ΕΝΠΕ: Κίνδυνος να χαθεί 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής

Προβληματική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) την πορεία των ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης αγροτικού χώρου (ΟΠΑΑΧ), επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθεί 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου (στη συνάντηση παρόντες ήταν και ακόμα δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Μιχάλης Τζελέπης και Γιώργος Αρβανιτίδης) με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκαν επίσης από τους Περιφερειάρχες, για την πορεία υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο να χαθούν 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν στις Βρυξέλλες λόγω της απραξίας της Κυβέρνησης. Επίσης, ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του για τη μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού έργων στο νέο ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) 2014-2020, δεσμεύοντας περίπου το 40-45% των κονδυλίων του νέου ΣΕΣ για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζήτησε από τους Περιφερειάρχες αναλυτική ενημέρωση με κατάλογο έργων που εκκρεμούν, ενώ δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί στους σχεδιασμούς και στην υλοποίηση, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προτεραιότητές τους για την αξιοποίηση του νέου ΣΕΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες για την πρόταση που κατέθεσε χθες στη Βουλή, να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που θα προέλθουν από τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με την κατά προτεραιότητα διάθεσή τους σε «ζωντανά» έργα του Αναπτυξιακού Νόμου των οποίων η ενίσχυση εκκρεμεί, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά και να διατηρηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειαρχών αλλά και οι παριστάμενοι Περιφερειάρχες ευχαρίστησαν τον κ. Κωνσταντινόπουλο για την αποτελεσματική συνεργασία που υπήρξε μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υφυπουργός Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι κατά το επτάμηνο Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2014 προχώρησαν με επάρκεια και ταχύτητα όλα τα προγράμματα των Περιφερειών.

Από την πλευρά του, ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν από τη δέσμευση των κονδυλίων των Περιφερειών την περασμένη άνοιξη και τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου, επισημαίνοντας όμως πως, παρά τις δυσκολίες, τα έργα των Περιφερειών προχωρούν. Επίσης, τόνισε πως η ΕΝΠΕ ζήτησε την παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο.