Το Ελ Νίνιο «χτυπάει» το Δίκαιο Εμπόριο

Το Ελ Νίνιο «χτυπάει» το Δίκαιο Εμπόριο

Καλλιεργητές, πάνω στους οποίους βασίζονται εκατομμύρια άνθρωποι για την διατροφή τους, φαίνεται πως παλεύουν οι ίδιοι να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Ο λόγος για το Ίδρυμα Δίκαιου Εμπορίου (Fairtrade Foundation), τα στοιχεία του οποίου είναι αποκαλυπτικά. Τα τελευταία 2 χρόνια, το Ελ Νίνιο έχει κυριολεκτικά «γονατίσει» το Δίκαιο Εμπόριο.

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις και οι απότομες αλλαγές στην θερμοκρασία καταστρέφουν τις σοδειές, και παρά την αισιόδοξη στάση των καλλιεργητών, τα προβλήματα αρχίζουν και συσσωρεύονται. Πέρυσι, για παράδειγμα, οι καλλιεργητές του Λιβάνου ήρθαν αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο: Η θερμοκρασία, μέσα σε μία εβδομάδα, ανέβηκε από τους -4 στους 25 βαθμούς Κελσίου, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τη σοδιά τους.

Το Ίδρυμα αναφέρει ότι ολοένα και περισσότεροι από τους εκατομμύρια καλλιεργητές (τα έσοδα από τις πωλήσεις Δίκαιου Εμπορίου έφτασαν τα 5,9 δισ. ευρώ το 2014) αντιμετωπίζουν δυσκολίες που τους φέρνουν στα όρια της καταστροφής και παλεύουν να ταΐσουν ακόμα και τα παιδιά τους.

Στις κύριες χώρες παραγωγής τσαγιού, πάνω από το 30% των παιδιών είναι υποσιτισμένα, κάτι που επιφέρει επιπτώσεις τόσο στην σωματική όσο και την νοητική ανάπτυξή τους. Στο Μαλάουι, το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει στο τρομακτικό 50%. Στην Ακτή Ελεφαντοστού, 65% των παραγωγών κακάου έχουν έλλειψη σε βασικές τροφές για όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ σε κάποιες χώρες της Κ. Αμερικής, οι αγρότες αντιμετωπίζουν τροφικές ελλείψεις πάνω από τέσσερις μήνες τον χρόνο.