To Εδαφολογικό Εργαστήριο που δίνει ζωή στα εδάφη της Δ. Ελλάδας 

To Εδαφολογικό Εργαστήριο που δίνει ζωή στα εδάφη της Δ. Ελλάδας
Η λειτουργία του εργαστηρίου συµβάλλει στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων

Πολύτιµο εργαλείο για τους αγρότες αποτελεί η λειτουργία του Εδαφολογικού Εργαστηρίου στην Αµαλιάδα, µε την υποστήριξη του επιστηµονικού προσωπικού του Τµήµατος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Η λειτουργία του εργαστηρίου, το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και φορέας διαχείρισής του είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία της περιφέρειας «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ», συµβάλλει στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων µε το χαµηλότερο δυνατό κόστος, καθώς  και στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Όπως µας εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Εδαφολογίας του Τµήµατος Γεωπόνων Τεχνολόγων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Παντελής Μπαρούχας (φωτό), µε τη λειτουργία του εργαστηρίου επιτυγχάνεται η ανάλυση της ποιότητας του εδάφους, δίνοντας τη δυνατότητα στον αγρότη να γνωρίζει την κατάλληλη λίπανση για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Παράλληλα, επιχειρείται η καταγραφή της κατάστασης των εδαφών, µε σκοπό να εντοπιστούν τα όποια προβλήµατα και να ληφθούν πιθανά µέτρα για την προστασία και τη συντήρησή τους. 

Η περιφέρεια θα δηµιουργήσει µια βάση δεδοµένων ανοιχτή προς το κοινό µε τη µορφή χαρτών, ώστε να γνωρίσουν οι ενδιαφερόµενοι για το PH του εδάφους. Το έργο που συντελείται είναι σηµαντικό, αφού δύναται να αποφευχθεί η ερηµοποίηση περιοχών που έχουν ήδη επιβαρυνθεί σηµαντικά από τα προβλήµατα εδάφους. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ολυµπιακής ΑΕ, Τρύφωνα Φωτόπουλο, το εργαστήριο χρηµατοδοτήθηκε από τον Διεθνή Οργανισµό των Ορθοδόξων Χριστιανών – IOCC. 

Νικολέτα Τζώρτζη