Αποστόλου: Αυτές τις μέρες 200 εκατ. ευρώ θα πάνε σε δικαιούχους για την εξισωτική αποζημίωση

Αποστόλου: Αυτές τις μέρες 200 εκατ. ευρώ θα πάνε σε δικαιούχους για την εξισωτική αποζημίωση

Συνέντευξη Τύπου, για το θέμα των πληρωμών αλλά και το γεγονός της υπογραφής από την Κομισιόν, του νέου ΠΑΑ 2014 – 2020 παραχώρησε την Πέμπτη 10/12 η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Μιλώντας για το προηγούμενο ΠΑΑ, ο κ. Αποστόλου, οι πληρωμές του οποίου κλείνουν στις 31 Δεκεμβρίου 2015 ανέφερε: «Κάναμε μεγάλες προσπάθειες για την απορρόφηση κονδυλίων. Αυξήσαμε την απορροφητικότητα μέσα από την αύξηση της ενίσχυσης σε δικαιούχους εξισωτικής. Μάλιστα, αυτές τις μέρες 200 εκατ. ευρώ περίπου θα πάνε σε δικαιούχους για την εξισωτική αποζημίωση. Επίσης, προχωρήσαμε σε συγχρηματοδότηση ενός μεγάλου τμήματος της πρόωρης συνταξιοδότησης, σε συνδυασμό με μία μεγαλύτερη ταχύτητα εξόφλησης όλων των υπόλοιπων δράσεων».

Και πρόσθεσε: «πριν είχαμε πάνω από 1 δισ. ευρώ υπόλοιπο, αλλά φαίνεται ότι τελικά δεν θα είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ τα κονδύλια που δεν θα απορροφηθούν. Συνέπεια αυτού, βέβαια, είναι ότι θα υπάρχουν έργα γέφυρες, ανειλλημένες υποχρεώσεις κ.λπ.».

Σύμφωνα με τον Υπουργό λεπτομέρειες για το νέο ΠΑΑ2014 – 2020 θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα σε νέα συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε εδώ τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του ΥπΑΑΤ (Δελτίο Τύπου)

  • Ολοκληρώθηκε η καταβολή του 90% της βασικής ενίσχυσης, 1 δις. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και όλα ήταν πιο δύσκολα.
  • Έχουμε φτιάξει ένα από τα πιο περίπλοκα συστήματα σε εθνικό επίπεδο. Παρόλα αυτά πληρώσαμε από τους πρώτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ειδικά για τους κτηνοτρόφους, που ήταν ειδική περίπτωση λόγω διαχειριστικών σχεδίων κ.λπ., το αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Ήδη έχουν γίνει έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η χώρα «βγήκε αλώβητη», δεν υπέστη καμιά δημοσιονομική διόρθωση.
  • Δεν αποκλείεται να υπάρχουν λάθη, είτε σε επίπεδο ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε σε επίπεδο περιφερειακό, στις πύλες κ.λπ. Υπάρχει η διαδικασία των ενστάσεων. Στήνουμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ένα μηχανισμό που να εξετάζει τα θέματα.
  • Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπεύθυνος για την καταβολή στο λογαριασμό του δικαιούχου, στο ακέραιο, χωρίς καμία παρακράτηση, των ποσών που δικαιούται. Αυτό έγινε πράγματι όπως είχε δεσμευθεί ο Υπουργός. Από εκεί και πέρα, το ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κάθε αγρότη απέναντι στον ΕΛΓΑ, την εφορία κ.λπ. και με ποιόν τρόπο αντλούνται χρήματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό είναι ένα θέμα στο οποίο δεν εμπλέκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Έχουμε την ευκαιρία να δούμε τώρα στην πράξη αστοχίες που υπήρξαν κατά τη δημιουργία του εθνικού φακέλου της ΚΑΠ, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα συγκροτήσουμε Ομάδα Εργασίας για να καταγράψουμε τα προβλήματα και να εξετάσουμε αλλαγές και άλλες προτάσεις ενόψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ.
  • Μια οφθαλμοφανής αστοχία του εθνικού φακέλου είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των δικαιωμάτων των νέων αγροτών. Στο νέο ΠΑΑ, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση των νέων αγροτών.
  • Μεταξύ άλλων οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης (επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες ενίσχυσης από τους άλλους γεωργούς) για την υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα όπως η εγκατάσταση νέων γεωργών, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, προγράμματα leader κ.λπ. Επίσης οι νέοι γεωργοί που εντάσσονται στο ΠΑΑ αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων για μια πενταετία.