρθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις στο νησί, από την ερχόμενη Δευτέρα

«Δεν παραιτούμαστε και επιμένουμε στην απόσυρση του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που αν δεν προκύψει, θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας, τα μπλόκα θα παραμείνουν, θα ενισχυθούν και θα στηθούν και άλλα, όπου και αν χρειαστεί» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα.