Επικίνδυνα για τις μέλισσες τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα

Τον Αύγουστο του 2015 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων δημοσιοποίησε την επιστημονική της εκτίμηση: Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα είναι επικίνδυνα για τους πληθυσμούς των μελισσών.

Η Αρχή είχε εκφράσει μια πρώτη επιστημονική εκτίμηση για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων δύο χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο όπως ανακοίνωσε θα χρειαστούν και άλλες μελέτες στο μέλλον.

Τα φυτοφάρμακα με τις δραστικές ουσίες clothianidin, imidacloprid and thiamethoxam έχουν απαγορευτεί για χρήση στα φυτά που «αγαπούν» οι μέλισσες και στα δημητριακά αλλά οι εταιρίες που τα παράγουν έχουν πολλές αντιρρήσεις. Ενδεικτικά το imidacloprid απέφερε μέσα σε μόλις μια χρονιά 420 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία που το παρήγαγε πριν απαγορευτεί η εκτεταμένη χρήση του.

Τα νεονικοτινοειδή είναι διασυστηματικά εντομοκτόνα, εισχωρούν δηλαδή μέσα στο φυτό και κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του από τους καρπούς έως τους βλαστούς. Η καινούρια σχετικά αυτή οικογένεια φυτοφαρμάκων χρησιμοποιείται ως επένδυση των σπόρων έτσι ώστε να εμπεριέχεται στο φυτό σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι κυκλοφορεί στον νέκταρ, στη γύρη, σε όλους τους χυμούς που συλλέγουν οι επικονιαστές-μέλισσες.

Η σοβαρή μείωση του πληθυσμού των μελισσών ανησυχεί εδώ και αρκετά χρόνια τους μελισσοκόμους και όχι μόνο. Γιατί το 1/3 των τροφίμων που αποτελούν την ανθρώπινη διατροφή παράγονται με την βοήθεια των μελισσών που «γυρίζουν» από το ένα φυτό στο άλλο.

Τάνια Γεωργιοπούλου