Αύξηση των de minimis στα 50 εκατ. ευρώ και ενίσχυση όλων των αιγοπροβατοτρόφων ζητάει Ο ΣΕΚ

Αύξηση στο ποσό των de minimis από τα 30 εκατ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ ώστε να να δοθούν ενισχύσεις σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους της χώρας, (ορεινών, µειονεκτικών, νησιωτικών και πεδινών περιοχών) ζητά με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΤΤ, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Επιπλέον ο ΣΕΚ τονίζει ότι δεδοµένου πως η τεράστια οικονοµική κρίση που αντιµετωπίζει η αιγοπροβατοτροφία καθιστά την πλειοψηφία των εκµεταλλεύσεων ζηµιογόνες, οδηγώντας σε έξοδο από το επάγγελµα ή στην καλύτερη περίπτωση σε µείωση του ζωικού κεφαλαίου, ζητείτε η καταβολή της ενίσχυσης το συντοµότερο δυνατό.

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΕΚ αναφέρει:

Ο ΣΕΚ ζήτησε από τον Απρίλιο του 2018 τόσο με συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και με επιστολές και ανακοινώσεις στον τύπο, την ενεργοποίηση του κανόνα «de minimis», που αφορά ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για τη στήριξη του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων, λόγω της τεράστιας μείωσης των τιμών παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος, κυρίως από τις βιομηχανίες παραγωγής Φέτας αλλά και από μικρότερα τυροκομεία που υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη τακτική λόγω του σκληρού ανταγωνισμού στην αγορά που επέβαλαν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες.

Ταυτόχρονα ο ΣΕΚ ζήτησε να γίνουν αυστηροί έλεγχοι στα εισαγόμενα προϊόντα (γάλα και γαλακτοκομικά), σύμφωνα και με το Προεδρικό Διάταγμα 420/1993, να εντατικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν περαιτέρω οι έλεγχοι της εσωτερικής αγοράς και να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες για παράνομες “ελληνοποιήσεις”.

Στην συνάντηση που είχαμε μαζί σας στις 23 Οκτωβρίου 2018, στην οποία προσήλθαν ενωμένες οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων (ΣΕΚ-ΠΕΚ κ.α.), όταν ανακοινώσατε την ενεργοποίηση του καν. de minimis με διάθεση 30 εκ.€ σε αιγοπροβατοτρόφους ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών, ο ΣΕΚ δια του Προέδρου του και δεδομένου ότι η ζημιά είναι πολύ σοβαρή (μείωση της τιμής αιγοπρόβειου γάλακτος κατά Μ.Ο 17 λεπτά το κιλό, αλλά και μείωση τιμών αιγοπρόβειου κρέατος) διεκδίκησε:

• Το ποσό των 30 εκ.€ να αυξηθεί και να γίνει 50 εκ. €
• Τα χρήματα αυτά να δοθούν σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους της χώρας, (ορεινών,
μειονεκτικών, νησιωτικών και πεδινών περιοχών).

Δεδομένου ότι η τεράστια οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η αιγοπροβατοτροφία καθιστά την πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων ζημιογόνες, οδηγώντας σε έξοδο από το επάγγελμα ή στην καλύτερη περίπτωση σε μείωση του ζωικού κεφαλαίου, ζητάμε την καταβολή της ενίσχυσης το συντομότερο δυνατό.