Εγκρίθηκαν οι δικαιούχοι για τα αντιχαλαζικά – Πότε υποβάλλεται η αίτηση προκαταβολής

Υπογραφή πήρε σήμερα Πέμπτη 16 Ιουλίου η ένταξη των τελικών δικαιούχων στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης του υπομέτρου 5.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων των πιθανών φυσικών καταστροφών, των αντίξοων κλιματικών συνθηκών και των καταστροφικών συμβάντων».

Συνολικά εντάσσονται 422 δικαιούχοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα).

Σύμφωνα με την απόφαση, η συνολική δημόσια δαπάνη των πράξεων, που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑ 082/1) ανέρχεται σε 6.052.337,61 ευρώ.

Αίτηση Προκαταβολής και Πληρωμές

 Μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης ο δικαιούχος δύναται να αιτηθεί ρευστότητα υλοποίησης της Πράξης ή καταβολή της ενίσχυσης μέσω της υποβολής αίτησης προκαταβολής ή αίτηση πληρωμής αντίστοιχα. Η προκαταβολή δύναται να ανέλθει έως και το 50% της ενίσχυσης που υπολείπεται να καταβληθεί στο δικαιούχο και υπόκειται στη σύσταση εγγυητικής επιστολής χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ή άλλης ισοδύναμης εγγύησης που αντιστοιχεί στο 100% του ποσού της προκαταβολής.

Η αίτηση πληρωμής ή προκαταβολής υποβάλλεται μέσω ΠΣΚΕ ύστερα από τη συμπλήρωση του σχετικού τυποποιημένου υποδείγματος.

Η στήριξη καταβάλλεται σε έως και 3 δόσεις για αιτήσεις στήριξης εγκεκριμένου προϋπολογισμού έως 100.000 ευρώ. Έως και σε τέσσερις (4) δόσεις για αιτήσεις στήριξης εγκεκριμένου προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 100.000 ευρώ. Στις δόσεις καταβολής της στήριξης δεν περιλαμβάνονται οι αιτήσεις προκαταβολής.

Η πρώτη αίτηση πληρωμής της στήριξης αντιστοιχεί στο τουλάχιστον 20% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και υποβάλλεται το αργότερο εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης πράξης, ειδάλλως απεντάσσεται αυτεπάγγελτα.

Δείτε εδώ αναλυτικά την απόφαση ένταξη και τους δικαιούχους