Η διαδικασία είσπραξης υπέρ ΕΛΓΟ της ειδικής εισφοράς 0,75 % ανά κιλό εισκομιζόμενου γάλακτος

Τιμές στο αγελαδινό γάλα και εισαγωγές στην ατζέντα Ένωσης Φυλής Χολστάιν - Μπόλαρη

Στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε ΚΥΑ (Β’ 2711/2015) σχετικά με την «διαδικασία είσπραξης υπέρ ΕΛΓΟ – Δήμητρα της ειδικής εισφοράς 0,75 % κατά μέγιστο επί της ανά κιλό τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος». Σύμφωνα με την απόφαση αποκλειστική ευθύνη για την είσπραξη της εισφοράς και καταβολή αυτής στον ΕΛΓΟ έχουν οι «αγοραστές» γάλακτος που λειτουργούν ως πρώτοι αγοραστές εντός της χώρας.

«Στην περίπτωση καθετοποιημένης μονάδας αξιοποίησης γάλακτος υπόχρεος καταβολής του συνόλου της εισφοράς στον ΕΛΓΟ είναι η ίδια η επιχείρηση για την ποσότητα που αξιοποιεί», αναφέρει η ΚΥΑ.

Και προσθέτει: «Η ειδική εισφορά καταβάλλεται στον ΕΛΓΟ−Δήμητρα το αργότερο ένα μήνα μετά την τιμολόγηση της αγοράς του γάλακτος. Σε διαφορετική περίπτωση η οφειλή θα τοκίζεται με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου. Η ειδική εισφορά επιβαρύνεται με χαρτόσημο 3,6%. Σε περίπτωση καθετοποιημένης μονάδας αξιοποίησης γάλακτος που δεν γίνεται τιμολόγηση η ειδική εισφορά διασταυρώνεται με βάση τη μέση τιμή του γάλακτος όπως αυτή καταγράφεται από τον ΕΛΓΟ μέσα από τη διαδικασία της δήλωσης εισκομίσεων. Δεν καταβάλλεται ειδική εισφορά για τα προϊόντα που αγοράζονται σε συσκευασίες λιανικής προς άμεση κατανάλωση»

Αποκλειστική ευθύνη για την είσπραξη της εισφοράς και καταβολή αυτής στον ΕΛΓΟ-

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες στην ΚΥΑ όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ