Ελληνικός καφές από το Άγιον Όρος

Με την ευλογία των γερόντων της Σκήτης της Αγίας Άννας

Οι προσκυνητές που επισκέπτονται το Περιβόλι της Παναγίας μιλούν για την εξαιρετική φιλοξενία που τους προσφέρεται, αλλά και τον ελληνικό καφέ με το ιδιαίτερο άρωμα ιβίσκου και τη γεμάτη γεύση. Αυτό το αθωνίτικο χαρμάνι μπορεί κανείς πλέον να το βρει στη μόνιμη έκθεση αγιορείτικων προϊόντων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και μέσω του διαδικτύου.

Φτιάχνεται από τους γέροντες της Ιεράς Σκήτης Μικράς Αγίας Άννης Κοιμήσεως της Θεοτόκου και, όταν τον δοκιμάσει κανείς, είναι δύσκολο να επιλέξει κάτι άλλο, επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Artionrate, Νίκος Καραγιαννάκης, που πιστοποιεί τα συγκεκριμένα προϊόντα. Όπως διευκρινίζει, οι γέροντες πειραματίζονταν σε διάφορα σκευάσματα εδώ και πολλά χρόνια, μεταξύ των οποίων και στον καφέ.

Κάθε περιοχή προσπαθούσε να βρει τις δικές της συνταγές για την παρασκευή του, αλλά με τον καιρό αυτές χάθηκαν. Βρέθηκε μόνο μία συνταγή στα αρχεία της βιβλιοθήκης της Σκήτης. Μετά από πολλούς πειραματισμούς, οι μοναχοί κατέληξαν ότι για να γίνει ο συγκεκριμένος καφές με τα αρώματα της παράδοσης, έπρεπε να προσθέσουν αποξηραμένα βότανα και μπαχάρια. Η αναλογία και η ποσότητα, ωστόσο, είναι ένα μυστικό που το γνωρίζουν μόνο εκείνοι. Ανάλογα με την εποχή ο καφές αλλάζει. Τον χειμώνα είναι πιο βαρύς, ενώ το καλοκαίρι ελαφρύτερος.

Ο κ. Καραγιαννάκης επισημαίνει, επίσης, πως «κάθε κελί ή σκήτη εξειδικεύεται στην παραγωγή κάποιου προϊόντος, όπως το Κελί του Αγίου Νικολάου στις Καρυές στην καλλιέργεια και παραγωγή κρόκου, στον πολτό κόκκινης πιπεριάς και ντομάτας, ενώ η Σκήτη στον καφέ. Σκοπός της δραστηριότητας αυτής είναι η εξεύρεση εσόδων για τις απαραίτητες εργασίες στα κελιά και στις σκήτες, γιατί δεν έχουν χρηματοδότηση. Τα μοναστηριακά προϊόντα, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση και, μάλιστα, οι αγορές που δείχνουν ενδιαφέρον δεν είναι των ομόθρησκων, αλλά καθολικών και προτεσταντών».