Αντιδράσεις από ΘΕΣΤΟ για τις τιμές που ανακοίνωσε η ΑΒΕΚ Νομικός

Μιλούν για δυναμίτη στη βιωσιμότητα της καλλιέργειας

Αντιδράσεις από ΘΕΣΤΟ για τις τιμές που δίνει η Νομικός

Μειωμένες κατά 9% τιμές για τις παραλαβές της βιομηχανικής ντομάτας το 2016 ανακοίνωσε η ΑΒΕΚ Νομικός προκαλώντας την έντονη ανταίδραση της ομάδας παραγωγών ΘΕΣΤΟ που προχώρησε μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση για το θέμα.

Όπως αναφέρει, πρόκειται για δεύτερη συνεχόμενη μείωση αφού είχε προηγηθεί το «ψαλίδισμα» 3% στις τιμές την περυσινή σεζόν. Ο ΘΕΣΤΟ χαρακτηρίζει «δυναμίτη στη βιωσιμότητα και την προοπτική της καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας για το Ν. Λάρισας τις τιμές» ενώ η εταιρεία, από την πλευρά της, επικαλείται «δυσοίωνες διεθνείς συνθήκες» οι οποίες δεν της επιτρέπουν «να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που αναλαμβάνει ήδη με τις τιμές που ανακοινώθηκαν».

H ανακοίνωση του ΘΕΣΤΟ

«Δυναμίτης στη βιωσιμότητα και την προοπτική της καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας για το Ν. Λάρισας αποτελούν οι τιμές 2016 που κατέθεσε στην Ο.Π. ΘΕΣΤΟ ο μεγαλύτερος πελάτης της, η ΑΒΕΚ ΝΟΜΙΚΟΣ. Με μεσοσταθμική μείωση των τιμών πάνω από 9% σε σχέση με το 2015 και σε συνέχεια της μείωσης κατά 3% του προηγούμενου έτους, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της απώλειας εισοδήματος που θα δεχτούν οι παραγωγοί του Νομού μας σε περίπτωση που ισχύσουν οι νέες τιμές, σε μια εποχή άλλωστε που το αγροτικό εισόδημα δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα (συνεχόμενη αύξηση του κόστους καλλιέργειας, πτώση τιμών προϊόντων, μείωση κοινοτικών ενισχύσεων, αύξηση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών).

Κάτω από αυτό το βαρύ κλίμα και υπό συνθήκες έντονου σκεπτικισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 21/12 έκτακτη Γ.Σ. των μελών της Ομάδας, όπου αναλύθηκαν οι παράμετροι της νέας αυτής κατάστασης. Από το Δ.Σ. της Ομάδας τονίστηκε ότι στη συνάντηση με τη Διοίκηση της ΑΒΕΚ ΝΟΜΙΚΟΣ, η μείωση των τιμών αιτιολογήθηκε ως απόρροια του δυσοίωνων διεθνών συνθηκών, που δεν επιτρέπουν στη βιομηχανία να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που αναλαμβάνει ήδη με τις τιμές που ανακοινώθηκαν. Σύμφωνα όμως με πληροφόρηση που λαμβάνει η Ομάδα από δικές τις πηγές ενημέρωσης, η διεθνής αγορά παρουσιάζει σήμερα μια «στασιμότητα», η οποία αποτιμάται ως θετική για τις τιμές του 2016, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και οι μεταποιητικές βιομηχανίες της Πελοποννήσου ανακοίνωσαν στις τοπικές Ομάδες Παραγωγών μια μικρή, έστω, αύξηση  των περυσινών τιμών.

Ακολούθησε ένας έντονος όσο και γόνιμος διάλογος, ο οποίος κατέληξε ομόφωνα στην παρακάτω απόφαση:

«Σήμερα στις 21/12/2015, η Γενική Συνέλευση των μελών της Ο.Π. ΘΕΣΤΟ αποφάσισε:

1ον. Οι τιμές που ανακοινώθηκαν από την ΑΒΕΚ ΝΟΜΙΚΟΣ απορρίπτονται ως απαράδεκτες.

2ον. Ακυρώνονται άμεσα όλες οι προθέσεις καλλιέργειας έτους 2016 που δηλώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα,

3ον. Το Δ.Σ. εξουσιοδοτείται να συστήσει διερευνητική επιτροπή και να φέρει σε προσεχή Γ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, πρόταση διαχείρισης του προϊόντος 2016 με όρους βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων των μελών.

4ον. Προς ενίσχυση του διαπραγματευτικού ρόλου αποφασίστηκε η ενημέρωση και κοινή συμπόρευση με τους υπόλοιπους φορείς συλλογικής διαχείρισης βιομηχανικής ντομάτας.»

Ο Πρόεδρος

Κυρίτσης Νικόλαος»

 

Γιάννης Τσατσάκης