Γ. Σταθάκης: Άμεσα η θεσμοθέτηση της Περιβαλλοντικής Μελέτης για το Ελαφονήσι

Χαιρετισμός Σταθάκη στην εκδήλωση για την ίδρυση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας

Επικαιροποίηση της μελέτης για το Ελαφονήσι και οριστική έγκριση με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλιας Βαγιωνάκη.

Όπως εξήγησε η κα Βαγιωνάκη, έχει κατατεθεί ήδη εδώ και 8 χρόνια μελέτη από το μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ), ειδική περιβαλλοντική μελέτη του Λαφονησιού, η οποία αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο για μια περιοχή που πιέζεται από την έντονη τουριστική κίνηση.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ήδη από το 2002 ως «καταφύγιο άγριας ζωής» με ΦΕΚ και έχει οριστεί κανονισμός λειτουργίας από το 2009. Επιπρόσθετα, στην περιοχή ισχύουν οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις των άρθρων 5 και 13 του ν. 3937/2011, με τίτλο «Διατήρηση  βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως στο εξής θα προκηρυχθεί έργο εκπόνησης ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων και σχεδίων διαχείρισης για το σύνολο των περιοχών του δικτύου Νατούρα 2000 και για το σύνολο της χώρας.

Σημείωσε πως θα προκηρυχθούν 419 περιοχές της χώρας, που περιλαμβάνονται ήδη στο νόμο του 2011 συν άλλες 27 νέες περιοχές. Όπως εξήγησε για το σύνολο των περιοχών Νατούρα θα υπάρξουν ειδικά προεδρικά διατάγματα και σχέδια διαχείρισης τα οποία θα ακολουθούν ενιαίους κανόνες.