Πριν τα Χριστούγεννα η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης

«Έχουμε βάλει μπροστά σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στον Ξενοφώντα Ζηκίδη και Ευαγγελία Μπαλτατζή ο υπ. Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

«Πρέπει οι αγρότες να καταλάβουν τη γενικότερη ασφυκτική πίεση της κοινωνίας που έχει οδηγήσει σε απώλεια των εισοδημάτων όλων των τάξεων. Να το αντιλαμβάνονται και να κατανοήσουν ότι κι αυτοί δε μπορεί παρά να έχουν κάποια φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους όσο το δυνατό θα απαλύνουμε την επιβάρυνση των αγροτών. Θα μπει το θέμα της διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών (270-280.000) Ως τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να κλείσει το σχετικό νομοσχέδιο», δήλωσε ο κ. Αποστόλου, διευκρινίζοντας: «Ο πρώτος άξονας αφορά την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων, όπου θα αποτυπωθούν τα πραγματικά στοιχεία – δηλαδή το κόστος παραγωγής και τα περιθώρια κέρδους. Έχουμε ετοιμάσει και το εργόσημο για τους εποχικούς εργάτες με στόχο τη σύλληψη της φοροαποφυγής. Ο δεύτερος άξονας αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις: δεν φορολογούνται σήμερα έως τα 12.000 ευρώ και δεν μας έχει ζητηθεί να αρθεί το αφορολόγητο αυτό. Στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί».

Τέλος στη συνέντευξη του, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι, ως 15 Νοεμβρίου θα καταβληθεί στους αγρότες μεγάλο μέρος των οικονομικών εκκρεμοτήτων της 3ετίας 2012-2014 και ως τις 15 Δεκεμβρίου θα καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες και η προκαταβολή που αφορά την ενιαία ενίσχυση.